Miauczenie przed załatwianiem się

Landoras
Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Zakładam nowy wątek, żeby porozmawiać o czymś, co mnie niepokoi.

Moja 2-letnia kotka, którą adoptowałam 15 miesięcy temu, bardzo miauczy przed pójściem do kuwety. Robi tak właściwie odkąd ją mamy. Wielokrotnie zgłaszaliśmy ten problem naszemu weterynarzowi, ale ona badała układ moczowy (badanie moczu, morfologia... wszystko wyszło OK), zmieniła nam środek na odrobaczanie, próbowała opróżnić gruczoły okołoodbytowe (które były puste, więc z tej strony nie ma problemu) i sprzedała nam pastę przeczyszczającą, bo kicia załatwia się tylko raz dziennie (czasem dwa razy, jak dzisiaj, ale to rzadkość) i zawsze o mniej więcej tej samej porze.

Jej odchody mają dobrą konsystencję, nie są ani suche, ani zbyt duże, nie ma biegunki, nie widać robaków ani krwi. Pije często i wystarczająco dużo. Odrobaczamy ją co 3 miesiące.

Pasta przeczyszczająca i gotowana cukinia nic nie zmieniły, kotka nadal załatwia się tylko raz dziennie. Szczerze mówiąc, te wszystkie analizy kosztują mnie majątek i wydaje mi się dziwne szukanie problemów z pęcherzem, skoro ona miauczy tylko w momencie wypróżniania... Może warto skonsultować się z innym lekarzem weterynarii, jak sądzicie?

Jej odbyt jest czasem trochę podrażniony i spuchnięty. Czy istnieją jakieś maści, które przyniosłyby jej ulgę po załatwieniu się, albo które można nałożyć wcześniej, żeby złagodzić ból? Właściwie to nawet nie wiem, czy to ból – słyszałam, że niektóre koty mają taki rytuał miauczenia przed lub po zrobieniu kupy...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

25 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Landoras
    Zgłoś

Myślałam o tym i dlatego pytałam, czy są jakieś sposoby, żeby jej ulżyć. Z drugiej strony, już teraz nie mam odwagi zmierzyć jej temperatury, bo czuję się, jakbym robiła jej straszną krzywdę. Więc nie wyobrażam sobie wkładania jej czopka... Na szczęście w końcu czuje się bardzo dobrze, więc nie ma co jej męczyć!

Teraz zostawia swój „prezent” dwa razy dziennie i już nie miauczy. Myślę, że post na forum ją wystraszył i jak zobaczyła słowo „wazelina”, to zrozumiała, że nie ma żartów i trzeba przestać świrować.

Stały dostęp do jedzenia dobrze się sprawdza – nigdy nie wyjada wszystkiego z miski do czysta, tylko zagląda tam regularnie, żeby zjeść po 3 czy 4 chrupki. Normalnie ma „przydział” 50 g na dzień.

Wczoraj zjadła 70 g, a dzisiaj na ten moment jest na etapie 50 g, ale dzień jeszcze się nie skończył. W sumie uważam, że jest bardzo rozsądna...

Oto Odessa

Przetłumaczony francuski
    Lilamande
    Lilamande Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Głupie pytanie: czy to możliwe, żeby kot miał hemoroidy?

Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kotka idealna???

Poproszę o zdjęcie 👌

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Zgłoś
    😁 To pewnie to, ta kotka jest naprawdę idealna!
    Przetłumaczony francuski
    T
    Zgłoś

W sumie to on miauczy, żeby dać znać, że idzie do kuwety. Dzięki temu można od razu wywietrzyć.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Świetny pomysł z tą parafiną, Blue Cat! Już zupełnie zapomniałam, że kiedyś stosowałam ją u mojego kota przy zaparciach – to naprawdę działa błyskawicznie!

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zgadzam się w stu procentach z Blue Cat. I dodam jeszcze, że nie rozumiem tego weterynarza – jedna kupa dziennie to dokładnie norma. Jeśli do tego dzieje się to mniej więcej o tej samej porze, to już w ogóle idealnie. ;)

Przy okazji, nasz kot też regularnie miauczy, kiedy idzie do kuwety – czasem przed, czasem po, a czasem i jedno, i drugie. :)

To, co Pan/Pani opisuje, naprawdę brzmi jak opis kota w pełni formy. :)

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Zgłoś

Tak, pewnie jest podobnie jak z Twoją kotką syjamską... Poza tym moja kicia nie ma tendencji do ciągłego wylizywania sobie tyłeczka, jakby ją coś bolało – powiedziałabym nawet, że pod tym względem trochę brakuje jej higieny. Ale załatwia się bez problemu i bez żadnego wyraźnego bólu.

Skoro więc wszyscy potwierdzacie, że wszystko jest w porządku, to przestaję się w końcu martwić na zapas jak jakaś przewrażliwiona, nadopiekuńcza kocia mama! 😁

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Trifouillette,

Tak, widziałam to zdanie o odbycie, ale jego wygląd wcale nie musi oznaczać, że kota coś boli czy że czuje dyskomfort.

Odbyt może naturalnie wyglądać na nieco zaczerwieniony i nie musi to być objaw żadnej choroby. Jedynym prawdziwym kryterium jest obserwacja kota, kiedy się załatwia. Jeśli widzisz, że ma duży problem z wypróżnieniem, wtedy można podać olej parafinowy. W przeciwnym razie dajemy mu spokój.

Moja syjamka ma odbyt, powiedzmy... mało fotogeniczny. A mimo to nie ma żadnych problemów z robieniem kupki. To prawda, że przy jej jasnej sierści ten jej „świnkowy” różowy odbyt (który nie zawsze jest idealnie czysty) dość mocno rzuca się w oczy...

Przetłumaczony francuski
    T
    Zgłoś

@Blue

Landoras o to prosiła, bo ma podrażniony odbyt... u małej kici oczywiście 😉

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 25

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post