Kot tarza się w kuwecie

O
Orianne02 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Na początku marca adoptowałam kotkę z fundacji, która współpracuje z domami tymczasowymi. Moja kicia urodziła się w lipcu 2018 roku i została wysterylizowana tuż przed tym, jak do nas trafiła. Potrzebowaliśmy sporo czasu, żeby móc do niej podejść i zdobyć jej zaufanie. Jest bardzo pieszczotliwa, ale wciąż bywa jeszcze trochę nieufna. Miałabym do Was całą masę pytań, żeby lepiej zrozumieć jej zachowanie, ale zacznę od tego, co najbardziej mnie intryguje. Otóż moja kotka regularnie tarza się w swojej kuwecie – bez względu na to, czy żwirek jest świeżo wymieniony (czyli czysty), czy ma już kilka dni. Zaznaczam, że nie używam wybielacza, a nieczystości sprzątam za każdym razem, gdy się załatwi lub od razu po moim powrocie do domu. Mam tylko jednego kota. Kicia jest czysta, nigdy nie zdarzyło jej się zrobić siku czy kupy poza kuwetą. Nigdy nie wychodzi na zewnątrz – to było moje zobowiązanie wobec fundacji, a poza tym mieszkam przy bardzo ruchliwej drodze, no i w mojej okolicy są osoby, które nie lubią kotów i potrafią im zrobić krzywdę. Chciałabym się dowiedzieć, dlaczego moja mała Orianne tak uwielbia tarzać się w kuwecie. Używam bezzapachowego żwirku Catsan. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i rady.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Lilamande
    Lilamande Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ale słodka ta kicia!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W kocim żargonie nie mówi się trójkolorowa czy szylkretowa z białym, tylko calico 😁 Jest naprawdę przepiękna!
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jest prześliczna!

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Łooooo!!! Trikolorka z białym (czy może szylkretka z białym?)

Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, zdarza się, że strachliwe i niepewne siebie koty tarzają się w swojej kuwecie, żeby się uspokoić. Zapach ich własnych odchodów daje im poczucie bezpieczeństwa i jeśli kuweta nie zostanie potraktowana chlorem, zawsze zostanie w niej odrobina zapachu, nawet przy wymianie żwirku.

Teraz już lepiej rozumiem, dlaczego Pimousse tak się tarzał w kuwecie na samym początku, odkąd go mam. To forum to naprawdę kopalnia wiedzy i świetnych porad.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Zgłoś

@Benito,

Dawaj fotkę kociej babuni!!! Obiecujemy, że nie będziemy się śmiać...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry

Miałam kiedyś taką kocią staruszkę – nie miała połowy ogona, jednego oka i ucha, a do tego miała tylko trzy łapki.

Serio, takie koty naprawdę istnieją

Na początku, kiedy ją wzięłam, turlala się w swojej kuwecie.

Tak jak pisał Blue Cat i zgodnie z informacjami ze schroniska, z którego ją adoptowałam, kicia była po prostu bardzo lękliwa i to ją uspokajało. Miesiąc po tym, jak u mnie zamieszkała, problem całkowicie zniknął i przestała to robić

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zdarza się, że lękliwe i niepewne siebie koty turlają się w swojej kuwecie, żeby poczuć się bezpieczniej. Zapach własnych odchodów działa na nie uspokajająco, a jeśli kuweta nie została zdezynfekowana wybielaczem, to zawsze zostaje w niej odrobina zapachu, nawet po wymianie całego żwirku.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post