Jaka waga do sterylizacji kotki?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Super wiadomość! Ta mała pchełka to w rzeczywistości „fałszywy chudzielec”...
No i byliśmy u weterynarza!
Moja waga na szczęście szwankowała – waży 2,6 kg. Sterylizacja zaplanowana na wtorek.
Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie wasze rady!
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Zważyłam moją kruszynkę dzisiaj wieczorem (kosztowało mnie to parę ładnych zadrapań ^^) i to naprawdę piórkowa waga. Waży tylko 1,2 kg (miała zahamowany wzrost, a zresztą i tak jest drobnym kotkiem).
Zadzwonię jutro rano do weterynarza, żeby zapytać go o zdanie i dam wam znać, co i jak.
Dzień dobry,
Sterylizacja nie jest kwestią wagi. Niektóre rasy (kot bombajski, burmilla) w dorosłym wieku ważą zaledwie 2,5 kg, a niektóre dachowce przez całe życie mają bardzo drobne gabaryty, co często wynika z niedoborów u matki w czasie ciąży.
Pana/Pani kotka powinna zostać wysterylizowana bez zwłoki – „puste” ruje są szkodliwe, szczególnie dla listew mlecznych.
Dzień dobry,
z tego co pamiętam, nasza mała ważyła od 2,5 do 2,8 kg, kiedy była sterylizowana. Co weterynarz, to inna opinia, ale nie ma powodu, żeby Ci odmówili, biorąc pod uwagę jej wiek, chyba że są jakieś konkretne problemy zdrowotne.
Cześć
Zgadzam się z Courgette.
Waga ma wpływ na cenę narkozy, ale sam zabieg ma stałą cenę dla wszystkich kotek ważących do 5 kg.
Gdybyś musiała wykastrować doga niemieckiego... ups! 🙂
Skoro zaczyna mieć ruję, to już najwyższy czas. Jeśli nie ma ryzyka, że kotka wyjdzie na zewnątrz, możesz poczekać do końca i zrobić to przed kolejną.
Liza
Nie wiem, czy jest jakaś granica wagowa.
Niektórzy weterynarze operują już bardzo młode koty, około 3. miesiąca życia, ale wydaje mi się, że wymaga to specjalistycznego sprzętu.
Moja kicia miała zabieg w wieku około 6 miesięcy i ważyła wtedy 2,75 kg.
Pozdrawiam
8 komentarzy na temat 8
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel: +22990556895
- Szybki powrót uczuć w 24h. Tel: +229 91752665