Jak przyzwyczaić kota do drzwiczek w kuwecie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Do tej pory moje dwa koty (mają po 7 miesięcy) korzystały z kuwety bez drzwiczek. Kupiłam im jednak nową, większą, która ma drzwiczki i bardzo chciałabym je zostawić (ze względu na zapachy jest jednak o niebo lepiej!).

Na początku zdjęłam te drzwiczki, żeby na spokojnie przyzwyczaiły się do nowej kuwety, a niedawno założyłam je z powrotem. Kotka od razu załapała, o co chodzi, ale kocur (jest bardziej strachliwy) już nie – no i załatwia się obok kuwety...

Macie jakieś pomysły, jak go oswoić z tymi drzwiczkami??

Próbowałam już do niego podchodzić, kiedy idzie do kuwety, żeby mu je uchylić, ale on jest strasznie płochliwy i wtedy w ogóle tam nie wchodzi. Próbowałam go też wsadzić do środka (trochę na siłę) i dawać smaczka, jak sam wyjdzie, ale nic nie działa...

PS: Drzwiczki są przezroczyste, więc kot nie siedzi w środku po ciemku.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Więc widzę, że to zależy od kota... cóż, chyba nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zdjąć drzwiczki! (trudno, najwyżej żwirek będzie wszędzie na zewnątrz ^^)

Sianaroche: Masz wielkie szczęście, ja też próbowałam go tam wsadzić, sam wyszedł, ale że jest lękliwy, to tylko go to bardziej wystraszyło i teraz sam tam nie wraca

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    U mnie... nie ma nawet daszka... bo mam tylko duże plastikowe pudła, z których zdjęłam kółka i inne dodatki. Przy mojej całej gromadce kotów w ogóle nie czuć żadnych zapachów, a żwirku na zewnątrz jest bardzo mało, bo boki mają ponad 20 cm wysokości.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No to miałam szczęście, bo u mnie oba sprawdzają się super. =)

U mnie chodziło bardziej o to rozgrzebywanie, bo za każdym razem połowa żwirku lądowała na zewnątrz.... ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moje nigdy się do tego nie przyzwyczaiły, musieliśmy po prostu zdjąć drzwiczki!
    Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    Zgłoś

Też tego próbowałam.... moje od razu wychodziły...... a zresztą same z siebie i tak tam nie wchodziły.....

Używam dużych plastikowych pudeł do przechowywania, żeby duże koty czuły się w nich w pełni swobodnie.... i tak jak pisze Ange..... dobra karma i porządny żwirek i nie ma problemu...... u mnie, przy całym moim stadku kotów....... zero jakichkolwiek zapachów!!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ja po prostu wsadziłem kota do środka, a jak chce wyjść, to po prostu popycha drzwiczki. Po dwóch czy trzech razach już załapały, o co chodzi. ^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry żwirek i odpowiednia karma to podstawa, żeby z kuwety nie śmierdziało.

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    Zgłoś

Wystarczy kupić dobry żwirek zbrylający i prawie w ogóle nie czuć zapachu......

Ja używam Golden Grey Master z Zooplusa i jest rewelacyjny.

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    Zgłoś

Niektóre koty nigdy nie przyzwyczają się do drzwiczek... i może to je na tyle zniechęcić, że zaczną się załatwiać obok... albo w ogóle wszędzie poza kuwetą...

Jak mam u siebie jakiegoś kocurka pod opieką... z taką krytą kuwetą z drzwiczkami... to moje za nic tam nie wejdą... nic nie poradzisz...

Przetłumaczony francuski
  • 19 komentarzy na temat 19

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post