Kot podjada z miski drugiego kota

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Jestem nowy na tym forum i zwracam się do was, ponieważ niedawno adoptowałem 2,5-miesięcznego kocurka, a mam już 2-letnią kotkę.

Mój problem polega na tym, że starsza kotka wyjada karmę maluchowi, a maluch podjada z miski starszej.

Chciałbym się dowiedzieć, jak temu zapobiec, ponieważ Clémentine (2-letnia wysterylizowana kotka) ma alergię pokarmową i musi jeść karmę hipoalergiczną. Czy jedzenie jej karmy może być niebezpieczne dla Cacahuete (2,5-miesięczny kocur)?

I jak ich powstrzymać przed zaglądaniem do nie swoich misek, zwłaszcza gdy nikogo nie ma w domu i w nocy?

Z góry bardzo dziękuję za wasze rady.

Kot podjada z miski drugiego kota

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    No jasne, ja tak robię z Nolanem, bo on wolniej je.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To zachowanie jest zupełnie normalne.

Wszystkie koty wolą to, co znajdą w misce kolegi.

Jest na to tylko jedno rozwiązanie (i wiem, co mówię, bo od ponad 13 lat żyję z kotem-alergikiem): rozdzielanie ich na czas jedzenia.

To fakt, że dopóki kociak jest mały, nie jest to takie proste do ogarnięcia, bo musi jeść bardzo często, ale spokojnie – dla chcącego nic trudnego, dacie radę.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Poza rozdzielaniem ich na czas jedzenia nie widzę innego rozwiązania.

Zrób tak jak ja: podziel dzienną porcję na 2 lub 3 posiłki (jak ci wygodniej), jednego kota zamknij w jednym pokoju, drugiego w drugim i zabieraj miski, jak tylko skończą.

Moje kotki żyją w ten sposób od lat i wcale nie narzekają.

Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post