Jak oduczyć kota drapania w drzwi?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
W tym wieku wiele kotów ma jeszcze mnóstwo energii i szybko zaczynają rozumieć, że drapanie w drzwi wywołuje u nas reakcję. Najważniejsze to nie wstawać i nie otwierać drzwi, gdy kot drapie, bo inaczej to zachowanie tylko się utrwala. Spróbuj też porządnie wymęczyć kicię wieczorem solidną sesją zabawy przed snem, a potem podaj jej posiłek, co pomoże jej lepiej wypocząć w nocy. Możesz również tymczasowo zabezpieczyć drzwi folią lub plastikową osłoną, aby ograniczyć zniszczenia. Dyfuzory uspokajające mogą czasem pomóc, ale przede wszystkim liczy się regularność i odpowiednie urozmaicenie otoczenia zwierzaka. Jeśli mimo wszystko zachowanie będzie bardzo intensywne, weterynarz może sprawdzić, czy nie ma ono podłoża lękowego.
Pozdrawiam,
Romane
Hej! Przeczytałem na Reddicie, że sporo osób dzieli się swoimi wrażeniami, i tam też przewinęła się strona https://spinbetter.com.de. Pomyślałem, że po prostu spróbuję. Interfejs od razu wydał mi się bardzo przejrzysty, a to dla mnie ważne. Na początku nie miałem szczęścia, ale nie poddawałem się i później zostałem nagrodzony. Ostatecznie byłem zadowolony i miałem poczucie, że fajnie spędziłem czas.
Znalazłem rozwiązanie i działa ono po prostu świetnie.
Codziennie rano o 5:00 mój kot drapał w drzwi naszej sypialni... totalna katastrofa.
Rozwiązanie: zrobiłem coś w rodzaju wycieraczki z kartonu. Okleiłem ją taśmą dwustronną i położyłem ten wynalazek przed drzwiami.
Mój kot tak bardzo nie cierpi uczucia klejącej taśmy, że już nigdy więcej nie drapał w drzwi.
W końcu spokojne noce!
Mam dokładnie to samo... Od 4 rano, a nawet od 3, zaczyna drapać i to już jest mega irytujące! Każdego ranka jestem bardziej wykończona niż wtedy, gdy się kładłam, pfff. Nie mogę otworzyć drzwi, już próbowałam, ale to totalna katastrofa. Budzi moje dwie córki, a one przecież chodzą do szkoły i muszą się wyspać... Skacze po nich, no bo oczywiście panicz chce się bawić :'( Bawi się czym popadnie, co tylko ma w zasięgu łap, więc otwarte drzwi nie wchodzą w grę :-(
🤗
Cześć,
Mam dokładnie ten sam problem z moim kocurkiem, który ma nieco ponad rok. Mój panicz wstaje i drapie w drzwi oraz szafki każdej nocy, już od 4 rano. Mieszkamy w kawalerce z sypialnią na antresoli, więc nie mamy za bardzo jak się od tego odciąć, zwłaszcza że drapie w drzwi wejściowe. Miski ma zawsze pełne i zaczynam myśleć, że on po prostu potrzebuje poczucia bezpieczeństwa. Robi się to naprawdę trudne, bo przez półtora roku nie przespaliśmy ani jednej całej nocy. Jestem już u kresu sił... Od czasu do czasu wstaję i kładę go z powrotem do „jego łóżka” u nas, co go niby uspokaja, ale tylko do kolejnej godziny.
Co mogę zrobić?
Dzięki
Cześć wszystkim!
Właśnie czytam waszą dyskusję i widzę, że ten problem dotyczy też mnie!
Mój kochany kocur nauczył się nawet skakać na klamkę, żeby otwierać sobie drzwi!
Nawet jeśli były zamknięte na klucz, hałas, który przy tym robił, budził nas za każdym razem. A do tego drapał w drzwi godzinami... Znaleźliśmy dwa rozwiązania:
– zamontowanie klamki pionowo (zawsze jest tam śrubka, żeby ją odkręcić, wystarczy ją potem założyć z powrotem obróconą o ćwierć obrotu)
– przyklejenie taśmy dwustronnej wszędzie tam, gdzie drapie! Tak, koty nienawidzą, gdy coś im się przykleja do łapek! Ale uwaga, nie naklejajcie taśmy dwustronnej bezpośrednio na drzwi (bardzo ciężko ją potem usunąć!), pod spód dajcie najpierw warstwę zwykłej taśmy malarskiej.
Mam nadzieję, że to komuś pomoże. U nas to świetnie zadziałało, ale wiadomo – koty potrafią być niesamowicie uparte!!!