Łuszcząca się poduszka łapki

P
Princessexpanpan Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Co o tym myślicie?

Ona myje się normalnie, nie miauczy przy chodzeniu ani kiedy ją głaszczę.

Weterynarz powiedział, żeby ją przynieść tylko wtedy, gdy sytuacja się pogorszy, ale bardzo chciałabym wiedzieć, jak mogła sobie coś takiego zrobić! 🤔🤔🤔

Łuszcząca się poduszka łapki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • P
    Zgłoś

Nie, nie kuleje. Bawi się jak zwykle, taka z niej mała kaskaderka, a liże to sobie po prostu przy codziennej toalecie...

Dzięki wielkie za wasze rady, na pewno wezmę je sobie do serca!

Do kuchni nie ma wstępu, więc oparzenia raczej odpadają... a jeśli chodzi o zimno, to poza klimatyzacją (lol) nie ma u nas nic takiego... Może stało się to podczas zabawy? Będę obserwować te jej małe strupki!

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Faktycznie, miód jest świetny – działa antyseptycznie i przyspiesza gojenie. Weterynarz polecił mi go na odleżyny, które miała moja starsza sunia... ale że odeszła parę dni później, to zupełnie o tym zapomniałam. Mówił mi wtedy, żeby brać nasz polski miód kwiatowy, a nie taki z importu, bo w tamtych to tylko woda i cukier 😉

I jeszcze tak dla informacji: Betadynę można stosować nawet po terminie ważności. Jak jeszcze pracowałam, to normalnie jej używaliśmy, mimo że była przeterminowana.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Moim zdaniem zdjęcie nie wygląda niepokojąco. Co innego, gdyby opuszka była pęknięta od spodu i krwawiła, ale tutaj wygląda to po prostu tak, jakby wierzchnia warstwa skóry się złuszczała i odnawiała. W sumie przyczyna nie jest aż tak istotna, skoro Twój kot nie kuleje. Tak dla Twojej wiadomości: miód świetnie odkaża i przyspiesza gojenie, a jeśli kot go zliże, to nie ma żadnego problemu. Już nieraz przekonałam się o jego zbawiennym działaniu przy małych rankach u kotów. Domowe sposoby naszych babć czasem w zupełności wystarczają.
    Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Kurczę, jedyna Betadyna, jaką mam, jest przeterminowana.

Jutro skoczę po nową, ale jeśli to faktycznie strupek, to chyba już się zagoiło?

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Jeśli to strupki, to mogła się oparzyć... nieważne, czy czymś gorącym, czy zimnym... w każdym razie opuszek mógł zacząć schodzić właśnie przez to oparzenie.

Jeśli są strupy, nie próbuj ich odrywać, po prostu zdezynfekuj żółtą Betadine, a w razie czego wodą utlenioną... żadnego alkoholu.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś
    Wydaje mi się, że to strupek. Przyjrzę się temu lepiej później, kiedy mój partner będzie już w domu i pomoże mi ją przytrzymać.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jakaś chemia na podłodze?

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Rzeczywiście dziwne. Zimno (mróz), wysoka temperatura (np. od płyty grzejnej) albo po prostu otarcie mogą wywołać taką reakcję i sprawić, że skóra zacznie schodzić.

W każdym razie, jeśli jej to nie boli i nie kuleje, to wszystko powinno się uspokoić, gdy tylko ta skóra całkowicie zejdzie.

A co to za dwie czarne kropki po obu stronach opuszki?

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post