Kotek wszedł łapkami na gorącą płytę kuchenną

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Od trzech dni mój kot wchodzi na blat w kuchni. Za każdym razem mówię mu „nie” i do niego podchodzę. Mimo to ciągle to powtarza, zwłaszcza żeby zwrócić na siebie moją uwagę, kiedy się nim nie zajmuję.

Dzisiaj wieczorem podgrzewałam coś na płycie. Usłyszałam, jak wskakuje na blat i powiedziałam „nie”. Zazwyczaj czeka, aż podejdę, ale tym razem ledwo zdążyłam odwrócić głowę, a on już zdążył zeskoczyć i pędził przed siebie ile sił w łapach.

Nie od razu załapałam, co się stało. Dopiero po dziesięciu minutach dotarło do mnie, że musiał stanąć łapami na gorącej płycie. Sprawdziłam spód łapek i opuszki są faktycznie ciemnoróżowe, choć zazwyczaj są całkiem jasne. Może to tylko moja wyobraźnia (jestem straszną panikarą), ale wydaje mi się, że jedna z opuszek jest lekko spuchnięta.

Chłodziłam je pod wodą przez około minutę każdą, ale nie byłam w stanie utrzymać kota. W końcu zmoczyłam zabawkę z piórkami i zaczęłam się z nim bawić (w ten sposób woda trafiała na łapki, kiedy polował).

Kot normalnie je, pije i biega. W tej chwili leży i patrzy przez okno. Czy powinnam dzwonić na ostry dyżur weterynaryjny, czy może to poczekać do rana? (mój weterynarz otwiera o 8:00).

Dzięki za wszystkie rady.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Moim zdaniem ta sytuacja to nie jest „nagły przypadek”. Miałam dokładnie taką samą sytuację lata temu. Moja kotka postawiła przednią łapkę na gorącej płycie i przez kilka dni trochę utykała, ale nie przestała jeść ani pić i cały czas była tak samo kochana. Weterynarz powiedział mi, że każda maść nałożona na łapę i tak zostanie zlizana, więc najlepiej po prostu spróbować schładzać oparzenie zimną wodą i pozwolić, żeby czas zrobił swoje. Może jakiś lek przeciwbólowy dla kota by tu pomógł. Taki sposób, żeby uniknąć tego problemu: postaw garnek wypełniony zimną wodą na gorącej płycie, dzięki temu kot nie będzie miał jak się oparzyć. Zdejmij garnek dopiero, gdy płyta całkowicie wystygnie. Sama stosowałam wtedy tę metodę.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Czytałem, że nie wolno od razu smarować oparzenia olejem, bo można je dosłownie „usmażyć”. Kilka minut temu nałożyłem mu trochę miodu, ale kotu bardzo się to nie podoba i strasznie się wyrywa, w ogóle nie daje sobie nic zrobić.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli masz olej kokosowy, to świetnie nawilży jego poduszeczki ^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wielkie dzięki. To mnie trochę uspokoiło.

Przetłumaczony francuski
    Daki
    Daki Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    I tak weterynarz niewiele będzie mógł zdziałać poza jakąś maścią gojącą, może lekiem przeciwbólowym i ewentualnie antybiotykiem zapobiegawczo, jeśli to oparzenie jest spore. Pilnujcie mu czystej kuwety do jutra, ale nie wydaje mi się, żeby to była jakaś nagła sytuacja.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Myślę, że gdyby oparzenie było poważne, zauważyłbyś to od razu – on z bólu nie mógłby nawet postawić łap na ziemi...

Sądzę, że dotknął podłoża tylko przez ułamek sekundy, tak jak my, kiedy natychmiast zabieramy rękę, gdy poczujemy, że coś parzy. Skóra jest wtedy czerwona, ale nie jest to jeszcze groźne oparzenie...

Warto jednak skonsultować się z weterynarzem, żeby przepisał jakąś maść gojącą, ale moim zdaniem, skoro normalnie chodzi i bawi się łapkami, to nie ma co panikować...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Właśnie sprawdziłam i na jednej opuszce jest mały pęcherzyk.

Po południu zepsuł mi się telefon. Próbuję teraz znaleźć jakiś sposób, żeby zadzwonić z komputera.

Przetłumaczony francuski
    Daki
    Daki Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Myślę, że to może poczekać do jutra, zwłaszcza jeśli porusza się tak jak zwykle i nie wygląda na to, żeby cierpiał. Wydaje mi się, że możesz spróbować zadzwonić do weterynarza dyżurnego, żeby się upewnić?
    Przetłumaczony francuski
  • 18 komentarzy na temat 18

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post