Jak sprawdzić, czy mój kot zjadł szkło?

L
Lilou1707 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, mam mały problem z moim 5-miesięcznym kotkiem. W nocy włączyłam w piekarniku pirolizę (czyszczenie), a rano zobaczyłam, że szyba w drzwiczkach po prostu pękła na drobne kawałki. Wszystko posprzątaliśmy, ale obawiam się, że maluch mógł potencjalnie połknąć odłamek szkła. Na jakie objawy powinnam zwrócić uwagę w przypadku połknięcia ciała obcego? Dodam, że na ten moment kotek czuje się dobrze. Brzuszek go nie boli przy dotykaniu i przespał właściwie całe rano. Czy powinnam zabrać go do weterynarza, żeby to sprawdzić? Może martwię się na zapas, ale wolę być spokojna. Dzięki za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

W przypadku połknięcia ostrego ciała obcego istnieje duże ryzyko perforacji przewodu pokarmowego oraz żołądka Twojego kota. Objawami takiej perforacji są odruchy wymiotne, obecność krwi w kale i moczu czy wymiotowanie krwią...

Zdarza się to dość rzadko i zazwyczaj bardzo szybko wywołuje charakterystyczne objawy silnego cierpienia u zwierzęcia. U Twojego kota zupełnie tego nie widać, więc istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, że faktycznie połknął szkło. Mimo to obserwuj go dalej uważnie, a gdyby sytuacja uległa pogorszeniu, nie zwlekaj i szybko skonsultuj się z weterynarzem. Sprawdź też koniecznie jego opuszki, bo mógł się po prostu skaleczyć o szkło.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,

Miłego dnia,

Paul

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Szczerze wątpię, żeby zjadł szkło. Szkło nie ma dla kota żadnego atrakcyjnego zapachu. Z kolei mógł sobie skaleczyć opuszki łapek, stąpając po nim.

Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post