Długa czy krótka sierść?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Jestem zupełnie nowa na Wamiz. Przygarnęłam ciężarną kotkę, która urodziła 3 maluchy. W miocie jest nasza kochana Harmonie, którą zdecydowaliśmy się zatrzymać, i zastanawiam się, jaką będzie miała sierść.

Ma dłuższe futerko niż jej brat i siostra. Czy możecie mi powiedzieć, czy Waszym zdaniem zapowiada się na kotkę długowłosą czy krótkowłosą?

Dzięki.

Długa czy krótka sierść?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Za wcześnie, żeby to stwierdzić, trzeba będzie poczekać jeszcze miesiąc lub dwa. Na pewno nie będzie długowłosa, ale może mieć półdługą lub krótką sierść o bardziej miękkiej i lżejszej strukturze niż u innych. To będzie niespodzianka, jak dorośnie.

Dzień dobry,

dziękuję za odpowiedź.

Chciałam się po prostu dowiedzieć z czystej ciekawości, czy da się to już teraz rozpoznać 😉

Sierść to nie jest dla mnie jakiś priorytet, najważniejsze, żeby ta moja krewetka zdrowo się chowała. Czy długa, czy krótka – Harmonie i tak zawsze będzie moim kochanym maleństwem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry Pani, Dzień dobry, Dziękuję za te naprawdę bardzo ciekawe i świetnie przedstawione wyjaśnienia. Nie znam taty Harmonie. Jej mama, Joy, ma krótką sierść (jest szylkretką z białym) – przygarnęłam ją jako bezdomną kotkę, kiedy była już w ciąży. Harmonie ma na uszach małe pędzelki i kępki włosów wystające między opuszkami na łapkach. Jej futerko jest tak gęste, że mogę ją dowolnie „mierzwić” i układać sierść w każdą stronę. Jest ona znacznie dłuższa niż u jej brata i siostry. Chciałabym też o coś zapytać (skoro zna się Pani na opiece nad takimi maluchami) – to nie dotyczy już kwestii futerka, ale chodzi o to, że kocięta wcześniej korzystały z kuwety, a od dwóch dni przestały i załatwiają się na podłogę. Nie wiem, czy to normalne i jak właściwie powinna wyglądać ich nauka czystości. Czy są jeszcze zbyt małe, żeby zrozumieć, do czego służy kuweta? Urodziły się 7 marca 2016 roku. Jeśli ma Pani jakieś sprawdzone sposoby, będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam serdecznie
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Za wcześnie, żeby to stwierdzić, trzeba będzie poczekać jeszcze z miesiąc albo dwa.

Na pewno nie będzie długowłosa, ale może mieć półdługą lub krótką sierść o strukturze bardziej miękkiej i lżejszej niż u innych. To będzie niespodzianka, jak już podrośnie.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry Pani,

Do 2. miesiąca życia kocięta mają jeszcze swoją niemowlęcą sierść; gubią ją między 3. a 6. miesiącem. Dopiero wtedy można z całą pewnością stwierdzić, czy kot będzie długowłosy, czy krótkowłosy. W rzeczywistości jedynie persy są uznawane za koty długowłose. Pozostałe rasy o długiej sierści traktuje się jako półdługowłose, co jednak nie ułatwia oceny rodzaju włosa na wczesnym etapie.

W praktyce, aby dowiedzieć się, jak będzie wyglądać futerko malucha, niektórzy zaglądają do wnętrza uszu – jeśli włosy są tam bardzo gęste i długie, istnieje duża szansa, że kotek będzie półdługowłosy.

Na koniec odrobina teorii. Długość sierści jest warunkowana przez geny. Gen długiej sierści jest recesywny, więc oboje rodzice Harmonie muszą go posiadać. Wszystko zależy od tego, czy matka ma wśród swoich przodków koty długowłose. Jeśli nie, to przeważy sierść krótka, nawet jeśli ojciec jest długowłosy.

Dla lepszego zrozumienia:

sierść długa = gen recesywny = ll (homozygota)

sierść krótka = gen dominujący = LL (homozygota) lub Ll (heterozygota, czyli nosiciel genu długiej sierści)

przypadek 1

LL x ll --> wszystkie kocięta będą krótkowłose (Ll), ale będą nosicielami genu długiej sierści. Oznacza to, że mogą dać długowłose potomstwo, jeśli zostaną skojarzone z kotem długowłosym lub krótkowłosym nosicielem (zobacz przypadki nr 2 i 3).

przypadek 2

Ll x ll --> 50% szans na kocięta długowłose (ll) i 50% szans na krótkowłose heterozygoty (Ll), czyli nosicieli.

przypadek 3

Ll x Ll --> 25% szans na kociaka długowłosego (ll) i 75% na krótkowłosego (z czego 1 szansa na 3 na kociaka homozygotycznego (LL) i 2 szanse na 3 na heterozygotycznego (Ll), czyli nosiciela genu długiej sierści).

przypadek 4

Ll x LL --> wszystkie kocięta będą krótkowłose, z czego 75% będzie homozygotami (LL), a 25% heterozygotami (Ll), czyli nosicielami.

przypadek 5

ll x ll --> wszystkie kocięta będą długowłose (ll)

przypadek 6

LL x LL --> wszystkie kocięta będą krótkowłosymi homozygotami. Jeśli takie koty w dorosłości zostaną skojarzone z jakimkolwiek innym kotem (krótko- lub długowłosym), dadzą wyłącznie potomstwo krótkowłose.

Mam nadzieję, że udało mi się Pani pomóc,

Lauranne – studentka weterynarii, członkini ProVéto Junior Conseil http://proveto.net/

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post