Jak pomóc 14-letniemu kotu przybrać na wadze?

Aurélieg
Aurélieg Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Chciałabym, żeby mój 14-letni kot trochę przybrał na wadze, bo bardzo stracił na „masie”.

Przykładowo, teraz widać mu kości na grzbiecie, a wcześniej tak nie było.

Zaznaczę, że jak na swój wiek jest w świetnym zdrowiu, ale stał się strasznie wybredny, jeśli chodzi o jedzenie.

Je tylko suchą karmę (dodaję do niej olej z łososia), ale w bardzo małych ilościach.

Próbowałam dawać mu mokrą karmę, ale nie zjada jej więcej (tak ze 2 łyżeczki).

Czy istnieją jakieś karmy mokre wysokokaloryczne?

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

26 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Aurélieg
    Zgłoś

I właśnie dlatego cały czas szukam najlepszej karmy, czy to suchej, czy mokrej ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Droga w porównaniu do karm weterynaryjnych? Nie.

Uciążliwa? Nie bardziej niż inne sposoby karmienia.

Udawało mi się wydawać około 85 zł miesięcznie na dietę raw dla mojego 7-kilogramowego kota, więc przy twoim, który pewnie je znacznie mniej niż mój... no właśnie.

Poczytaj sobie jednak trochę o raw, bo na nerki i odchudzanie nie ma nic lepszego. Niezależnie od tego, co powie twój weterynarz, nic nie zastąpi naturalnego jedzenia. W naturze koty nie mają problemów z nerkami czy wagą – to właśnie przez suche karmy te dolegliwości zaczęły się u nich pojawiać.

A jeśli chodzi o teorię, że poziom białka obciąża nerki – zmień weta, bo on najwyraźniej kompletnie nie zna się na kociej dietetyce...

Jeśli jednak naprawdę nie chcesz przestawiać kota na raw, to albo zalewaj suche chrupki dużą ilością wody (i kupuj karmy bardzo dobrej jakości, jak na przykład Go!, Natural Meadowland Mix czy Orijen), albo po prostu dawaj mu dobrą mokrą karmę wysokiej jakości.

Przetłumaczony francuski
    Aurélieg
    Zgłoś

Nie ma sprawy :-)

co sądzicie o mokrej karmie dla kociąt Royal Canin?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zapytaj go o to przy następnej okazji. To nic nie kosztuje.

Przetłumaczony francuski
    Aurélieg
    Zgłoś

Wiem, że karmy bezzbożowe są czasem słabo tolerowane przez niektóre koty.

Właśnie dlatego zastępuje się je ryżem albo ziemniakami.

Ktoś mi doradził bardziej treściwą (?) mokrą karmę dla kociąt.

A co do „Racine Alias Whitecat” – myślę, że mój weterynarz zna się na swojej robocie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zapytaj swojego weterynarza o badanie, które udowadnia, że nadmiar białka niszczy nerki u bezwzględnego mięsożercy, jakim jest kot. Nie ma ani jednego takiego badania!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Sorki, nie pomogę ci w tej kwestii, ale pod żadnym pozorem nie dawaj mu mokrej karmy ze zbożami (to samo dotyczy chrupek) – to dla nich bardzo niezdrowe.

Przetłumaczony francuski
    Aurélieg
    Zgłoś

Metoda „Raw Feeding” (BARF) jest dosyć kosztowna i uciążliwa...

Przyznam, że jeśli chodzi o suchą karmę, to wciąż jeszcze szukam tej właściwej.

Od kilku miesięcy dostają tę:

http://www.rapidcroq.com/boutique/fiche_produit.cfm?ref=ALCHAT353_HaysPPcat-Sterilized&type=144&code_lg=lg_fr&num=171

Mój weterynarz powiedział mi, że dieta zbyt bogata w białko obciąża nerki.

Mokra karma – owszem, ale która? Jest ich przecież tyle różnych ;)

Przetłumaczony francuski
    Josiane Lobstein
    Josiane lobstein Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Mam 13-letnią kotkę, straszna z niej wybredniara! Ale zajada się tymi małymi puszkami z tuńczykiem marki Lycat z Leclerca. Daję jej też małe porcje surowego mięsa i karmę specjalnie dla starszych kotów, bo już nie poluje. Miała jednak spory problem z kamieniem nazębnym i bardzo przez to schudła! Po wizycie u weterynarza, wyrwaniu zębów najbardziej zaatakowanych przez kamień i odpowiednim leczeniu, kicia odżyła i jest teraz w świetnej formie! Lepiej idź do weta, żeby sprawdzić, czy nie dzieje się nic złego. Mój staruszek bardzo schudł w zeszłym roku, miał zaawansowanego raka i musieliśmy go uśpić. Tylko uważaj, bo weterynarze czasem chcą robić mnóstwo badań, a krew sporo kosztuje! Taka kontrola kosztowała mnie około 560 zł, podczas gdy dopiero USG wykazało poważny problem. Czasem wystarczy sprawdzić same nerki. Mój kiciuś miał ten sam zabieg na kamień co kotka pół roku wcześniej i nikt mi nie powiedział, że ma chorą wątrobę! Doradzali badanie krwi, żeby sprawdzić, czy zniesie narkozę, i nic o tej wątrobie nie wspomnieli. Efekt? Jakieś 560 zł za zęby, a potem kolejne 1000 zł, żeby ostatecznie przywieźć go martwego do domu!
    Przetłumaczony francuski
    Mintcat
    Mintcat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Aurélieg,

Uważaj na gotowane kości z kurczaka. Są zbyt kruche i nie wolno ich podawać, bo mogą być niebezpieczne.

Jaką karmę dajesz swojemu kotu? Faktycznie warto byłoby przejść na dietę bogatszą w wodę, na przykład wprowadzić mokrą karmę (bezzbożową) albo spróbować BARF-a.

Wiem, że przy starszym kocie nie zawsze jest to takie proste.

Jeśli nie je zbyt dużo, może warto zrobić mu badania kontrolne. Starsze koty są bardziej narażone na niektóre schorzenia (np. PNN – przewlekłą niewydolność nerek...).

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 26

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post