Jak często dajecie mokrą karmę?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
To prawda, że są jednak dziwne. Zostały mi jeszcze 4 puszki Terra Faelis, muszę spróbować dać im je jeszcze raz i zobaczyć, co z tego będzie :)
Oto kilka ciekawych marek ułożonych w kolejności od tej, którą najbardziej polecam pod względem jakości:
- Terra Faelis
- Xantara
- GranataPet Symphonie
- Feringa
- ZiwiPeak
- Catz Finefood
- Power of Nature
- Grau bezzbożowa
- Animonda vom feinsten
- Mac's
- Feringa duo
- Léonardo
- Animonda Carny
Najlepiej byłoby, gdybyś podawał pupilowi karmy co najmniej 3 różnych marek.
Jako dobrą mokrą karmę polecam Terra Faelis, ale musisz uważać, bo nie jest zbyt smakowita i moje kotki jej nie lubią... Poza tym jest jeszcze Feringa, ja właśnie tę wybieram :)
Nie, nie możesz karmić kota tylko karmami Applaws, bo to karmy uzupełniające. Mają za mało tłuszczu i nieodpowiedni bilans minerałów. Możesz natomiast bez przeszkód karmić kota wyłącznie pełnoporcjową karmą mokrą. Wtedy znacznie łatwiej będzie Ci utrzymać optymalną wagę Twojego mruczka.
Pamiętaj jednak, że puszka puszce nierówna. Wybierając dobrą karmę, warto zwrócić uwagę nawet na samo opakowanie, żeby ograniczyć ryzyko kontaktu z ftalanami (między innymi bisfenolem A). Trzeba sprawdzać źródło składników (identyfikowalność) i pilnować, żeby karma była bogata w mięso, ryby i podroby jakości bio lub przeznaczone do spożycia przez ludzi (minimum 60%). Powinna mieć niską zawartość węglowodanów – najlepiej unikać zbóż, zwłaszcza pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu czy kamutu (maksymalnie 5%). Dodatek warzyw nie powinien przekraczać 20%. Oczywiście im mniej dodatków dietetycznych, tym lepiej, a jeśli już są, to nie powinny być sztuczne. Warto też wiedzieć, co producent rozumie pod hasłem „produkty uboczne”. Zazwyczaj są to wartościowe podroby, takie jak serca, wątroba, płuca, nerki, żołądki czy flaki – prawo wymaga, by oznaczać je właśnie jako „produkty uboczne”. Niestety, niektóre marki potrafią tam wrzucić rzeczy ciężkostrawne, jak śledziona, gardziele, skwarki czy hemoglobina, a zdarzają się nawet dzioby i pióra. FUJ!!!
Skład analityczny dobrej karmy mokrej, przy średniej wilgotności 80%, powinien wyglądać następująco:
białko surowe: między 9 a 11%;
tłuszcz surowy: między 4 a 7%;
popiół surowy: max 2,5%;
włókno surowe: między 0,1 a 1,5%;
wapń: między 0,2 a 0,3%;
fosfor: między 0,15 a 0,25%;
węglowodany: max 3% (rzadko są podawane, więc trzeba to sobie wyliczyć: 100 - (wilgotność + białko surowe + tłuszcz surowy + popiół surowy + włókno surowe));
wskaźnik RPC (stosunek białka do kalorii): między 80 a 120.
Moja kicia ma stały dostęp do chrupek, a mokrą karmę dostaje 1-2 razy w tygodniu.
Cieszę się, że tyle osób robi podobnie, to mnie uspokaja. Myślę, że to świetny kompromis i zachowanie dobrej równowagi.
Wiadomo, każdy kot jest inny, więc trzeba brać pod uwagę ich indywidualne preferencje i to, jak tolerują dany produkt.
Cześć,
Moim kotom daję resztki ze stołu albo domowe jedzenie...
Czasem podaję im też mokrą karmę, ale i tak myślę, że wolą te domowe posiłki... Jeśli jednak na przykład dajesz mokrą karmę codziennie, to musisz to robić regularnie, bo koty będą się o nią dopominać... Także to już zależy od Ciebie, ale staraj się nie dawać samej suchej karmy...
Ja daję puszki!
Pół rano i pół wieczorem!
Do tego miska suchej karmy, którą napełniam co wieczór!
( + woda, ale to przecież oczywiste! :D )
- Skąd mam wiedzieć, czy jedzenie kupowane online jest faktycznie świeże i bezpieczne!!
- Karma nerkowa dla kota