Jak często dajecie mokrą karmę?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Chciałem się dowiedzieć, jak często w ciągu dnia / tygodnia / miesiąca dajecie swoim kotom mokrą karmę?

Czy to naprawdę jest zdrowe dla ich organizmu? A może wszystko zależy od ilości, jaką zjadają?

I jaki rodzaj świeżego jedzenia mogę im dawać? (Od czasu do czasu)

Z góry dzięki.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

37 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    A kogo to obchodzi, ile płacicie za karmę! Ja rano daję pół saszetki, a suchą karmę RC dla Maine Coonów mają dostępną przez cały dzień!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

„Około 34 zł za zestaw z kurczakiem lub rybą. W porównaniu do Équilibre & Instinct, która jest droższa, zawiera produkty uboczne i zboża, a kosztuje około 48 zł :)”

Skoro tak bardzo zależy ci na tym, żeby ciągle mi zaprzeczać, rób to przynajmniej w oparciu o dokładne dane. Nie mam zamiaru negować tego, co piszą inni, ale to już zupełnie inna historia.

Około 30 zł za kg Équilibre & Instinct w porównaniu do około 71 zł za kg Applaws – to przecież ponad dwa razy więcej niż cena Équilibre & Instinct, no cóż...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Całkowicie się z Tobą zgadzam, Sahim. To tak, jakbyśmy my jedli to samo na okrągło – w końcu też byśmy odsunęli talerz. Ja też stawiam na własne posiłki... ale nie tylko.

Irisb, to, co Ci powiem, pewnie Cię zaskoczy, ale u nas często zależy to od tego, o co „poprosi” Mitsy. Moja kotka nie jest wybredna, ale dobrze wie, czego chce i potrafi mi to „powiedzieć”. Ja ze swojej strony zmieniam menu w zależności od jej reakcji: białe mięso (w większych kawałkach, żeby musiała używać zębów), pasztety, sardynki (za którymi wręcz szaleje), a potrafi zjeść nawet ratatouille czy wypić trochę wywaru z zupy z makaronem. Jest bardzo różnorodnie, ale pamiętam o tym, że moja kicia to przede wszystkim mięsożerca i to biorę pod uwagę w pierwszej kolejności. Zresztą, sama zobaczysz, co podpowiada Ci intuicja i jak zachowuje się Twój zwierzak.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór! Ja mojej kotce przygotowuję domowe jedzonko. Uważam, że jedzenie ciągle tylko suchej karmy jest po prostu smutne... A do tego ona wprost uwielbia moje tadżiny z rybą czy mięsem...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Idealna dieta dla kota to połączenie suchej karmy z mokrą. Mokra karma dostarcza wodę, bo koty z natury piją jej za mało.

Sucha karma powinna być dostępna przez cały czas, a mokra stanowić uzupełnienie posiłków.

Ja osobiście daję trochę mokrej karmy rano i wieczorem. Od czasu do czasu dodaję do tego odrobinę ryby pieczonej w folii albo parowanego fileta z indyka (takie metody przyrządzania pozwalają zachować mnóstwo wody, którą koty mogą potem wypić ;) ).

Tacki z Applaws kosztują fortunę.

Ja podaję karmę mokrą Equilibre et Instinct, jest produkowana we Francji i jest naprawdę świetna.

http://www.wanimo.com/fr/chats/alimentation-pour-chat-sc6/equilibre-instinct-sf4101/5-patee-en-boite/12-equilibre-instinct/

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór Irisb,

Mokra karma jest dla kota bardzo dobra. Jeśli chodzi o jakość, to wygląda to tak samo jak z suchą karmą – wszystko zależy od składu. Ja podaję tę: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/applaws/pots/379465

To, co w niej cenię, to brak produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, barwników czy konserwantów. Ma niską zawartość tłuszczu i dużą wilgotność.

Warto pamiętać, że kot potrzebuje zarówno suchego jedzenia (chrupek), jak i mokrego (karmy z puszki lub tacki).

Możesz mu ją dawać raz lub dwa razy w tygodniu, to wydaje mi się optymalne. Najważniejsze to urozmaicać dietę – raz na sucho, raz na mokro.

Jeśli chodzi o ilość, wszystko zależy od wagi i wieku Twojego kota. Sugeruj się dzienną dawką chrupek, którą mu podajesz – w przypadku mokrej karmy wychodzi to mniej więcej podobnie. Plusem takich małych miseczek, jak te z Applaws, jest to, że porcja jest już praktycznie gotowa i dobrze dobrana dla przeciętnego, zdrowego kota.

Możesz mu również dawać surowe mięso i ryby.

Zerknij tutaj: http://www.b-a-r-f.com/

Zalecają tam około 20 g dziennie na każdy kilogram masy ciała kota. Czyli dla kota ważącego 3 kg będzie to około 60 g.

Ja podaję taką dawkę raz dziennie jako dodatek do suchej karmy, do której kot ma stały dostęp.

Mam nadzieję, że te kilka wskazówek Ci się przyda,

Do usłyszenia!

Przetłumaczony francuski
    Mamie-Persan
    Mamie-persan Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ja mojemu kotu daję codziennie rano jedną saszetkę.

Przetłumaczony francuski
  • 37 komentarzy na temat 37

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post