Jak często dajecie mokrą karmę?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
"Racine, ta mokra karma, którą dajesz, składa się w 81% z wody, więc obok musi być sucha karma, żeby wykarmić kota.
Twoje koty nie mają problemów z zębami?"
Nie, sucha karma to wcale nie jest konieczność! To czysty marketing, który działa na nas, biednych konsumentów.
Trzeba przeliczyć skład na suchą masę. Wtedy na 60 g dobrej suchej karmy przypada około 200 g pełnowartościowej mokrej karmy, żeby uzyskać ten sam efekt.
I NIE! Moje koty nie mają żadnych problemów z zębami. Mają 4 lata. Zresztą amerykańskie badania wykazały, że sucha karma nie ma żadnego realnego wpływu na osadzanie się kamienia nazębnego. Wolę podawać jedzenie, którego pH znam, żeby zapobiegać problemom z uzębieniem.
Ja daję raz dziennie jedną puszkę Applaws (w tym tygodniu kurczak z dynią!!) i suchą karmę Nutrivet do woli!!
„Poza tym, jak się chce jakości, to nie patrzy się na cenę”.
Cena tak naprawdę nie ma nic wspólnego z jakością, patrząc na to ogólnie. Weźmy na przykład karmy dla psów – worek Taste of the Wild wychodzi taniej niż paczka RC, a do tego nie ma w składzie zbóż.
Skoro porównujemy cenę za kilogram, to logiczne, że Equilibre & Instinct wychodzi taniej niż Applaws
A poza tym tak, Almo Nature są naprawdę świetne, ale tak jak mówi Racine, to karma uzupełniająca ;-)
Jak porównujemy karmy, to patrzymy na cenę za kilogram! --' Przecież nie będziemy porównywać ceny paczki chrupek 150 g z workiem 10 kg, to kompletnie bez sensu.
Dobra, będę miła i ci to wytłumaczę:
Masz 16 tackek po 100 g, co daje 1600 g za około 49 zł.
Masz 6 tacuszek po 60 g, co daje 360 g za około 26 zł.
Dostajesz ponad 4 razy więcej mokrej karmy E&I w tej samej cenie, bo 4 x 360 g = 1440 g, co przy Applaws kosztowałoby cię jakieś 104 zł za te 1440 g.
E&I to świetny produkt pod względem stosunku jakości do ceny.
Za kilogram karmy E&I płacisz około 31 zł, ale za kilogram karmy Applaws zapłacisz już jakieś 72 zł, więc wychodzi DUŻO DROŻEJ.
To logiczne, że jeśli kupisz znacznie mniej drogiego jedzenia, to zapłacisz (jednorazowo) mniej niż za dużą ilość tańszego produktu, ale w przeliczeniu to nie ma sensu.
„Poza tym, jak się chce jakości, to nie patrzy się na cenę”. Łatwo tak mówić, jak daje się ją raz w tygodniu i to tylko jednemu kotu...
Uwaga, jeśli karmisz kota tylko puszkami, musisz pilnować, żeby była to karma pełnoporcjowa, a nie uzupełniająca. Puszki Alm* N*ture to karma uzupełniająca, którą powinno się podawać tylko od czasu do czasu.
Podaję wyłącznie mokrą karmę. Moje koty mają do niej stały dostęp.
Oto marki, które wybrałem: http://einstein-eclipse.eklablog.fr/a-table-c804421
- Skąd mam wiedzieć, czy jedzenie kupowane online jest faktycznie świeże i bezpieczne!!
- Karma nerkowa dla kota