Kotka trzęsie prawą przednią łapką

Isa33445
Isa33445 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam dwie kotki – jedna ma 7,5 roku, a druga 2 lata.

Obie są w świetnej formie, ale trochę martwię się o Danę, tę starszą.

Zauważyłam, że od czasu do czasu, gdy siedzi, trzęsie jej się prawa przednia łapka.

Nie przeszkadza jej to jednak w chodzeniu ani w bieganiu.

Czy myślicie, że może to wynikać z jej wieku?

Oczywiście wspomnę o tym weterynarzowi podczas corocznej kontroli, ale wizytę mamy dopiero w kwietniu.

Chciałam tylko zapytać, czy wasze mruczki też miały podobny problem.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • AlligatorAllegro1993
    Alligatorallegro1993 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja kotka ma 6 miesięcy, bardzo dużo miauczy, a jej prawa łapka drży, kiedy odpoczywa. Czy to możliwe, że to przez ruję? Nie była jeszcze kastrowana.
    Przetłumaczony francuski
    Ccrbg
    Ccrbg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, czy dowiedzieli się Państwo czegoś na temat drżenia przednich łapek u kota? Moja kotka robi dokładnie to samo. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

Przetłumaczony francuski
    Murielle
    Murielle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, chciałbym się dowiedzieć – mojemu kotu trzęsą się przednie łapki. Czy to możliwe, że to przez to, że przybrał na wadze?
    Przetłumaczony francuski
    Isa33445
    Isa33445 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź

Tak, ona chodzi zupełnie normalnie

Właściwie to zauważyłam, że jej łapka drży, kiedy się budzi

Nie wiem więc, czy to nie kwestia jakiejś złej pozycji, którą przyjmuje do spania

Muszę zabrać moją drugą kicię do weterynarza na szczepienie, to przy okazji o to zapytam

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Opis drżenia przedniej łapki może wskazywać na problem neurologiczny.

Mogłoby to oznaczać ucisk na nerw w tej konkretnej łapie, a nie w rdzeniu kręgowym – w przeciwnym razie drżałyby obie łapki.

Tego typu uszkodzenie może wystąpić w wyniku mniej lub bardziej silnego urazu w miejscu, przez które przebiega nerw.

Na ten moment zachęcam Cię do obserwowania kilku kwestii:

– czy Twój kot chodzi zupełnie normalnie, czy może jego sposób poruszania się nieco się zmienił, odkąd pojawiły się drżenia? Jeśli chód jest zmieniony, skonsultuj się z weterynarzem.

– czy drżenia nasilają się, czy wydają Ci się stałe z dnia na dzień? Jeśli narastają, skonsultuj się z lekarzem weterynarii.

– czy zauważyłeś jakieś inne nieprawidłowości na pozostałych łapach? Jeśli tak, również udaj się do weterynarza.

Jeśli drżenie nie rozprzestrzenia się, chód pozostaje bez zmian i objawy nie przechodzą na inne kończyny, to prawdopodobnie jest to przejściowy problem neurologiczny, który powinien ustąpić w ciągu maksymalnie kilku dni.

Na razie nie ma powodów do niepokoju.

Jeśli w ciągu 7 dni sytuacja sama nie wróci do normy, nawet przy braku wyżej wymienionych objawów, skonsultuj się z weterynarzem.

Miłego popołudnia,

Joachim

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Trzęsie łapką? Masz może jakiś krótki filmik albo zdjęcie, żeby to pokazać? Pisząc, że drżała, masz na myśli, że kuleje? Mój kot ma zdeformowaną łapkę, przez co kuleje, więc tak, radzę ci iść do weterynarza. No i fajnie by było zobaczyć ten filmik, bo szczerze mówiąc, trudno mi sobie wyobrazić, jak ta łapka właściwie wygląda.
    Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post