Kotka w ciąży bez rui?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór!

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w sprawie mojej małej Naïa, która ma prawie 7 miesięcy.

Trzy tygodnie temu byłam u mojej mamy, która ma 8-miesięcznego, niekastrowanego kocura perskiego szynszylowego. Nie martwiłam się tym za bardzo, bo moja kotka nigdy nie miała rui – a przynajmniej tak mi się wydaje. Cały czas przebywa w domu, więc sądzę, że bym to zauważyła...

I tu pojawia się problem: odkąd wróciłam, a właściwie jakieś 3-4 dni później, zauważyłam, że jest bardzo zmęczona. Mruczy CAŁY CZAS, ale tak naprawdę bez przerwy, i je bardzo chętnie, nawet więcej niż zwykle. Zazwyczaj uwielbia się bawić, a teraz prawie cały czas śpi.

Moje pytanie: czy ona może być w ciąży, mimo że nie miała rui? A może to możliwe, że po prostu nie zauważyłam u niej objawów? Wydaje mi się to podejrzane, ale zaczynam się nad tym zastanawiać, bo kotka nie wygląda na chorą – nie ma biegunki, nie kicha ani nic... Na pewno pójdę do weterynarza, ale wolałabym najpierw poznać waszą opinię.

Z góry dziękuję!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

36 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Jutro operacja mojej kici. Bardzo się boję, zwłaszcza że to taka kruszynka, ale domyślam się, że sterylizacje, które kończą się źle, zdarzają się niezwykle rzadko... a przynajmniej mam taką nadzieję....

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wizyta umówiona na piątek rano dla mojej Nai.. Będę Was informować na bieżąco.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Niestety Lilacat, odrobaczanie jest jednak dość ważne. Wiem, jak to jest z kociakami z robakami, bo Maïa je miała, kiedy do nas trafiła. Szczerze mówiąc, bardzo bym chciała, żeby poprzedni właściciele ją wtedy odrobaczyli, bo te biegunki to był po prostu koszmar! Chcę też podkreślić, że u kociąt biegunka może być śmiertelnie niebezpieczna, bo dochodzi do ogromnego braku wody w organizmie, a co za tym idzie – do silnego odwodnienia.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zanaya: zapomniałaś o odrobaczaniu, które trzeba zrobić już od 3. tygodnia!

Trzeba też doliczyć zabawki dla szczeniaków, legowiska, kocyki...

Wcale tego wszystkiego nie potrzebują! Karton i stary koc im wystarczą!!! – mnie moje kotki nic nie kosztowały!!! Nawet czasu! –

Mam nadzieję, że to żart! Rozbawiliście mnie do łez!

Kocięta w brzuchu kotki to niby trzeba zabijać, ale tych z fundacji to już pod żadnym pozorem nie wolno poddawać eutanazji... 😒 To jest kompletnie nielogiczne!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

nie ma problemu

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jasne, mam nadzieję, że dasz nam znać, co słychać u Twojej małej kici! 🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Boję się tego, że ona już i tak jest naprawdę malutka jak na swój wiek, więc jeśli faktycznie jest w ciąży, to na pewno zdecyduję się na sterylizację aborcyjną, bo myślę, że nie dałaby rady urodzić, a nie chcę jej stracić...

Dzięki za wasze dobre rady, umówię się do weterynarza, a właściwie do INNEGO weterynarza...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, spokojnie, to nic strasznego. Musi Pan/Pani udać się do weterynarza, aby sprawdził, czy ona jest w ciąży. Jeśli tak, to sterylizacja aborcyjna będzie rozsądniejszym i bezpieczniejszym wyjściem dla jej zdrowia.

Potem będzie Pan/Pani mógł/mogła ją wysterylizować.

🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Każdy popełnia błędy i to właśnie na nich się uczymy!

Ale możesz jeszcze naprawić ten „błąd”, wybierając się do swojego weterynarza. Sterylizacja aborcyjna jest jak najbardziej możliwa ;)

Najważniejsze to nie to, że popełniło się błąd, ale to, że wie się, jak go naprawić ;)

W ciąży czy kotna – mniejsza o nazewnictwo, ważne, żebyśmy się dogadali.

Daj znać, co u Was!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Po pierwsze – nie wiedziałam, jakiego dokładnie terminu użyć, dlatego to „w ciąży” dałam w cudzysłów.

Po drugie, dzwoniłam do mojego weterynarza przed wyjazdem do mamy, żeby zapytać, czy powinnam podać kotce tabletkę antykoncepcyjną przed podróżą. Powiedział mi, że nie ma ryzyka, a tabletki są odradzane ze względu na ryzyko wystąpienia guzów listwy mlecznej. Skoro profesjonalista mówi mi, że nie ma ryzyka, to naprawdę mu wierzę.

Po trzecie, chciałam poczekać z kastracją, aż mała skończy 7 miesięcy. Wydawało mi się, że 5 miesięcy to jeszcze strasznie wcześnie, a jak miała 6 miesięcy, to po prostu nie miałam na to pieniędzy. A że kicia nie wychodzi na zewnątrz, to myślałam, że to nie jest jakaś super pilna sprawa.

Szukam tylko porady. Nie jestem nieodpowiedzialna, wiem, co się dzieje i ile niechcianych kociąt ginie itd. Ale trzeba przyznać, że człowiek nie snuje domysłów, gdy ma do czynienia z młodą kotką, która nigdy nie miauczała tak, jak te podczas rui...

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 36

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post