kot nie je i nie pije po kastracji

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mój kot ma 7 miesięcy i został wykastrowany niecałe 2 tygodnie temu.

Przez pierwsze 3 dni był pełen energii, jadł bardzo dużo (pierwszego wieczoru mu dawkowałam jedzenie, bo weterynarz kazał mu dać prawie nic)... Potem od tygodnia zaczął jeść coraz mniej. Na początku myślałam, że to po prostu reakcja na zabieg, a skoro pił, to uznałam, że wszystko jest w porządku.

Tyle że potem przestał i jeść, i pić. Kupiłam Purina One dla kastratów, potem Royal Canin i Science Plan dla sterylizowanych kociąt, bo miałam wrażenie, że nie radzi sobie z tymi dla dorosłych, bo są większe. Zjadł może ze 2-3 kuleczki i nic więcej. Trwało to 4 dni (tak, trochę zwlekałam, bo znajomi mówili mi, że to normalne... „Moja kotka nie jadła przez 10 dni po sterylizacji, to normalne!!”). Zabrałam go więc do weterynarza w piątek, bo jak wróciłam do domu, to nawet nie zamiauczał, leżał taki bez życia na kanapie, a to zupełnie nie w jego stylu. Wet stwierdził gorączkę (39,5 stopnia) (nie wspomniałam mu, że sama mierzyłam w ciągu tygodnia, ale wtedy nie było gorączki – choć mierzenie temperatury kotu to nie lada wyzwanie, więc może po prostu nie zrobiłam tego jak trzeba). Z samą raną po operacji wszystko okej. Rzucił szybko okiem na zęby, ale sam nie wie, może to jakiś wirus. Dał mu zastrzyk przeciwzapalny, a ja od 3 dni podaję mu antybiotyk.

Dzisiaj muszę iść na drugi zastrzyk, ale strasznie się martwię.

Mam wrażenie, że jest coraz gorzej, od czasu operacji schudł już 1 kg. Teraz niby dopomina się o jedzenie, ale nie je, tylko powącha i to wszystko. Nie pije. Weterynarz nie wydaje się specjalnie przejęty, co jest dla mnie dziwne. Denerwuje mnie to, bo zapłaciłam za wizytę, żeby go pooglądał przez minutę, a przecież to nie przypadek, że dzieje się to zaraz po kastracji...

No i tak, nie wiem w sumie, po co to piszę, ale chciałam zapytać, czy komuś z was też się to przytrafiło... Widziałam podobne wątki, ale nikt nie wspominał o wcześniejszym zabiegu, no i zazwyczaj to były posty pisane jeszcze przed pójściem do weta. Jak się czyta inne wpisy, to w końcu lekarz zawsze coś znajduje, a mnie martwi najbardziej to, że u nas wet nie widzi nic konkretnego...

Dzięki za odpowiedzi...

PS: To kot niewychodzący.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • O
    Oceane241 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, dzisiaj rano moja kotka miała sterylizację. Odebrałam ją, ale od południa nic nie je, nie pije i prawie nie może chodzić. Czy to normalne?

Przetłumaczony francuski
    M
    Milouche1980 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak się skończyła Wasza historia? Czy kotek z tego wyszedł?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Korzystam z konta mojego brata i podałem swoje imię

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój kot nie je już od 2 dni (wiem, pewnie martwię się trochę na zapas...), ale mam 12 lat, chodzę do 6 klasy (zaraz do 7) i nie znam się za bardzo na kotach... Do tego zwymiotował już cztery razy, strasznie się o niego boję. POMÓŻCIE MI PROSZĘ!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój kot nie je już od 2 dni (wiem, pewnie martwię się trochę na zapas...), ale mam 12 lat, chodzę do 6 klasy (zaraz do 7) i nie znam się za bardzo na kotach... Do tego zwymiotował już cztery razy, strasznie się o niego boję. POMÓŻCIE MI PROSZĘ!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mówienie, że to normalne, że kot nie je przez dziesięć dni po kastracji... no, nie za bardzo. Moja kicia była sterylizowana w połowie grudnia; wieczorem dałam jej tylko odrobinę jedzenia, ale już następnego dnia rozpierała ją energia. Może to tylko zbieg okoliczności, ale miałam już podobny problem – czasem brak apetytu może wynikać z bólu. Moja mała często wariuje, a raz prawie przestała jeść i okazało się, że to przez ból kręgosłupa. Ale jeśli Twój kot ma gorączkę, to może być jakiś wirus.

Spróbuj go zachęcić czymś, co zazwyczaj uwielbia. Jakąś mokrą karmą, która go skusi... Może warto byłoby odwiedzić innego weterynarza. Nawet jeśli finansowo chodzenie po różnych gabinetach, żeby wyleczyć zwierzaka, jest uciążliwe, to Twój obecny weterynarz chyba niezbyt przejmuje się całą sytuacją... Albo spróbuj chociaż zadzwonić do innego, żeby skonsultować to przez telefon i opowiedzieć, co zrobił Twój weterynarz...

Przetłumaczony francuski
    Josiane Lobstein
    Josiane lobstein Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Słuchaj, mój Kouki miał bardzo wysoką gorączkę 15 dni po kastracji. Pani weterynarz powiedziała, że to pewnie jakiś wirus, zrobiła mu zastrzyk i kazała przyjść następnego dnia po dalsze leczenie. Dostał antybiotyki na 7 dni, ale już tego samego wieczora po zastrzyku odzyskał formę. Miesiąc później znowu to samo – tym razem miał zapalenie dziąseł i problemy z jedzeniem. Znowu leczenie: antybiotyk w zastrzyku, a trzy dni później kolejny zastrzyk na gorączkę. Teraz, po półtora miesiąca, wszystko jest już w porządku. W międzyczasie podawałam mu też granulki homeopatyczne Belladonna – po 4 co godzinę przez dwa dni. To na gorączkę, ale w sumie pomaga na wiele rzeczy naraz. Potem dawałam mu jeszcze inne granulki na problemy z gardłem i dziąsłami. Weterynarz wspominała o czymś takim jak kaliciwiroza, ale okazało się, że to jednak nie to. Jeśli Twój kotek nie pije i nie je, to może być jakiś inny problem. Może zmiana karmy była zbyt nagła albo po prostu mu nie smakuje? Spróbuj podać mu mokrą karmę (puchatkę), to pomoże go trochę nawodnić.
    Przetłumaczony francuski
    Sneaky C'Ian Of Love
    Sneaky c'ian of love Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U nas też koszty u weterynarza potrafią szybko wzrosnąć... :-( ale mój weterynarz stał się już prawie "kumplem" i zawsze bierze pod uwagę mój budżet!

Na początku wizyty powiedz jasno weterynarzowi, że chcesz znać przybliżone koszty, jakie mogą się pojawić w związku z leczeniem. Jeśli kwota okaże się wysoka, wielu weterynarzy zgadza się na rozłożenie płatności na raty lub inne dogadanie się w kwestii faktury. Nie wstydź się rozmawiać o pieniądzach – oni doskonale wiedzą, że czasem ratowanie zdrowia jest priorytetem, a rachunek schodzi na dalszy plan...

Kiedy kot jest odwodniony, łatwo to sprawdzić samemu. Wystarczy lekko chwycić go za skórę na karku – tak jak robi to mama kotka ze swoimi maluchami – unieść go na około 1 metr od ziemi i kiedy go postawisz, skóra powinna natychmiast wrócić na swoje miejsce. Jeśli nie wraca, robi to powoli lub stopniowo, oznacza to realny problem z odwodnieniem. W niektórych przypadkach wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem jest kroplówka, żeby go nawodnić...

Wykorzystaj dzisiejszą wizytę, żeby pogadać z wetem o wszystkim i rozważyć każdą możliwość badań!! Przed wyjazdem, jeśli masz taką możliwość, zmierz mu temperaturę (w domu, na spokojnie, jest to mniej stresujące), a weterynarz będzie mógł to powtórzyć na miejscu – dzięki temu będziecie mieli punkt odniesienia.

Mała rada co do jedzenia: nie zaleca się zbyt częstych zmian marki chrupek, a jeśli już musisz to zrobić, to tylko wprowadzając nową karmę stopniowo, żeby nie rozregulować jego organizmu i układu trawiennego. Przy zbyt częstych zmianach kot może mieć niedobory albo zacząć "wybrzydzać". Jeśli któraś z marek, o których wspominasz, mu służy (ma apetyt, ładną sierść, dużo energii i normalne kupy), to zostań przy niej i już nie zmieniaj ;-)

Życzę ci, żeby wizyta przebiegła pomyślnie :-)

Daj znać później, co u was słychać, będzie mi bardzo miło ;-)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, to mnie najbardziej niepokoi – fakt, że on już nic nie pije... to m.in. dlatego przestałam wierzyć, że to normalne!!

W kuwecie nic dziwnego, nie..

Będę drążyć temat głębiej, na początek pogadam z weterynarzem i zobaczę, co on o tym sądzi..

To gabinet, który ma dobre opinie i jest na moją kieszeń.. Mieszkam w Cantal, a tutaj weterynarze potrafią być naprawdę drodzy..

Przetłumaczony francuski
    Sneaky C'Ian Of Love
    Sneaky c'ian of love Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mój kocurek też miał chwilowy spadek formy po kastracji, ale nie do tego stopnia, żeby zupełnie nic nie jeść ani nie pić...

Próbowałaś może namoczyć mu karmę wodą w temperaturze pokojowej? Może to go bardziej zachęci. Czasem, żeby trochę go wspomóc, daję moim kotom żółtko jaja, kiedy widzę, że nie mają zbytniej ochoty na zaglądanie do miski.

Na Twoim miejscu najbardziej martwiłoby mnie to, że on przestał pić......

Sprawdzałaś kuwetę? Nic niepokojącego tam nie zauważyłaś?

Może warto rozważyć zrobienie badań krwi? Albo RTG jamy brzusznej?

Nie jestem weterynarzem, mam po prostu dwa koty, ale wydaje mi się bardzo dziwne, że Twój lekarz nie szuka przyczyny bardziej szczegółowo. Szczerze mówiąc, zmieniłabym weterynarza, jeśli jego zaangażowanie nie jest wystarczające!!

Pamiętaj też, że podwyższona temperatura oznacza, że u kota toczy się jakaś infekcja.....

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post