Kotek wszedł łapkami na gorącą płytę kuchenną

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Od trzech dni mój kot wchodzi na blat w kuchni. Za każdym razem mówię mu „nie” i do niego podchodzę. Mimo to ciągle to powtarza, zwłaszcza żeby zwrócić na siebie moją uwagę, kiedy się nim nie zajmuję.

Dzisiaj wieczorem podgrzewałam coś na płycie. Usłyszałam, jak wskakuje na blat i powiedziałam „nie”. Zazwyczaj czeka, aż podejdę, ale tym razem ledwo zdążyłam odwrócić głowę, a on już zdążył zeskoczyć i pędził przed siebie ile sił w łapach.

Nie od razu załapałam, co się stało. Dopiero po dziesięciu minutach dotarło do mnie, że musiał stanąć łapami na gorącej płycie. Sprawdziłam spód łapek i opuszki są faktycznie ciemnoróżowe, choć zazwyczaj są całkiem jasne. Może to tylko moja wyobraźnia (jestem straszną panikarą), ale wydaje mi się, że jedna z opuszek jest lekko spuchnięta.

Chłodziłam je pod wodą przez około minutę każdą, ale nie byłam w stanie utrzymać kota. W końcu zmoczyłam zabawkę z piórkami i zaczęłam się z nim bawić (w ten sposób woda trafiała na łapki, kiedy polował).

Kot normalnie je, pije i biega. W tej chwili leży i patrzy przez okno. Czy powinnam dzwonić na ostry dyżur weterynaryjny, czy może to poczekać do rana? (mój weterynarz otwiera o 8:00).

Dzięki za wszystkie rady.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Saibott
    Saibott Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

CHCEMY WIEŚCI O KOTKU!!!

Przetłumaczony francuski
    Saibott
    Saibott Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z kotkiem wszystko w porządku???

Przetłumaczony francuski
    R
    Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki za wieści! :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

W razie gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem: ponieważ mój kot zachowywał się normalnie (pił, jadł, chodził i mruczał), weterynarz powiedział mi po prostu, że zastosujemy maść, jeśli zauważę, że ranka się nie goi.

Dzięki wszystkim za pomoc

Przetłumaczony francuski
    A
    Aycarmela33 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Może spróbuj posmarować to oparzenie aloesem? Wiem, że ma on silne właściwości gojące.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

RE

Zamiast samego polewania oparzeń wodą, najlepiej będzie nalać zimnej wody do miski i delikatnie zanurzyć w niej łapkę na tak długo, jak kotek to wytrzyma. Na pewno bardzo go boli, więc lek przeciwbólowy przeznaczony DLA KOTA na pewno by mu pomógł. Myślę, że to powinno wystarczyć. Tak jak wspomniano wcześniej, paracetamol (substancja czynna leku Doliprane) jest dla kotów śmiertelny. Zadbaj o to, żeby był dobrze nawodniony, najlepiej podając mu teraz mokrą karmę (ma w sobie 80% wody).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zszedł z antresoli, żałośnie popiskując i nagle przestał mruczeć (a to bardzo ekspresyjny kot: dużo miauczy i potrafi mruczeć chyba z 8 godzin dziennie). Próbowałem dać mu trochę wody, ale zaczął się wyrywać.

Teraz śpi ze mną na antresoli. Trochę pomruczał, zanim się położył... Nie wydaje mi się, żeby to było coś poważnego, ale na pewno go coś boli.

Przetłumaczony francuski
    Daki
    Daki Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W tej chwili zimna woda zapobiega rozprzestrzenianiu się oparzenia. Ale potem? Może ma to jakieś działanie przeciwbólowe? Jednak biorąc pod uwagę, że to kot, może to być dla niego tak samo nieprzyjemne i stresujące, nie przynosząc już żadnych korzyści dla samego oparzenia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Co za przypadek! Jak tylko to się stało, od razu weszłam do internetu, żeby poszukać rady i trafiłam na Twój wpis na forum.

Czy powinnam regularnie przemywać mu poduszki zimną wodą? Zadzwonię jutro do weterynarza, chociaż nie wiem, co on będzie mógł poradzić. To powinno się samo wygoić, zwłaszcza że kot nie kuleje.

Rzeczywiście, tak właśnie zrobię. Już teraz zasłaniam zlew, bo on pcha tam nos za każdym razem, gdy uda mu się wskoczyć na blat. A przecież przygotowałam mu wysokie miejsca w całym domu. Nawet w umywalce położyłam swetry, żeby mógł się tam wygodnie ułożyć. Ale oczywiście on pcha się tylko tam, gdzie mu nie wolno.

Przetłumaczony francuski
    Daki
    Daki Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zgadzam się, lepiej na razie unikać smarowania łapki maściami, których nie przepisał weterynarz. Kot będzie to wylizywał i jeszcze dodatkowo się zatruje... I pewnie o tym wiecie, ale żadnego paracetamolu (substancja czynna leku Doliprane) ani ludzkich leków przeciwzapalnych, nawet w najmniejszej dawce... To dla kota bardzo toksyczne.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post