Mój kociak wygina grzbiet i nas atakuje. Zabawa czy agresja?

Léna033
Léna033 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Piszę do was, bo potrzebuję porady. Choć w moim życiu zawsze było mnóstwo zwierząt, w tym trzy koty, które niestety już odeszły, niedawno adoptowałam małego kociaka.

Ten maluch nie miał nawet dwóch miesięcy, kiedy go wzięłam – miał zaledwie półtora miesiąca. Poprzedni właściciel już go nie chciał i zamierzał go porzucić, więc przygarnęliśmy go razem z moim partnerem. Przez ostatnie dwa tygodnie wszystko było super. Byliśmy u weterynarza i okazało się, że moja mała kicia ma koci katar. Leczymy ją i robimy inhalacje dwa razy dziennie. Po każdym zabiegu dajemy jej mały smakołyk w nagrodę, żeby wiedziała, że jest dzielna i żeby nie kojarzyło jej się to z karą ani nie było dla niej traumatyczne.

Od paru dni, wieczorami, kiedy oglądamy telewizję około 22:00, ona nagle wygina grzbiet, skacze na nas, atakuje i biega bokiem jak taki mały krab... Dzieje się to coraz częściej, teraz już nawet w ciągu dnia. Zupełnie tego nie rozumiem. Oczywiście nigdy jej nie uderzyliśmy! Bawimy się z nią, kupiliśmy jej mnóstwo różnych zabawek, nie zmuszamy jej do głaskania...

Nie rozumiem tego zachowania. Czy to tylko zabawa? Czy ona jest złośliwa? Może to kwestia zbyt wczesnego odstawienia od matki albo po prostu się nudzi? A może to przez te inhalacje, których nie lubi?

Pod koniec miesiąca mamy zamiar adoptować drugiego kotka (będzie miał dwa i pół miesiąca). Myślicie, że to pomoże jej w socjalizacji, uspokoi ją i wyciszy, czy może go też będzie atakować?

Dzięki, że doczytaliście do końca. Jeśli macie jakieś rady, będę bardzo wdzięczna!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Okej, ale lepiej było założyć osobny wątek, bo możliwe, że mało osób go przeczyta, skoro ten oryginalny temat ma już odpowiedzi...

Przetłumaczony francuski
    Cattyforever
    Cattyforever Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

!!!!!Mega okazja, korzystajcie!!!!!!

40% zniżki tylko przez 24h + darmowa dostawa na tę super laserową zabawkę dla kota

nie zwlekajcie, oto link: https://bit.ly/379Icuz

[youtube=https://youtu.be/TB5_LY81lqc]

Przetłumaczony francuski
    Cattyforever
    Cattyforever Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

!!!!!Mega okazja, korzystajcie!!!!!!

40% zniżki przez 24h + darmowa dostawa na tę super zabawkę – robota laserowego dla kota

nie zwlekajcie, oto link: https://bit.ly/379Icuz

[youtube=https://youtu.be/TB5_LY81lqc]

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To twój pierwszy kotek?? Ta „pozycja na kraba” to typowa poza u maluchów, które chcą się bawić, ale są jeszcze troszkę nieśmiałe – niby podchodzę, ale tak naprawdę jestem gotowy w każdej chwili dać dyla, choć i tak zaraz wrócę... Zazwyczaj jak się z takim bawi, to staje na tylnych łapkach, a że w tym wieku kotki są jeszcze strasznymi gapciami, to często przewracają się do tyłu. Potem pewnie zaczyna biegać, robiąc te swoje dziwne skoki z uszami położonymi po sobie...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To Twój pierwszy kotek?? Pozycja „na kraba” to typowe zachowanie bawiącego się, ale jeszcze nieco nieśmiałego malucha: „podchodzę, ale tak jakby tyłem, niby gotowy do ucieczki, ale zaraz wracam”. Zazwyczaj jak się z nim bawisz, to będzie stawał na tylnych łapkach, a że w tym wieku kotki są jeszcze strasznymi ciamajdami, to często przewracają się do tyłu. Potem pewnie zacznie pędzić przed siebie, śmiesznie podskakując z uszami położonymi po sobie...
    Przetłumaczony francuski
    Léna033
    Zgłoś
    Tak, po Twojej wiadomości dużo się z nią dzisiaj bawiłam po południu, bez użycia rąk. Skończyło się to dłuuugą drzemką na brzuchu „mamy” haha i nie odnotowałam żadnych „ataków”! (Sama radość) Będę więc próbowała budować nasz autorytet tak, jak radzisz. (Nigdy w życiu nie uderzyłabym zwierzęcia, nigdy! :) Jeszcze raz dziękuję.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Działaj stanowczo, bo inaczej ona nie zrozumie, jeśli jednego dnia na coś pozwalasz, a drugiego już nie. Na początku przestańcie podsuwać jej ręce do zabawy – zamiast tego dajcie jej jakąś zabawkę, szmatkę czy pluszaka, czyli coś, co łatwo złapie zamiast waszych dłoni.

Jeśli chodzi o gryzienie, możesz już teraz stanowczo krzyknąć NIE i lekko pacnąć ją palcem albo zacząć od klaskania w dłonie, jak sugeruje Blue Cat – to będzie bardziej stopniowa metoda. Jeśli jednak mała nie odpuszcza i znowu atakuje, wtedy wymierz jej palcem krótkie, zdecydowane (ale bez przesady, nie bądź brutalem!) pacnięcie między uszami. W końcu zrozumie.

Głowa do góry, każdy z nas popełniał błędy!

Przetłumaczony francuski
    Léna033
    Zgłoś

Dzień dobry Blue cat,

Naprawdę uspokoiły mnie Wasze dwie wiadomości, które są ze sobą tak zgodne! Bardzo się cieszę, czytając Wasze komentarze. Tak bardzo się bałam, że ta mała kruszynka mnie nie polubi przez te inhalacje albo z jakiegoś innego powodu, mimo że wcześniej wszystko układało się świetnie! Nie pomyślałam o tym, że ona pewnie po prostu czuje się już lepiej i to właśnie w ten sposób przekłada się na jej zachowanie.

Jeśli chodzi o drapanie i gryzienie, to faktycznie popełniliśmy błąd, bawiąc się z nią rękami. Pewnie będzie jej teraz trudniej zrozumieć „NIE”, skoro wcześniej na to pozwalaliśmy... Czy mamy do tego podchodzić stopniowo? Czy raczej stanowczo?

Dziękuję Wam obojgu za odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zgadzam się z Ulalie. To, co wyczynia Państwa kotka, to typowa „codzienna głupawka” każdego kota, który dobrze się czuje. Bardzo możliwe, że robi to akurat teraz, bo leczenie zaczęło przynosić efekty i kicia po prostu lepiej się czuje. Pozycja „na kraba”, poza tym, że jest bardzo zabawna, wyraźnie oznacza: CHCĘ SIĘ BAWIĆ!

Z drugiej strony, będą Państwo musieli nauczyć ją panowania nad gryzieniem i drapaniem – to lekcja, którą każda kocia mama wpaja swoim maluchom. Gdy tylko ugryzie, należy głośno powiedzieć NIE!, klasnąć w dłonie i natychmiast przerwać zabawę, a nawet całkiem odejść. Ta metoda działa bardzo dobrze – kociak uwielbia interakcję ze swoim człowiekiem i bardzo szybko zrozumie, że gryzienie oznacza koniec zabawy...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To świetnie w takim razie, wszystko już zaplanowane z „troskliwą mamą”. Przygotuj się tylko na to, że w domu będzie się działo, ale w końcu bawiące się kociaki to szczęśliwe kociaki.

Uwielbiałam, kiedy moje koty „robiły kraba”, jak były małe – są wtedy prześmieszne.

Wpadaj śmiało na forum, jeśli będziesz mieć jakieś pytania, gdy już pojawi się u Ciebie ten drugi mały klaun.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post