Kot połknął nitkę
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Połknięcie nitki u kotów może być bardzo poważne, nawet jeśli na początku zwierzak zachowuje się normalnie. Istnieje ryzyko, że nitka „zakotwiczy się” w jelicie i zacznie je ranić (tzw. liniowe ciało obce). Może to stać się niebezpieczne po kilku godzinach, a nawet dniach. Ponieważ Twój kot jest jeszcze młody i https://allyspin-de.de/ była to dość długa nitka, warto zadzwonić dzisiaj do weterynarza – zwłaszcza jeśli nie masz pewności, ile dokładnie jej zjadł. Natychmiast udaj się do kliniki, jeśli wystąpią: wymioty, apatia, ból brzucha, brak apetytu lub dławienie się.
Nawet bez wyraźnych objawów lepiej sprawdzić to u lekarza wcześniej.
Przede wszystkim pod żadnym pozorem nie ciągnij za tę nitkę! Odcinaj ją po prostu po kawałku, w miarę jak będzie wychodzić.
Ciągnąc, możesz go poważnie zranić i doprowadzić do uszkodzenia jelit, jeśli nitka się w nich zaplątała. To, że w ogóle zaczęła wychodzić, to już dobry znak. Możesz mu podać odrobinę oliwy z oliwek lub parafiny ciekłej, żeby ułatwić jej wydalenie.
Cześć, u mojej rocznej kotki zdarzyło się dokładnie to samo. Nie wiem dokładnie, jak długą nitkę połknęła Twoja kotka, ale moja wydaliła ją z kupą bez żadnych problemów. Nie martw się na zapas, jutro rano pewnie znajdziesz ją w kuwecie.
Chantal
Dzień dobry,
Ryzyko może być spore – nitka może przejść przez układ pokarmowy sama, ale może też dojść do sytuacji nagłego zagrożenia życia. Jeśli będziesz mieć pecha, nitka może zaplątać się w jelitach i narobić dużych szkód. Nie wiem, czy wizyta u weterynarza jest już konieczna lub czy to jeszcze odpowiedni moment, ale w każdym razie bacznie obserwuj swojego kota. Przy najmniejszym objawie, takim jak brak apetytu, wymioty czy apatia, pędź natychmiast do weta – to znak, że nitka utknęła.
Jeśli nitka zacznie wychodzić, to pewnie nie wyjdzie cała od razu. Jeśli zobaczysz kawałek nitki wystający z odbytu kota, pod żadnym pozorem za niego nie ciągnij! Odetnij go krótko (uważając, żeby nie zranić zwierzaka) i dalej obserwuj sytuację. :)
Wszystko powinno być dobrze, ale w takich przypadkach lepiej dmuchać na zimne, niż zareagować za późno.
Nie martw się na zapas, ale po prostu zachowaj czujność.
8 komentarzy na temat 8