Jak zamknąć tę ranę?

S
Sylvie1305 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mój kot przeszedł operację z powodu dużej, otwartej rany. Niestety szwy puściły już następnego dnia, pojawiło się mocne krwawienie, więc zabrałam go z powrotem do weterynarza. Tym razem założył zszywki, ale one też nie wytrzymały. W efekcie mam kota z raną, która zagoiła się tylko w połowie... Trzeba dodać, że rana ma ponad 10 cm i znajduje się w dość trudnym miejscu. \/p>

Początek rany wygląda już całkiem nieźle (jakieś 5 cm się zagoiło), ale reszta to katastrofa. W stawie za łapką jest ziejąca dziura i za każdym razem, gdy kot rusza łapą, wszystko się naciąga i przez to nie chce się goić!! Czy jest jakiś sposób, żeby w końcu zamknąć tę ranę raz a dobrze? Zwłaszcza że zapłaciłam za to wszystko już około 1400 zł...\/p>

Zrozumiecie lepiej mój niepokój, jak zobaczycie zdjęcie 😕😕

Jak zamknąć tę ranę?\/p>\/p>

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

38 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wklep odrobinę miodu w ranę, zanim ponownie pójdziesz do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No, widziałem to od razu po zalogowaniu na górze strony! 😁

BARDZO DOBRA inicjatywa, gratulacje. 👏

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej Liza!

Założyłam nowy wątek o naszych najgorszych wspomnieniach u weterynarzy 😉

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

@ Lyzza

Co do tej ankiety, to myślę, że wszyscy mielibyśmy niezłe niespodzianki. Osobiście przestałam już liczyć, ile klinik weterynaryjnych przetestowałam i nie polecam lol!

W przypadku Javy strasznie to przeżyłam, moja biedna psinka, która nie miała w sobie ani krzty złośliwości... Biedactwo, kompletnie nie wiedziała, o co chodzi. Jak o tym pomyślę, choć to stara historia, to wciąż mnie krew zalewa!!!

@Trifouillette Testowałam i weterynarzy, i panie weterynarz, i w sumie słabo, nie ma to jak psia czy kocia mama. Jasne, że w takich sytuacjach nie chwycę za igłę z nitką, ale serio!!!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    @Titejava dobry wieczór, tak, też się nad tym zastanawiałam, w końcu to ich praca, żeby robić szwy itd., ale tutaj to chyba miałam po prostu wyjątkowego pecha, bo nikomu się nie udało! No dobra, rana jest w kiepskim miejscu, przyznaję, ale wydaje mi się, że mój kot i jego uraz to przecież nie jest najgorsza rzecz, jaką widzieli w życiu... Więc to nie powinno być nie do przeskoczenia! Jak dla mnie to po prostu odwalona fucha 😕 To, że rana jest w niefortunnym miejscu, nie oznacza, że weterynarz godny tego miana nie powinien zrobić porządnych szwów, no kurczę, a do tego te zszywki w ogóle się nie trzymają!!!! To jest obłęd, czasem trzeba zwiedzić 150 lecznic, zanim trafi się na weta, który naprawdę zna się na rzeczy, pfffft! Spróbuj sprawdzić opinie o klinikach weterynaryjnych w Twojej okolicy, może to Ci jakoś pomoże! Strasznie mnie wkurzają takie akcje, Twój kiciuś nie może przecież tak zostać! 😞
    Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć dziewczyny,

Nie chcę już dokładać oliwy do ognia, ale tak – wizyta u weterynarza z prawdziwego zdarzenia to sprawa pilna.

Niestety dla naszych futrzaków, źle założone szwy zdarzają się aż nazbyt często 🤧

Z kolei tak jak ty Lyzzza, myślałam, że kobiety mają w sobie więcej „instynktu macierzyńskiego”, ale widać, że nie zawsze tak jest.

Z drugiej strony, moja pani weterynarz to po prostu skarb. Jest mega kompetentna i jak trzeba, to przyjmuje koty nawet w niedzielę, żeby nie przerywać leczenia. I do tego jeszcze sama do mnie dzwoni, żeby zapytać, jak się czujemy.

Lata lecą i zawsze się boję dnia, w którym powie mi, że przechodzi na emeryturę 🤧.

Swoją drogą, jaka ta mała ślicznotka jest piękna! To prawda, że tutaj mamy do nich wszystkich ogromną słabość.

Załóżcie jej kołnierz, to oszczędzi wam ciągłego biegania do weta.

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Wielkie dzięki! 😊 Nie mówię tego tylko dlatego, że to mój kot, ale fakt, jest naprawdę śliczny i ma bardzo mięciutkie futerko 😻 Bardzo go kocham, zresztą tak samo jak mojego pierwszego kota, którego też adoptowałam jako malucha. Tamten jest całkiem czarny i krótkowłosy, ale dla mnie jest tak samo piękny 😁 Oba to prawdziwe słodziaki, uwielbiają się tulić i są bardzo łagodne dla mojej 3-letniej córki i dla mnie!

No więc w tym gabinecie, gdzie byłam, pracuje jeden weterynarz i ze 4 lub 5 kobiet. Niestety ten jedyny facet nie ma zbyt dobrej opinii, mimo że to chyba on ma największe doświadczenie!

W tej samej lecznicy byłam kiedyś z moim drugim kotem na kastracji i zajmowała się nami taka jedna pani weterynarz – bardzo delikatna i przede wszystkim kompetentna, ale to było ze 2 czy 3 lata temu, więc wiadomo, jak to jest...

Całe szczęście mój kotek w tej chwili nie cierpi! Uff, i dobrze 👍 Gdyby mi ktoś wcześniej powiedział, że będę miała tyle problemów, żeby wyleczyć zwierzaka, to pewnie bym nie uwierzyła 😅

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Hej Lyzza, miło Cię znowu widzieć! 👌 Wyjęłaś mi to z ust lol, miałam napisać dokładnie to samo o weterynarzu. Też to przerabiałam z moją Javą – weterynarz założył jej szwy, które puściły. Zabrałam małą z powrotem do lecznicy, a on mnie jeszcze opieprzył, mimo że mówiłam mu, że w ogóle się nie wierciła. Złapał Javę, obrócił ją na stole jak jakąś rzecz, chwycił zszywacz i trach, trach!! Mała kompletnie nie wiedziała, co się dzieje, zapiszczała niesamowicie. Musiałam zagryźć zęby, odczekać swoje do zdjęcia zszywek i od razu potem zmieniłam weta!

----------------

Gdybyśmy zrobili ankietę, jestem pewna, że każdy miałby do opowiedzenia jakąś historię o takiej wtopie! W medycynie weterynaryjnej widać coraz więcej kobiet i wydawało mi się, że będą bardziej kompetentne od facetów, takie bardziej „matczyne” w stosunku do kotów ^^ jak widać, mam w głowie więcej uprzedzeń, niż myślałam.

😁

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Ależ ten kot jest przepiękny! Nic dziwnego, że tak bardzo ci na nim zależy. 🙂

Rudzielce to nasi ulubieńcy na Wamiz, a w dodatku to kot angorski. 👍

Twoje dwie poprzednie lekarki to były kobiety, poszukaj teraz jakiegoś faceta z większym stażem 😁, kogoś doświadczonego, a nie początkującego.

Przez telefon zapytaj wprost, czy jest tam specjalista, który potrafi dobrze szyć, żeby poprawić szwy, które zostały już dwa razy spaprane... to powinno ich ruszyć. xddd Trzeci weterynarz na pewno będzie chciał się wykazać i zrobić to lepiej niż koledzy po fachu. Przy kliencie nigdy nie będą krytykować innych, ale swoje i tak myślą.

Miłego wieczoru i ucałuj ode mnie tego kochanego kiciusia.

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś
    Titejava, dobry wieczór, tak, też się nad tym zastanawiałem. To ich praca, żeby zakładać szwy itd., ale tutaj miałem chyba po prostu pecha, bo nikomu się nie udało! No fakt, rana jest w kiepskim miejscu, przyznaję, ale myślę, że mój kot i jego rana to nie jest przecież najgorsza rzecz, jaką widzieli w życiu... Więc nie jest to nie do ogarnięcia! Jak dla mnie ta robota jest po prostu odwalona po łebkach 😕
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 38

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post