Jak sprawdzić, czy mój kot zjadł szkło?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
W przypadku połknięcia ostrego ciała obcego istnieje duże ryzyko perforacji przewodu pokarmowego oraz żołądka Twojego kota. Objawami takiej perforacji są odruchy wymiotne, obecność krwi w kale i moczu czy wymiotowanie krwią...
Zdarza się to dość rzadko i zazwyczaj bardzo szybko wywołuje charakterystyczne objawy silnego cierpienia u zwierzęcia. U Twojego kota zupełnie tego nie widać, więc istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, że faktycznie połknął szkło. Mimo to obserwuj go dalej uważnie, a gdyby sytuacja uległa pogorszeniu, nie zwlekaj i szybko skonsultuj się z weterynarzem. Sprawdź też koniecznie jego opuszki, bo mógł się po prostu skaleczyć o szkło.
Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,
Miłego dnia,
Paul
Dzień dobry,
Szczerze wątpię, żeby zjadł szkło. Szkło nie ma dla kota żadnego atrakcyjnego zapachu. Z kolei mógł sobie skaleczyć opuszki łapek, stąpając po nim.
2 komentarzy na temat 2