Jak oduczyć kota drapania w drzwi?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Ten tekst wyjaśnia, jak radzić sobie z zachowaniem kotki, która drapie w drzwi. Takie zachowanie zazwyczaj wynika z potrzeby uwagi, chęci dostania się do konkretnego pomieszczenia lub po prostu z nudów. Proponowane rozwiązania obejmują urozmaicenie otoczenia (zabawy, drapaki), pozytywne wzmacnianie oraz łagodne metody odwracania uwagi od tego zachowania bez stosowania kar.
Więcej porad na temat wychowania i zachowania kotów znajdziesz na high fly bet .
Pionowy drapak postawiony przy drzwiach, które drapie, świetnie działa na przekierowanie tego zachowania – drapie w niego zamiast w drzwi. Musi mieć minimum 40 cm, żeby mogła się na nim w pełni wyciągnąć, inaczej go ignoruje.
Strona meilleur-accessoire-chat.fr fajnie porównuje modele według konkretnych kryteriów (stabilność, wysokość, materiał syzalu).
Dzień dobry,
W tym wieku wiele kotów ma jeszcze mnóstwo energii i szybko zaczynają rozumieć, że drapanie w drzwi wywołuje u nas reakcję. Najważniejsze to nie wstawać i nie otwierać drzwi, gdy kot drapie, bo inaczej to zachowanie tylko się utrwala. Spróbuj też porządnie wymęczyć kicię wieczorem solidną sesją zabawy przed snem, a potem podaj jej posiłek, co pomoże jej lepiej wypocząć w nocy. Możesz również tymczasowo zabezpieczyć drzwi folią lub plastikową osłoną, aby ograniczyć zniszczenia. Dyfuzory uspokajające mogą czasem pomóc, ale przede wszystkim liczy się regularność i odpowiednie urozmaicenie otoczenia zwierzaka. Jeśli mimo wszystko zachowanie będzie bardzo intensywne, weterynarz może sprawdzić, czy nie ma ono podłoża lękowego.
Pozdrawiam,
Romane
Znalazłem rozwiązanie i działa ono po prostu świetnie.
Codziennie rano o 5:00 mój kot drapał w drzwi naszej sypialni... totalna katastrofa.
Rozwiązanie: zrobiłem coś w rodzaju wycieraczki z kartonu. Okleiłem ją taśmą dwustronną i położyłem ten wynalazek przed drzwiami.
Mój kot tak bardzo nie cierpi uczucia klejącej taśmy, że już nigdy więcej nie drapał w drzwi.
W końcu spokojne noce!
Mam dokładnie to samo... Od 4 rano, a nawet od 3, zaczyna drapać i to już jest mega irytujące! Każdego ranka jestem bardziej wykończona niż wtedy, gdy się kładłam, pfff. Nie mogę otworzyć drzwi, już próbowałam, ale to totalna katastrofa. Budzi moje dwie córki, a one przecież chodzą do szkoły i muszą się wyspać... Skacze po nich, no bo oczywiście panicz chce się bawić :'( Bawi się czym popadnie, co tylko ma w zasięgu łap, więc otwarte drzwi nie wchodzą w grę :-(
🤗
Cześć,
Mam dokładnie ten sam problem z moim kocurkiem, który ma nieco ponad rok. Mój panicz wstaje i drapie w drzwi oraz szafki każdej nocy, już od 4 rano. Mieszkamy w kawalerce z sypialnią na antresoli, więc nie mamy za bardzo jak się od tego odciąć, zwłaszcza że drapie w drzwi wejściowe. Miski ma zawsze pełne i zaczynam myśleć, że on po prostu potrzebuje poczucia bezpieczeństwa. Robi się to naprawdę trudne, bo przez półtora roku nie przespaliśmy ani jednej całej nocy. Jestem już u kresu sił... Od czasu do czasu wstaję i kładę go z powrotem do „jego łóżka” u nas, co go niby uspokaja, ale tylko do kolejnej godziny.
Co mogę zrobić?
Dzięki