Kot podjada z miski drugiego kota

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Jestem nowy na tym forum i zwracam się do was, ponieważ niedawno adoptowałem 2,5-miesięcznego kocurka, a mam już 2-letnią kotkę.

Mój problem polega na tym, że starsza kotka wyjada karmę maluchowi, a maluch podjada z miski starszej.

Chciałbym się dowiedzieć, jak temu zapobiec, ponieważ Clémentine (2-letnia wysterylizowana kotka) ma alergię pokarmową i musi jeść karmę hipoalergiczną. Czy jedzenie jej karmy może być niebezpieczne dla Cacahuete (2,5-miesięczny kocur)?

I jak ich powstrzymać przed zaglądaniem do nie swoich misek, zwłaszcza gdy nikogo nie ma w domu i w nocy?

Z góry bardzo dziękuję za wasze rady.

Kot podjada z miski drugiego kota

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • F
    Ffff Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój kot jest już bardzo stary i inne koty to wykorzystują, żeby wyjadać mu chrupki. Nie są zbyt miłe.
    Przetłumaczony francuski
    N
    Neilao Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, adoptowałam kociaka półtora miesiąca temu i mam już 9-letnią kotkę. Na początku wszystko było w porządku, a przynajmniej prawie wszystko, ale dwa dni temu starsza zaatakowała malucha do krwi. Teraz on w ogóle nie chce wychodzić z pokoju mojej córki, a nawet jak próbuje, to ona go goni, żeby zagonić go z powrotem do środka. Przez to biedny maluch już w ogóle się nie bawi tak jak wcześniej, a to przecież taki skory do zabawy kociak.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć!

Mam dorosłego kota z kocim katarem, który jest pod opieką weterynarza i czuje się już znacznie lepiej. Niedawno znalazłam małego, około dwumiesięcznego porzuconego kociaka, u którego też zaczynał się koci katar, więc on również jest już leczony. Dwa razy przyłapałam malucha, jak wyjadał z miski starszego kota. Oboje biorą leki, ale czy mimo to mojemu małemu kociakowi coś grozi? Teraz już ich pilnuję i zabieram miski, jak tylko skończą jeść, ale skoro zdarzyło się to już dwa razy, to czy jest jakieś ryzyko? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jak pisałam o rozdzielaniu kotów podczas jedzenia, to chodziło mi o „zamknięte drzwi”. Jeśli zostawisz drzwi otwarte i po prostu postawisz miski w dwóch różnych pokojach, to w żaden sposób nie powstrzyma kotów przed zaglądaniem sobie nawzajem do misek.

A jeśli Twoja kotka „naprawdę” ma alergię pokarmową, to jest ABSOLUTNIE KLUCZOWE, żeby nie podjadała karmy dla kociąt, bo tu stawką jest wręcz jej życie.

Dodatkowo karma Twojej kotki niekoniecznie jest odpowiednia dla rosnącego malucha.

Dlatego KONIECZNIE musisz je rozdzielać na czas posiłków – czyli ZAMKNIĘTE DRZWI.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

O tak, to świetny krok i będzie już tylko lepiej. Bardzo się cieszę razem z tobą!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

przychodzę z nowymi wieściami. Moje dwa koty wciąż jedzą z jednej miski, mimo że Cacahuete dostaje swoją mokrą karmę, którą i tak zjada. Chciałam Was zapytać, czy fakt, że Cacahuete polizał Clémentine, a ona w ogóle nie protestowała, to dobry znak na przyszłość? Wydaje mi się, że tak.

Przy okazji wrzucam zdjęcie, jak oboje siedzą sobie w umywalce w łazience.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam tak samo jak nadou72, u mnie też jedzą sobie nawzajem z misek.

Ale u nas też nie ma żadnych problemów z alergią.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój dwumiesięczny kociak też podjada karmę starszaka, a ten duży wyjada małemu. No, u mnie na szczęście nie mają żadnych alergii pokarmowych.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój dorosły kot też jest na specjalnej karmie i daję to samo obu, mimo że drugi ma dopiero 7 miesięcy. Mój weterynarz powiedział, że to w niczym nie przeszkadza. Więc podpytaj swojego weta, ale myślę, że możesz zrobić tak samo.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, piszę, żeby dać znać, co u nas słychać. Minęły już trzy tygodnie, odkąd nasz kociak jest z nami w domu. Na ten moment oba koty mogą przebywać w tym samym pokoju i siedzieć na tym samym drapaku bez żadnych bójeczek. Nie są jednak jeszcze ze sobą bardzo zżyte, bo mały ciągle kładzie się na podłodze przed dużą i na odwrót. Problem polega na tym, że Cacahuètte wyjada z miski Clementine i odwrotnie. Chociaż rozdzieliłem im miski – mały je w kuchni, a duża w jadalni – to i tak dochodzi do takich zamian. Bardzo potrzebuję waszych porad, co z tym zrobić. Dzięki wielkie!
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post