Kotka w ciąży bez rui?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór!

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w sprawie mojej małej Naïa, która ma prawie 7 miesięcy.

Trzy tygodnie temu byłam u mojej mamy, która ma 8-miesięcznego, niekastrowanego kocura perskiego szynszylowego. Nie martwiłam się tym za bardzo, bo moja kotka nigdy nie miała rui – a przynajmniej tak mi się wydaje. Cały czas przebywa w domu, więc sądzę, że bym to zauważyła...

I tu pojawia się problem: odkąd wróciłam, a właściwie jakieś 3-4 dni później, zauważyłam, że jest bardzo zmęczona. Mruczy CAŁY CZAS, ale tak naprawdę bez przerwy, i je bardzo chętnie, nawet więcej niż zwykle. Zazwyczaj uwielbia się bawić, a teraz prawie cały czas śpi.

Moje pytanie: czy ona może być w ciąży, mimo że nie miała rui? A może to możliwe, że po prostu nie zauważyłam u niej objawów? Wydaje mi się to podejrzane, ale zaczynam się nad tym zastanawiać, bo kotka nie wygląda na chorą – nie ma biegunki, nie kicha ani nic... Na pewno pójdę do weterynarza, ale wolałabym najpierw poznać waszą opinię.

Z góry dziękuję!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

36 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Niektóre kotki mają „ciche ruje”, więc tak, ona może być w ciąży.

Musisz jak najszybciej zabrać ją do weterynarza na sterylizację, a jeśli okaże się, że jest w ciąży – na sterylizację aborcyjną.

Błagam, pomyśl trochę o tych wszystkich kotach i kociakach w schroniskach, tych porzuconych, maltretowanych, masakrowanych...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zanaya: zapomniałeś o odrobaczaniu, które trzeba zrobić od 3. tygodnia życia!

Trzeba też doliczyć zabawki dla szczeniaków, legowiska, kocyki...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No tak, ale kastracja zapobiega wielu chorobom, więc jest bardzo ważna. Poza tym rozmnażanie wcale nie jest dla kotki przyjemne. Problem polega też na tym, że schroniska są pełne kociaków czekających na adopcję – jeśli ludzie będą rozmnażać swoje koty i je oddawać, to te ze schronisk tam zostaną i nie zwolnią miejsca kolejnym bezdomnym kotom...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W fundacjach jest mnóstwo kociaków, które nie mają domów i są uśpiane z powodu braku miejsca!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ale właściwie dlaczego te kotki muszą być sterylizowane? Przecież jak będą wysterylizowane, to nie będzie kociąt, o to w tym chodzi???

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Po pierwsze, mówi się, że kotka jest „kotna”, a nie „w ciąży”!

Skoro była z samcem, to pewnie faktycznie spodziewa się młodych! Musisz koniecznie iść do weterynarza, żeby się upewnić i sprawdzić, czy z twoją kicią wszystko w porządku!

A tak w ogóle, to dlaczego ona nie jest jeszcze wysterylizowana?? Bardzo radzę ci to zrobić!

Przetłumaczony francuski
  • 36 komentarzy na temat 36

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post