Kotka w ciąży bez rui?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór!

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w sprawie mojej małej Naïa, która ma prawie 7 miesięcy.

Trzy tygodnie temu byłam u mojej mamy, która ma 8-miesięcznego, niekastrowanego kocura perskiego szynszylowego. Nie martwiłam się tym za bardzo, bo moja kotka nigdy nie miała rui – a przynajmniej tak mi się wydaje. Cały czas przebywa w domu, więc sądzę, że bym to zauważyła...

I tu pojawia się problem: odkąd wróciłam, a właściwie jakieś 3-4 dni później, zauważyłam, że jest bardzo zmęczona. Mruczy CAŁY CZAS, ale tak naprawdę bez przerwy, i je bardzo chętnie, nawet więcej niż zwykle. Zazwyczaj uwielbia się bawić, a teraz prawie cały czas śpi.

Moje pytanie: czy ona może być w ciąży, mimo że nie miała rui? A może to możliwe, że po prostu nie zauważyłam u niej objawów? Wydaje mi się to podejrzane, ale zaczynam się nad tym zastanawiać, bo kotka nie wygląda na chorą – nie ma biegunki, nie kicha ani nic... Na pewno pójdę do weterynarza, ale wolałabym najpierw poznać waszą opinię.

Z góry dziękuję!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

36 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Taki mały szczegół: nie mówi się „chatonne” 👎

poza tym one wcale nie wyglądają na takie „kociaki”

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    A, okej, to musiało się zmienić w takim razie :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, haha, nic dziwnego, że jest jeszcze taka trochę oszołomiona =)

No właśnie u mnie też weterynarz nic nie wspominał o antybiotykach (moje kotki mają sterylkę w środę), więc myślę, że to zupełnie normalne.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Właśnie odebrałam Naïę, jest jeszcze taka oszołomiona i nie chodzi zbyt prosto, lol... Ale to normalne. Z kolei nie rozumiem jednej rzeczy – nie przepisali mi ani antybiotyku, ani żadnych leków przeciwbólowych. Powiedzieli, że to normalne, bo dostała zastrzyk przeciwbólowy, który działa 24 godziny. Szczerze mówiąc, nigdy się z czymś takim nie spotkałam, a w dzieciństwie miałam mnóstwo kotek i zawsze dostawały jakieś leki po zabiegu. Już liże swój opatrunek, no to nieźle się zaczyna...! Mam ją przywieźć za 10 dni na zdjęcie szwów. W każdym razie chyba nie była w ciąży, bo weterynarz nic o tym nie wspominał... Dzięki wielkie za wszystkie wasze dobre rady!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Powodzenia dla Twojej kici!!!!!!

Nie martw się, wszystko będzie dobrze!!! :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To prawda, niby to rutyna, ale i tak człowiek ma zawsze ten ścisk w żołądku – to dlatego, że tak strasznie kochamy te nasze mruczki! 😳 Zostawiłam ją rano, mam zadzwonić w południe i odebrać o 17:00. Niech to się już wreszcie skończy!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, rozumiem, co czujesz, moje idą na sterylizację w środę... Ja też mam sporo obaw, ale wiem, że te zabiegi wykonuje się bardzo często i rzadko zdarzają się jakieś problemy... :)

Przetłumaczony francuski
    Manonche
    Manonche Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie martw się!! Sterylizowałam moją 8-miesięczną kicię w zeszły czwartek i wszystko poszło super, mimo że to też taka drobinka :) Już dwa dni później biegała po całym domu ^^ Oczywiście każdy kot przechodzi to inaczej, ale piszę to, żebyś wiedziała, że nie ma się co stresować jej małym rozmiarem.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Właściwie nie mam pytań, po prostu strasznie się martwię, ale to chyba normalne – tak bardzo kocham moją kicię. Przynajmniej będziemy mieć to już z głowy! :/
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Spokojnie, nie martw się, oni robią to bardzo często, więc wszystko powinno być dobrze.

Jeśli masz jakieś pytania dotyczące sterylizacji, to śmiało pytaj.

Super, że tak szybko zareagowałeś 😁

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 36

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post