Jak pomóc 14-letniemu kotu przybrać na wadze?

Aurélieg
Aurélieg Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Chciałabym, żeby mój 14-letni kot trochę przybrał na wadze, bo bardzo stracił na „masie”.

Przykładowo, teraz widać mu kości na grzbiecie, a wcześniej tak nie było.

Zaznaczę, że jak na swój wiek jest w świetnym zdrowiu, ale stał się strasznie wybredny, jeśli chodzi o jedzenie.

Je tylko suchą karmę (dodaję do niej olej z łososia), ale w bardzo małych ilościach.

Próbowałam dawać mu mokrą karmę, ale nie zjada jej więcej (tak ze 2 łyżeczki).

Czy istnieją jakieś karmy mokre wysokokaloryczne?

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

26 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Polecam Ci przejść na dietę BARF – żeby chudy kot przybrał na wadze, a ten z nadwagą schudł, to jest to po prostu rewelacja!

Przetłumaczony francuski
    Aurélieg
    Aurélieg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Byłam u mojego weterynarza miesiąc temu z moją sunią i przy okazji podpytałam go o mojego kota.

Powiedział mi, że dobrze byłoby wpaść z nim na wizytę kontrolną, ale bez żadnego przymusu, skoro jest zdrowy.

Powiedzmy, że po prostu boję się go za bardzo stresować...

Wydaje mi się, że ma mniejszy apetyt, chociaż dzisiaj akurat buszował w śmieciach, żeby ukraść kość z kurczaka, łobuziak jeden :-)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wiele kotów chudnie na starość. Powinieneś wybrać się do weterynarza i porozmawiać z nim o nerkach (niewydolność nerek). Możesz mu podawać surowe mięso (pierś z kurczaka czy indyka), żeby znowu zaczął jeść – surowe mięso jest dla kotów bardzo dobre.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czy miał ostatnio badany poziom mocznika i kreatyniny?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Może jeśli zapytasz weterynarza, to będzie potrafił podpowiedzieć Ci jakieś odpowiednie marki karmy... ale ja ze swojej strony nie mam pojęcia w tym temacie... sorki.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, niestety nie będę w stanie ci pomóc. PS Mój kot ma 12 lat i jest taki sam jak twój – wybredny i trochę chudy.
    Przetłumaczony francuski
  • 26 komentarzy na temat 26

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post