Jaka waga do sterylizacji kotki?

M
Missescat Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Nieco ponad miesiąc temu adoptowaliśmy małą kotkę z domu tymczasowego.

Ponieważ miała pewne opóźnienia we wzroście, nie była jeszcze wysterylizowana w momencie adopcji.

Teraz zaczyna mieć ruję (ma 9 miesięcy) i oczywiście tak czy siak chcemy ją poddać zabiegowi.

Jednak z uwagi na to, że to taka nasza mała kruszynka, chciałabym się dowiedzieć, od jakiej wagi można ją bezpiecznie operować?

Z góry dziękuję za wszystkie Wasze odpowiedzi :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Super wiadomość! Ta mała pchełka to w rzeczywistości „fałszywy chudzielec”...

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

No i byliśmy u weterynarza!

Moja waga na szczęście szwankowała – waży 2,6 kg. Sterylizacja zaplanowana na wtorek.

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie wasze rady!

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Zważyłam moją kruszynkę dzisiaj wieczorem (kosztowało mnie to parę ładnych zadrapań ^^) i to naprawdę piórkowa waga. Waży tylko 1,2 kg (miała zahamowany wzrost, a zresztą i tak jest drobnym kotkiem).

Zadzwonię jutro rano do weterynarza, żeby zapytać go o zdanie i dam wam znać, co i jak.

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W sumie to jednak trochę tak, jeśli chodzi o wagę – przynajmniej tak nam sugerował nasz weterynarz. Ale tutaj mowa była o trzymiesięcznych kociakach, które nie ważyły nawet 1 kg czy 1,5 kg, a wiem, że niektórzy lekarze wykonują kastrację w tak młodym wieku. Jeśli chodzi o tę małą, o której piszesz, to skoro jest już dojrzała, to nawet jeśli z niej taka kruszynka, zakładam, że waży już ponad 2 kg :) Więc nie powinno być żadnego problemu z operacją (chyba że jest na coś chora).
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Sterylizacja nie jest kwestią wagi. Niektóre rasy (kot bombajski, burmilla) w dorosłym wieku ważą zaledwie 2,5 kg, a niektóre dachowce przez całe życie mają bardzo drobne gabaryty, co często wynika z niedoborów u matki w czasie ciąży.

Pana/Pani kotka powinna zostać wysterylizowana bez zwłoki – „puste” ruje są szkodliwe, szczególnie dla listew mlecznych.

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

z tego co pamiętam, nasza mała ważyła od 2,5 do 2,8 kg, kiedy była sterylizowana. Co weterynarz, to inna opinia, ale nie ma powodu, żeby Ci odmówili, biorąc pod uwagę jej wiek, chyba że są jakieś konkretne problemy zdrowotne.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć

Zgadzam się z Courgette.

Waga ma wpływ na cenę narkozy, ale sam zabieg ma stałą cenę dla wszystkich kotek ważących do 5 kg.

Gdybyś musiała wykastrować doga niemieckiego... ups! 🙂

Skoro zaczyna mieć ruję, to już najwyższy czas. Jeśli nie ma ryzyka, że kotka wyjdzie na zewnątrz, możesz poczekać do końca i zrobić to przed kolejną.

Liza

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie wiem, czy jest jakaś granica wagowa.

Niektórzy weterynarze operują już bardzo młode koty, około 3. miesiąca życia, ale wydaje mi się, że wymaga to specjalistycznego sprzętu.

Moja kicia miała zabieg w wieku około 6 miesięcy i ważyła wtedy 2,75 kg.

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post