Jak żyć z kotem z nadczynnością tarczycy?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Dosłownie kilka godzin temu dowiedziałam się, że moja mała Sorcière, która ma 12 lat, choruje na nadczynność tarczycy.

Oczywiście nie ma mowy, żeby zostawić to bez leczenia, musimy więc znaleźć jakiś sposób na terapię.

Mam dwie opcje: specjalistyczną karmę, która zawiera już lek, albo leki podawane raz lub dwa razy dziennie.

Jeśli chodzi o karmę, mamy jeszcze dwie inne kotki, które są w pełni sił, a Sorcière nie znosi siedzenia w domu...

Skłaniamy się więc ku lekom – na początek pani weterynarz przepisze nam taki, który podaje się raz dziennie.

Teraz jednak zaczynają mnie dręczyć pytania „poboczne”. Jak wygląda życie z kotem, który musi regularnie przyjmować leki? Po pierwsze, musimy w ogóle dać radę jej ten lek podać, a to nie będzie łatwe – nasza Sorcière jest raczej dzikusem, jeśli chodzi o jakiekolwiek zabiegi lecznicze...

Ale zastanawiam się też, jak radzą sobie inni w takiej sytuacji, na przykład podczas wyjazdów na wakacje... Do tej pory zawsze używaliśmy dozowników na wodę i karmę, a ktoś wpadał co 2-3 dni, żeby je uzupełnić i trochę ją popieścić. Nie wyobrażam sobie prosić znajomych o podawanie leku, a tym bardziej o przychodzenie codziennie (nikt z moich bliskich nie ma kota). Jak wy to robicie? Koniec z wakacjami? Koniec z weekendami poza domem?

Jestem naprawdę zagubiona (do tego dochodzi smutek, że moja kicia jest chora...).

Z góry bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

43 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Eolia
    Eolia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Moja Isis ma 13 lat. Po sporej utracie wagi okazało się, że ma nadczynność tarczycy. Od miesiąca bierze Apelkę. Wczoraj byliśmy u weterynarza – przybrała 400 g i znowu zaczęła normalnie jeść. Czy istnieje jakiś naturalny lek na nadczynność tarczycy? Nie przepadam za podawaniem leków, więc zastanawiam się, czy są może jakieś specjalne karmy? Dzięki wielkie i dużo zdrówka dla wszystkich waszych pyszczków!
    Przetłumaczony francuski
    P
    Pagotte Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja 14-letnia kotka od 2 lat jest leczona na nadczynność tarczycy. Przyjmuje Thiafeline w jednej dawce 5 mg. Byliśmy u nowego weterynarza (z powodu przeprowadzki) i on twierdzi, że lepiej podawać 2,5 mg rano i 2,5 mg wieczorem. Do tego, kiedy robiliśmy badania podczas tej wizyty, poziom TSH wyniósł 105! Bardzo wysoko... ale zapomnieliśmy podać jej tabletkę dzień wcześniej, więc dostała 2,5 mg rano przed samą wizytą. W każdym razie, za miesiąc musimy powtórzyć analizy. Zastanawiałam się, na którą godzinę najlepiej umówić wizytę, bo przecież jeśli pójdziemy 20 godzin po podaniu tabletki, to TSH siłą rzeczy będzie wysokie... Myślałam też, czy karma na nadczynność tarczycy mogłaby być dobrym pomysłem, zwłaszcza kiedy wyjeżdżamy na weekend albo w podróż... Macie jakieś doświadczenia z karmą Hill’s specjalnie na tarczycę? Dzięki! :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Najlepsza jest karma Hill's Y/D thyroid care!!! U weterynarza jest trochę droga, ale w internecie można ją kupić o 1/3 taniej!!! Bardzo skuteczna, ale pod warunkiem, że nie podaje się absolutnie niczego innego!! Wyniki krwi po miesiącu aż miło oglądać!!

Przetłumaczony francuski
    Brunette1962
    Brunette1962 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Odpowiedź dla Camila: aby leczyć niewydolność nerek, musisz kupić karmę „Urinary” marki ROYAL CANIN (jest dostępna w opakowaniach 400 g i 2 kg w sklepach internetowych).

Przetłumaczony francuski
    Brunette1962
    Brunette1962 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam 14-letnią kicię, która ma nadczynność tarczycy. Od dzisiaj leczymy ją preparatami Thiafeline 2,5 mg i Amodip. Zabrałam ją do weterynarza, gdy zauważyłam, że bardzo schudła i była nienaturalnie osłabiona. Mam wielką nadzieję, że teraz uda jej się trochę przybrać na wadze, bo waży zaledwie 3,9 kg. Według lekarza weterynarii Thiafeline daje bardzo szybko dobre rezultaty. Za miesiąc mamy zaplanowane kolejne badania krwi, żeby sprawdzić poziom hormonu T4.

Przetłumaczony francuski
    C
    Camil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Moja 11-letnia kotka zmaga się z bardzo silną nadczynnością tarczycy i niewydolnością nerek w 3. stadium... Od trzech miesięcy przyjmuje Semintrę i jest na karmie y/d... Jej waga utrzymuje się na poziomie 2,5 kg, co strasznie mnie przeraża... Jeśli macie jakieś rady, jak pomóc jej choć trochę przybrać na wadze, nie kolidując przy tym z leczeniem, będę bardzo wdzięczny za pomoc... Myślałem o piersi z kurczaka dorzucanej do karmy – wcześniej czasem miewała na nią ochotę, zależnie od humoru – ale skoro i tak mało je, boję się, że nabawi się jeszcze większych niedoborów... Przez jakiś czas dostawała Nutri-plus gel, ale nie widać efektów, a co gorsza na ulotce nie ma informacji o jodzie, choć w składzie znalezionym w internecie jest on wymieniony... Nie wiem już, co robić... Dziękuję...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Karma Hill’s y/d to specjalistyczna karma dla kotów cierpiących na nadczynność tarczycy. Zastępuje ona leczenie farmakologiczne, ale jeśli zdecydujesz się na taką dietę, Twój kot pod żadnym pozorem nie może jeść niczego innego niż ta karma (dostępna jest też w formie mokrej karmy).

Jeśli chodzi o Apelkę, popytaj u innego weterynarza (w zeszłym miesiącu w aptece powiedziano mi, że są braki u producenta, a mój weterynarz miał ją na stanie i o żadnych brakach nie słyszał).

Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, Od dobrych dwóch miesięcy moja kotka Mélisse przyjmuje Apelkę i wyniki jej badań krwi są bardzo dobre. Niestety, od ponad miesiąca producent leku przestał go dostarczać z niewiadomych przyczyn. Niedługo zabraknie mi leku, który jest super łatwy do podania mojej kotce, i naprawdę mnie to martwi. Jeśli u Was też występuje ten problem, to jak to u Was wygląda? Weterynarz mówi, żeby przejść na tabletki, ale Mélisse za nic w świecie ich nie połknie. Patmimiekiki, co to właściwie jest ta karma y/d? Dzięki za odpowiedzi i miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć wszystkim! Moja kotka Mimie (ma około 15 lat) zmaga się z nadczynnością tarczycy już od 6 lat. Początkowo była leczona Felimazolem w tabletkach, a od lata 2017 roku dwa razy dziennie podajemy jej Apelkę. Mamy też drugiego kota, który nie ma problemów zdrowotnych. Co roku wyjeżdżamy na wakacje i na ten czas robimy przejście z leczenia farmakologicznego na karmę y/d. W związku z tym, kiedy wyjeżdżamy, oba koty mają do dyspozycji tylko suchą karmę y/d. Ktoś zagląda do nich co 2-3 dni i dodatkowo podaje chorej kotce trochę mokrej karmy y/d, a drugiemu kotu zwykłą puszkę. Od 6 lat stosujemy ten sposób i nigdy nie mieliśmy żadnych szczególnych problemów. Mam nadzieję, że to doświadczenie pomoże innym właścicielom kotów z nadczynnością tarczycy wyjeżdżać na wakacje z nieco spokojniejszą głową...
    Przetłumaczony francuski
    G
    Goupil70 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, to właśnie mam na myśli, może nie napisałem tego dość jasno: przy tym paskudztwie (i u ludzi jest tak samo!):

USG na nic się nie przyda!

Tak Fonfec, mam bardzo dobrą panią weterynarz (jedyne minusy: nie zna się za bardzo na żywieniu ani na medycynie naturalnej!). To jedyny weterynarz w Twojej okolicy?

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 43

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post