Kotka trzęsie prawą przednią łapką
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry, czy dowiedzieli się Państwo czegoś na temat drżenia przednich łapek u kota? Moja kotka robi dokładnie to samo. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za odpowiedź
Tak, ona chodzi zupełnie normalnie
Właściwie to zauważyłam, że jej łapka drży, kiedy się budzi
Nie wiem więc, czy to nie kwestia jakiejś złej pozycji, którą przyjmuje do spania
Muszę zabrać moją drugą kicię do weterynarza na szczepienie, to przy okazji o to zapytam
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź
Dzień dobry,
Opis drżenia przedniej łapki może wskazywać na problem neurologiczny.
Mogłoby to oznaczać ucisk na nerw w tej konkretnej łapie, a nie w rdzeniu kręgowym – w przeciwnym razie drżałyby obie łapki.
Tego typu uszkodzenie może wystąpić w wyniku mniej lub bardziej silnego urazu w miejscu, przez które przebiega nerw.
Na ten moment zachęcam Cię do obserwowania kilku kwestii:
– czy Twój kot chodzi zupełnie normalnie, czy może jego sposób poruszania się nieco się zmienił, odkąd pojawiły się drżenia? Jeśli chód jest zmieniony, skonsultuj się z weterynarzem.
– czy drżenia nasilają się, czy wydają Ci się stałe z dnia na dzień? Jeśli narastają, skonsultuj się z lekarzem weterynarii.
– czy zauważyłeś jakieś inne nieprawidłowości na pozostałych łapach? Jeśli tak, również udaj się do weterynarza.
Jeśli drżenie nie rozprzestrzenia się, chód pozostaje bez zmian i objawy nie przechodzą na inne kończyny, to prawdopodobnie jest to przejściowy problem neurologiczny, który powinien ustąpić w ciągu maksymalnie kilku dni.
Na razie nie ma powodów do niepokoju.
Jeśli w ciągu 7 dni sytuacja sama nie wróci do normy, nawet przy braku wyżej wymienionych objawów, skonsultuj się z weterynarzem.
Miłego popołudnia,
Joachim
6 komentarzy na temat 6