Jak często dajecie mokrą karmę?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
„Około 34 zł za zestaw z kurczakiem lub rybą. W porównaniu do Équilibre & Instinct, która jest droższa, zawiera produkty uboczne i zboża, a kosztuje około 48 zł :)”
Skoro tak bardzo zależy ci na tym, żeby ciągle mi zaprzeczać, rób to przynajmniej w oparciu o dokładne dane. Nie mam zamiaru negować tego, co piszą inni, ale to już zupełnie inna historia.
Około 30 zł za kg Équilibre & Instinct w porównaniu do około 71 zł za kg Applaws – to przecież ponad dwa razy więcej niż cena Équilibre & Instinct, no cóż...
Całkowicie się z Tobą zgadzam, Sahim. To tak, jakbyśmy my jedli to samo na okrągło – w końcu też byśmy odsunęli talerz. Ja też stawiam na własne posiłki... ale nie tylko.
Irisb, to, co Ci powiem, pewnie Cię zaskoczy, ale u nas często zależy to od tego, o co „poprosi” Mitsy. Moja kotka nie jest wybredna, ale dobrze wie, czego chce i potrafi mi to „powiedzieć”. Ja ze swojej strony zmieniam menu w zależności od jej reakcji: białe mięso (w większych kawałkach, żeby musiała używać zębów), pasztety, sardynki (za którymi wręcz szaleje), a potrafi zjeść nawet ratatouille czy wypić trochę wywaru z zupy z makaronem. Jest bardzo różnorodnie, ale pamiętam o tym, że moja kicia to przede wszystkim mięsożerca i to biorę pod uwagę w pierwszej kolejności. Zresztą, sama zobaczysz, co podpowiada Ci intuicja i jak zachowuje się Twój zwierzak.
Idealna dieta dla kota to połączenie suchej karmy z mokrą. Mokra karma dostarcza wodę, bo koty z natury piją jej za mało.
Sucha karma powinna być dostępna przez cały czas, a mokra stanowić uzupełnienie posiłków.
Ja osobiście daję trochę mokrej karmy rano i wieczorem. Od czasu do czasu dodaję do tego odrobinę ryby pieczonej w folii albo parowanego fileta z indyka (takie metody przyrządzania pozwalają zachować mnóstwo wody, którą koty mogą potem wypić ;) ).
Tacki z Applaws kosztują fortunę.
Ja podaję karmę mokrą Equilibre et Instinct, jest produkowana we Francji i jest naprawdę świetna.
http://www.wanimo.com/fr/chats/alimentation-pour-chat-sc6/equilibre-instinct-sf4101/5-patee-en-boite/12-equilibre-instinct/
Dobry wieczór Irisb,
Mokra karma jest dla kota bardzo dobra. Jeśli chodzi o jakość, to wygląda to tak samo jak z suchą karmą – wszystko zależy od składu. Ja podaję tę: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/applaws/pots/379465
To, co w niej cenię, to brak produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, barwników czy konserwantów. Ma niską zawartość tłuszczu i dużą wilgotność.
Warto pamiętać, że kot potrzebuje zarówno suchego jedzenia (chrupek), jak i mokrego (karmy z puszki lub tacki).
Możesz mu ją dawać raz lub dwa razy w tygodniu, to wydaje mi się optymalne. Najważniejsze to urozmaicać dietę – raz na sucho, raz na mokro.
Jeśli chodzi o ilość, wszystko zależy od wagi i wieku Twojego kota. Sugeruj się dzienną dawką chrupek, którą mu podajesz – w przypadku mokrej karmy wychodzi to mniej więcej podobnie. Plusem takich małych miseczek, jak te z Applaws, jest to, że porcja jest już praktycznie gotowa i dobrze dobrana dla przeciętnego, zdrowego kota.
Możesz mu również dawać surowe mięso i ryby.
Zerknij tutaj: http://www.b-a-r-f.com/
Zalecają tam około 20 g dziennie na każdy kilogram masy ciała kota. Czyli dla kota ważącego 3 kg będzie to około 60 g.
Ja podaję taką dawkę raz dziennie jako dodatek do suchej karmy, do której kot ma stały dostęp.
Mam nadzieję, że te kilka wskazówek Ci się przyda,
Do usłyszenia!
Ja mojemu kotu daję codziennie rano jedną saszetkę.
37 komentarzy na temat 37
- Skąd mam wiedzieć, czy jedzenie kupowane online jest faktycznie świeże i bezpieczne!!
- Karma nerkowa dla kota