Kociak chce podjadać karmę urinary mojego starszego kota

Sabrinaaadd
Sabrinaaadd Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Mam kociaka od 2 miesięcy, ma teraz 5 i pół miesiąca i jest zdrowy. Karmię go karmą Royal Canin dla kociąt. Mam też 8-letnią kotkę, która miała problemy z układem moczowym, więc ona dostaje Royal Canin Urinary.

Problem polega na tym, że mały prawie w ogóle nie chce jeść swojej karmy i koniecznie chce wyjadać chrupki mojej starszej kotki! Oczywiście staram się go powstrzymywać, dochodzi nawet do tego, że zamykam go samego w pokoju z jego miską, żeby w końcu coś zjadł. Strasznie mnie to denerwuje, bo przez to nie ma stałego dostępu do jedzenia, a ja pracuję. Mój chłopak często bywa w domu, ale jemu też zdarza się pracować.

Jak myślicie, czy to coś poważnego, jeśli on podjada tę karmę urinary od dorosłego kota?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Sabrinaaadd
    Zgłoś

Dzień dobry, Twój kotek zbliża się już do 6. miesiąca życia, więc podawanie mu karmy dla kociąt nie jest już właściwie potrzebne. Przede wszystkim wykastruj go bez zwlekania, to wyjdzie mu tylko na dobre (no i Tobie zapewni święty spokój). Nie ma żadnego ryzyka, żeby kot bez problemów z nerkami jadł karmę typu Urinary – w tym przypadku zadziała to po prostu profilaktycznie.

Tak, planuję umówić wizytę na przyszły miesiąc.

Jasne, dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam tak samo jak inni – wszystkie moje koty są na karmie Urinary, mimo że tylko jeden z nich ma faktyczne problemy z układem moczowym. Można ją spokojnie podawać profilaktycznie. Odkąd jedzą tę karmę, problem z kamieniami już nigdy nie powrócił.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Twój kociak ma już prawie 6 miesięcy, więc podawanie mu karmy dla maluchów nie ma już większego sensu. Przede wszystkim wykastruj go bez zbędnej zwłoki – to wyjdzie mu tylko na dobre, a Tobie zapewni święty spokój. Nie ma żadnego ryzyka w tym, żeby kot bez problemów z nerkami jadł karmę typu Urinary. W takim przypadku zadziała to po prostu profilaktycznie.
    Przetłumaczony francuski
    Sabrinaaadd
    Zgłoś

Dzień dobry, jeśli chodzi o kociaka, to nie mam pewności, bo ma on szczególne potrzeby żywieniowe (okres wzrostu). Ale w przypadku dorosłych kotów dwaj weterynarze, których pytałam, powiedzieli mi, że nie ma przeciwwskazań. Moje trzy koty są na karmie RC Urinary, mimo że tylko jeden z nich faktycznie jej potrzebuje, i od lat nie mamy żadnych problemów. Może Pan/Pani przedzwonić do weta, żeby się uspokoić.

Zadzwonię do nich jutro.

Tak, jeśli chodzi o podawanie mu karmy urinary, gdy już będzie większy – miałem zamiar dopytać o to weterynarza, ale dostałem odpowiedź już wcześniej! Dziękuję Panu/Pani za odpowiedź.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mahaât Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

W przypadku kociaka to nie mam pewności, bo on ma przecież szczególne potrzeby żywieniowe (faza wzrostu). Ale jeśli chodzi o dorosłe koty, to dwaj weterynarze, których o to pytałam, powiedzieli mi, że nie ma problemu.

Moje trzy koty są na karmie RC Urinary, mimo że tylko jeden z nich faktycznie jej potrzebuje, i od lat wszystko jest w porządku.

Możesz zawsze przedzwonić do weterynarza, żeby się upewnić i uspokoić.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post