Kot uwięziony na dachu

D
Dikdk Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mój 4-letni kot utknął na dachu u sąsiadki i jest bardzo przerażony. Co mogę zrobić? Dach jest dość wysoko, a ze względu na obecny lockdown wolałabym nie zawracać głowy straży pożarnej. Na dodatek moja sąsiadka nie zgadza się, żebym postawiła drabinę w jej ogrodzie, by móc go stamtąd zabrać. To nie pierwszy raz, kiedy tam utknął – czy macie jakieś sprawdzone sposoby, żeby go powstrzymać przed wchodzeniem na górę?

Dzięki wielkie za pomoc!

Miłego dnia

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Mialissa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uff, dobrze, że tak to się skończyło!

Jedynym rozwiązaniem jest powstrzymanie go przed chodzeniem do sąsiada, czyli po prostu uniemożliwienie mu wychodzenia poza Wasz ogród. Jeśli znajdzie się na zewnątrz, zawsze będzie mógł przeskoczyć przez płot albo bramę i znów trafić do sąsiada.

Nie dacie rady powstrzymać go samym niewidocznym ogrodzeniem czy jakimś odstraszaczem ultradźwiękowym (nawet nie wiem, jak to dokładnie działa).

[img|mialissa_5eaa1031bc474.jpg
    Przetłumaczony francuski
    D
    Dikdk Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki za wasze odpowiedzi. Mój kot włazi na górę po drzewie, które rośnie u sąsiadki (dachy nie są połączone). Zawsze próbujemy go zwabić jedzeniem, ale nic nie działa, po prostu nie chce zejść. Moja sąsiadka nienawidzi kotów i kilka lat temu groziła nam nawet, że obleje naszego kota wybielaczem. Staramy się nie wchodzić do jej ogrodu, bo gdyby nas nakryła, to pewnie wezwałaby policję albo zrobiła inną awanturę. Poszłam więc po niego dzisiaj po południu (dyskretnie, z pomocą drabiny) i jest już cały i zdrowy w domu. Niestety mieszkam z rodzicami i to jest ich kot – zapowiedzieli, że jeśli znowu tam wlezie, oddadzą go do schroniska. Chcę tego uniknąć za wszelką cenę. Co prawda wątpię, żeby naprawdę to zrobili, ale i tak muszę znaleźć jakieś rozwiązanie. Co zrobić, żeby tam znowu nie wchodził? Mój kot siedział na tym dachu jakieś 12 godzin i za bardzo bałam się, że coś mu się stanie, żeby czekać, aż sam zejdzie. Serce mi pękało, no i bałam się, że będzie mu za gorąco. Dzięki za pomoc.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, zazwyczaj czekają ze zejściem, aż się odwrócimy i znikniemy im z oczu (po tym, jak spędziliśmy całe godziny na błaganiu ich i podsuwaniu im najróżniejszych smaczków).

😁😁😠

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jak sobie radziłeś poprzednim razem? Ta sąsiadka to jednak niezbyt miła! Mój pierwszy kot kilka razy utknął wysoko na drzewie. Stałam pod spodem i zachęcałam go, pokazując, którędy ma przechodzić, a on gałąź po gałęzi robił dokładnie to, co mu mówiłam. Ufał mi, ale czy tak samo byłoby z innym kotem? Spróbuj go zachęcić, pokazując mu otwartą puszkę tuńczyka, żeby poczuł zapach. To może mu pomóc podjąć decyzję o zejściu. W końcu kot zawsze jakoś sam schodzi, prawda? Długo już tam siedzi? Przecież musiał jakoś wejść na ten dach, więc spróbuj mu pokazać drogę powrotną, próbując wypatrzeć, którędy się tam dostał.
    Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ma już dość tego zamknięcia, malutka 😉

Jak ona się w ogóle dostaje na ten dach?

Jeśli to nie pierwszy raz, to jak ją wcześniej ściągaliście?

Nie bardzo rozumiem tę sąsiadkę, przecież postawienie drabiny w ogrodzie to żaden koniec świata.

Czy ten dach graniczy bezpośrednio z waszym?

Jak zgłodnieje, to w końcu sama zejdzie.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post