Miauczenie przed załatwianiem się

Landoras
Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Zakładam nowy wątek, żeby porozmawiać o czymś, co mnie niepokoi.

Moja 2-letnia kotka, którą adoptowałam 15 miesięcy temu, bardzo miauczy przed pójściem do kuwety. Robi tak właściwie odkąd ją mamy. Wielokrotnie zgłaszaliśmy ten problem naszemu weterynarzowi, ale ona badała układ moczowy (badanie moczu, morfologia... wszystko wyszło OK), zmieniła nam środek na odrobaczanie, próbowała opróżnić gruczoły okołoodbytowe (które były puste, więc z tej strony nie ma problemu) i sprzedała nam pastę przeczyszczającą, bo kicia załatwia się tylko raz dziennie (czasem dwa razy, jak dzisiaj, ale to rzadkość) i zawsze o mniej więcej tej samej porze.

Jej odchody mają dobrą konsystencję, nie są ani suche, ani zbyt duże, nie ma biegunki, nie widać robaków ani krwi. Pije często i wystarczająco dużo. Odrobaczamy ją co 3 miesiące.

Pasta przeczyszczająca i gotowana cukinia nic nie zmieniły, kotka nadal załatwia się tylko raz dziennie. Szczerze mówiąc, te wszystkie analizy kosztują mnie majątek i wydaje mi się dziwne szukanie problemów z pęcherzem, skoro ona miauczy tylko w momencie wypróżniania... Może warto skonsultować się z innym lekarzem weterynarii, jak sądzicie?

Jej odbyt jest czasem trochę podrażniony i spuchnięty. Czy istnieją jakieś maści, które przyniosłyby jej ulgę po załatwieniu się, albo które można nałożyć wcześniej, żeby złagodzić ból? Właściwie to nawet nie wiem, czy to ból – słyszałam, że niektóre koty mają taki rytuał miauczenia przed lub po zrobieniu kupy...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

25 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No właśnie, dokładnie tak to wygląda. Najpierw głośne miauczenie, a potem faza głupawki. Te zwierzaki nie mają za grosz wstydu...
    Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Zgłoś
    Haha! Jak pojawiła się Rangoun, była jeszcze taka skryta! Ale teraz to już poszło – najpierw uprzedza nas o swoich zamiarach, a potem totalnie świruje! Uwielbiam tę kotkę 😍 wieczny z niej dzieciak!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za odkopanie tego posta haha

Przegapiłem go za pierwszym razem 😁😁👍

Przetłumaczony francuski
    L
    Lolita Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój kot też miauczy przed pójściem do kuwety.

Może tak nas uprzedza: „Uwaga, nikt nie wchodzi do toalety, zajęte!!!!” 😄

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Zgłoś

No właśnie! Dokładnie! Z natury była ruda. Dopóki nie zaczęła zaglądać do kieliszka...

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A skoro popiła, to teraz jest wstawiona! (Dobra, już wychodzę...).

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Zgłoś

😁 Chodziło mi o tę „beczkę”, na której panienka pozuje 😉 uwielbiam jej oczy!!!

Ach, kurczę, przepraszam, powinnam była od razu załapać tę aluzję! grr

Wypiła cały cydr z tej beczułki i od tej pory ma gazy! Teraz śpi bezpośrednio w swojej beczce, nie chcemy jej już w sypialni! 😁

Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

😁

Chodziło mi o tę „beczkę”, na której panienka tak pozuje 😉

Uwielbiam te jej oczy!!!

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Zgłoś

O tak, pije regularnie. Przez to, że jej język nie jest szorstki, spędza mnóóóstwo czasu przy misce z wodą, a prawie nic nie wypija!

W związku z tym nie dobija nawet do tych 120 ml, które powinna pić jako absolutne minimum, więc dodałam do jej diety mokrą karmę (saszetki w sosie). Jak to u wielu kotów bywa, wylizuje tylko sam sos, a kawałeczki zostawia na dnie miski. Ale dzięki temu zawsze dostaje trochę więcej wody. Daję jej pół saszetki wieczorem.

Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Już nic nie je? A pije chociaż????

Przez słomkę czy ze szklanki, żeby zapomnieć o wazelinie 😉

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 25

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post