Miauczenie przed załatwianiem się

Landoras
Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Zakładam nowy wątek, żeby porozmawiać o czymś, co mnie niepokoi.

Moja 2-letnia kotka, którą adoptowałam 15 miesięcy temu, bardzo miauczy przed pójściem do kuwety. Robi tak właściwie odkąd ją mamy. Wielokrotnie zgłaszaliśmy ten problem naszemu weterynarzowi, ale ona badała układ moczowy (badanie moczu, morfologia... wszystko wyszło OK), zmieniła nam środek na odrobaczanie, próbowała opróżnić gruczoły okołoodbytowe (które były puste, więc z tej strony nie ma problemu) i sprzedała nam pastę przeczyszczającą, bo kicia załatwia się tylko raz dziennie (czasem dwa razy, jak dzisiaj, ale to rzadkość) i zawsze o mniej więcej tej samej porze.

Jej odchody mają dobrą konsystencję, nie są ani suche, ani zbyt duże, nie ma biegunki, nie widać robaków ani krwi. Pije często i wystarczająco dużo. Odrobaczamy ją co 3 miesiące.

Pasta przeczyszczająca i gotowana cukinia nic nie zmieniły, kotka nadal załatwia się tylko raz dziennie. Szczerze mówiąc, te wszystkie analizy kosztują mnie majątek i wydaje mi się dziwne szukanie problemów z pęcherzem, skoro ona miauczy tylko w momencie wypróżniania... Może warto skonsultować się z innym lekarzem weterynarii, jak sądzicie?

Jej odbyt jest czasem trochę podrażniony i spuchnięty. Czy istnieją jakieś maści, które przyniosłyby jej ulgę po załatwieniu się, albo które można nałożyć wcześniej, żeby złagodzić ból? Właściwie to nawet nie wiem, czy to ból – słyszałam, że niektóre koty mają taki rytuał miauczenia przed lub po zrobieniu kupy...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

25 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej ponownie!

Po co ten lubrykant??? Wybacz, jeśli coś mi umknęło w innym wątku, ale patrząc na ten post, kupy, które opisujesz, i częstotliwość wypróżniania są IDEALNE! Daj spokój jego kuperkowi – lubrykanty i inne środki przeczyszczające mogą właśnie same w sobie wywołać podrażnienie odbytu.

Z kolei w przypadku bardzo twardych stolców, gdy kot ma wyraźne trudności z ich wydaleniem, wystarczy dodać odrobinę oleju parafinowego do mokrej karmy, żeby ułatwić „poślizg”. Nie ma to żadnych efektów ubocznych. Ale pamiętaj: tylko jedna łyżeczka do herbaty do jednego posiłku, a nie przez kilka dni z rzędu! Jednak w Twoim przypadku nie widzę obecnie absolutnie żadnej potrzeby, żeby to stosować.

Dla Twojej wiadomości: miałam kota, który załatwiał się raz na 48 godzin. Czuł się doskonale i dożył 17 i pół roku. To był po prostu jego własny rytm – każdy dorosły kot ma swój (zupełnie jak u ludzi...).

Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z tego, co piszesz, Twój kot zawsze tak robił, więc co dokładnie Cię teraz zaniepokoiło?

Czy kot je, pije, bawi się i śpi tak jak dawniej, czy widać jakieś zmiany w jego zachowaniu?

Dlaczego weterynarz wspomniała o problemach z pęcherzem i badaniach, skoro mowa była o kupie? Wyjaśniła Ci, dlaczego tak uważa?

I nie przesadzaj z tą wazeliną, bo kotka będzie ją zlizywać.

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Genialnie! Nawet nie wiecie, jaki kamień spadł mi z serca!! Mój weterynarz bardzo na to nalegał: twierdził, że kot, który robi tylko jedną kupkę dziennie, ma zatwardzenie i powinien robić 2 albo 3... 🤪 Skoro żaden z moich poprzednich kotów tyle nie robił, to już myślałam, że jestem złą opiekunką!

Nie chcąc nikogo urazić, czy taki zwykły lubrykant z działu z prezerwatywami by się nadał? Czy to może być bardzo szkodliwe?

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wiele kotów miauczy przed zrobieniem kupki, a czasem nawet przed siku. Czasami dostają „głupawki” tuż przed albo po wszystkim. Z moich trzech kotów dwa tak robią. Nie mają absolutnie żadnych problemów, ani zapalenia pęcherza, ani zaparć.

Jedna kupka dziennie to zupełnie normalna sprawa, a do tego o tej samej porze – to tylko dowodzi, że jego układ trawienny jest bardzo dobrze uregulowany. Właściwie to nie do końca rozumiem, w czym leży problem. Po co ten środek przeczyszczający???

Nic z tego, co opisujesz, nie jest niepokojące. Jeśli jednak pójdziesz do weterynarza bardzo przejęta, to na pewno „sprzeda” Ci on jakieś dodatkowe badania...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Na Twoim miejscu skonsultowałabym się z innym weterynarzem, bo jeśli boli ją pupa, to nie przy siusianiu, i na odwrót. Poza tym, jeśli okolica jest podrażniona, to znaczy, że ją boli. Może spróbuj użyć odrobiny wazeliny, żeby pomóc jej się wypróżnić? To powinno przynieść jej ulgę.

To, że robi kupę tylko raz dziennie, w ogóle mnie nie dziwi – u moich to norma, rzadko zdarza się to dwa razy, a apetyt mają naprawdę spory.

Przetłumaczony francuski
  • 25 komentarzy na temat 25

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post