Dlaczego mój kot załatwia się w moim łóżku?

P
Phiso 91 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

Mój kot doprowadza mnie do szału. Jak tylko szanowna panna się o coś obrazi, robi kupę do mojego łóżka albo na kanapę. Zaznaczam, że kuweta jest regularnie sprzątana, a kotka ma do dyspozycji aż dwie!! Ale jeśli nie dam jej jeść wystarczająco szybko albo wystarczająco dużo (choć suchą karmę ma cały czas dostępną), to „mści się” w naszych miejscach. Nie tam, gdzie sama sypia, ale nie dzieje się to cały czas. Teraz zdarzyło się to 4 razy w ciągu 3 tygodni, a czasem przez całe miesiące jest spokój, mimo że nic nie zmieniam w swoich nawykach.

Do tego naprawdę bardzo o nią dbamy. Od czasu pandemii jestem w domu codziennie, więc nie siedzi sama. Co wieczór się z nią bawimy, przychodzi się poprzytulać itd. – widać, że nie jest nieszczęśliwa!!

Szczerze mówiąc, nie mam już pojęcia, co robić...

Dzięki wielkie i miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

..

Robi kupę do mojego łóżka albo na kanapę.

I zaznaczam, że kuweta jest regularnie sprzątana, a ma do dyspozycji dwie...

Dzień dobry,

Unikaj stawiania dwóch kuwet tuż obok siebie.

Unikaj kuwet zamkniętych (z pokrywą).

Usuwaj nieczystości rano I wieczorem.

Wypróbuj żwirek zbrylający – pozwala on na łatwe usuwanie również siku, które formuje się w „kulki”.

Twój kot od czasu do czasu załatwia się na Twoim łóżku lub kanapie, bo jego kuweta jest zabrudzona świeżym moczem. Jeśli druga kuweta stoi zbyt blisko pierwszej, kot czuje zapach moczu niezależnie od tego, do którego pojemnika podejdzie. Dlatego szuka innego miejsca.

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Do powyższych dobrych rad dodam jeszcze, że kot nigdy nie załatwia potrzeb z zemsty. Coś takiego u kotów nie istnieje. Jak kot miałby wiedzieć, że załatwianie się – co jest przecież najnaturalniejszą rzeczą na świecie – to „obraza” dla jego opiekunki? To, co naprawdę zasługuje na uznanie i jest wbrew kociej naturze, to fakt, że te zwierzęta zgadzają się korzystać z kuwety, żeby sprawić nam przyjemność.

Sporadyczne brudzenie w domu to bardzo często objaw stresu. Czy kotka zawsze miała takie „wpadki”, czy zaczęło się to po jakiejś zmianie (nowy domownik, nowe otoczenie, inne zwierzę)? Czy jest wysterylizowana? Jeśli nie, to zazwyczaj jest to główna przyczyna takich problemów u kotek.

Dodatkowo, jeśli problemem jest głównie sikanie, należy podejrzewać zapalenie pęcherza: kotka kojarzy ból z kuwetą i próbuje załatwić się gdzie indziej, mając nadzieję, że tam będzie mniej bolało. Zapalenie pęcherza wymaga wizyty u weterynarza, bo to bolesna przypadłość.

Twoja kotka nie jest „nieszczęśliwa”, ma po prostu problem ze sporadycznym załatwianiem się poza kuwetą. Trzeba na spokojnie znaleźć tego przyczynę, bo ona zawsze istnieje.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dwie kuwety to odpowiednia liczba dla jednego kota w domu. Ważne jest, aby zawsze utrzymywać je w czystości, tak jak Pan/Pani już to robi, i umieścić je w spokojnym miejscu (nie w przejściu), z dala od miski z jedzeniem. Podczas sprzątania kociego moczu proszę nie używać wybielacza, ponieważ jego zapach zachęca kota do ponownego sikania w tym miejscu. Zamiast tego lepiej użyć octu lub alkoholu.

A jakiego rodzaju kuwet Pan/Pani używa? Otwartych czy zamkniętych? Niektóre koty wolą załatwiać swoje potrzeby w odosobnieniu i dla nich kuweta zamknięta jest lepszym rozwiązaniem. Inne z kolei wolą kuwety otwarte. Radzę więc wypróbować różne rodzaje – być może to zachęci kota do korzystania z nich.

Problem z załatwianiem się poza kuwetą może być u kota związany ze stresem. Jeśli dobrze zrozumiałam, w tym przypadku Pana/Pani kot wydaje się manifestować swoje niezadowolenie zwłaszcza wtedy, gdy jego miska jest pusta. Koty, które potrafią same dawkować sobie jedzenie (czyli nie zjadają wszystkiego naraz), powinny mieć do niego stały dostęp. Innymi słowy, w ich misce zawsze powinna znajdować się sucha lub mokra karma, aby mogły jeść po kilka małych posiłków w ciągu dnia.

Możliwe, że Pana/Pani kot jest łakomczuchem i trudno go nasycić. Aby zaspokoić jego apetyt, radzę dodawać do miski cukinię (lub zieloną fasolkę szparagową). To warzywa bogate w wodę, które zwiększają objętość posiłku, dzięki czemu działają sycąco i pomagają opanować głód.

Mam nadzieję, że te rady okażą się pomocne.

Wesołych Świąt,

Marion

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post