Kociak z kocim katarem, leczenie Doxyvalem

Sabrinaaadd
Sabrinaaadd Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

W zeszłą sobotę adoptowałam ze schroniska 3-miesięcznego kociaka. Na początku wszystko było w porządku, ale przedwczoraj zaczął się dziwnie zachowywać, więc wczoraj zabrałam go do weterynarza na szczepienie przypominające. Ostatecznie lekarz zdiagnozował u niego koci katar i 39 stopni gorączki. Podał mu lek przeciwzapalny i antybiotyk, a teraz mam mu podawać pół tabletki Doxyvalu (substancja czynna: doksycyklina) co rano przez 6 dni.

Po powrocie od weterynarza mały czuł się dobrze, bawił się, biegał itd., ale wieczorem znowu to samo. Zadzwoniłam do schroniska, żeby im o tym powiedzieć, ale usłyszałam, że to normalna reakcja na antybiotyki. Szczerze mówiąc, nie jestem co do tego przekonana. Zamierzam umówić się na kolejną wizytę u weterynarza w poniedziałek, ale co wy o tym myślicie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ThunderingEchidna4945
    Thunderingechidna4945 Ikona przedstawiająca flagę niemiecki
    Zgłoś

…znowu coś zjadł i przez chwilę był bardziej aktywny, prawda? To na początek dobry znak, chociaż koci katar często potrzebuje paru dni, zanim nastąpi wyraźna poprawa. Teraz ważne jest, żebyś konsekwentnie podawał Doxyval i zwracał uwagę na jedzenie, picie oraz odgłosy oddychania. Młode koty mogą https://crazybuzzer.com.de/ przy tym szybko słabnąć, więc w razie jakiegokolwiek pogorszenia lepiej pojechać do weterynarza o jeden raz za wcześnie niż o raz za późno. Spokój, ciepło i dużo bliskości pomogą mu teraz najbardziej.

Przetłumaczony z niemieckiego
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To problem ze stawami, stąd ten lek przeciwzapalny.
    Przetłumaczony francuski
    Sabrinaaadd
    Zgłoś
    Tak, wiem, pierwotnie miało to być zrobione w zeszły piątek, ale objawy choroby pojawiły się dzień wcześniej. Weterynarz powiedział mi, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, to do przyszłego piątku wyzdrowieje. W każdym razie trzeba to ogarnąć, bo to szczepienie przypominające i to już ostatni tydzień, kiedy mogę to zrobić.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Żeby mógł zostać zaszczepiony, musi być całkowicie zdrowy – nigdy nie szczepi się chorego zwierzaka. Mam nadzieję, że do tego czasu całkiem stanie na nogi. Leki zadziałały, zwłaszcza te przeciwzapalne, dlatego teraz już nie kuleje. Trzymajcie tego malucha w cieple.

Przetłumaczony francuski
    Sabrinaaadd
    Zgłoś

Właśnie wróciłem z pracy i już nie kuleje, czuje się o niebo lepiej!

Teraz zostało nam tylko szczepienie, mamy termin na przyszły piątek

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Utykanie często wiąże się z kocim katarem. Za jakiś czas powinno być lepiej – jak tylko kotek wyzdrowieje, to kulawizna zniknie. Ale pamiętaj, żeby naprawdę porządnie go wyleczyć, bo taki maluch jest bardzo delikatny, a niedoleczony katar koci może być niestety śmiertelny.

Przetłumaczony francuski
    Sabrinaaadd
    Zgłoś
    No dobra, to w sumie dziwne, bo kuleje, a nic nie ma złamanego...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Trzeba dać lekom trochę czasu, żeby zaczęły działać – zazwyczaj zajmuje to około dwóch dni od pierwszej dawki. Pamiętaj koniecznie, żeby podawać leki do samego końca, nawet jeśli zobaczysz, że kot czuje się już lepiej. W przeciwnym razie jego stan może się później pogorszyć. I racja, dawaj mu tylko to, co przepisał weterynarz. Niektóre leki mogą wchodzić w szkodliwe interakcje, a lekarz najlepiej wie, co będzie odpowiednie w tym konkretnym przypadku.
    Przetłumaczony francuski
    Sabrinaaadd
    Zgłoś
    Hejka, zmierzyłam mu temperaturę i ma 38,6, więc w każdym razie nie ma gorączki. Wydawało się, że czuje się już lepiej, chociaż wciąż wygląda na bardzo zmęczonego. Nie podawałam mu żadnych leków poza tymi, które przepisał weterynarz.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Przede wszystkim nie lecz kota na własną rękę, leki przeciwzapalne mogą go zabić albo sprawić, że poczuje się jeszcze gorzej, a w dodatku to wcale nie zbije gorączki. Źle dobrana dawka może być dla kociaka zabójcza. I pod żadnym pozorem nie podawaj aspiryny. Najlepiej kontynuuj obecne leczenie i poczekaj na kolejną wizytę u weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post