Mój kot bez przerwy przesuwa swoją miskę z wodą

J
Jonath_ol Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej,

Kupiłem mojemu kotu podwójną miskę – z jednej strony ma suchą karmę, a z drugiej wodę.

Od kilku tygodni zaczął jednak w nią uderzać łapkami. Poczytałem trochę o tym i dowiedziałem się, że niektóre koty bardzo nie lubią mieć wody tuż obok jedzenia. Zostawiłem więc tę podwójną miskę tylko na chrupki, a na wodę kupiłem mu osobną miseczkę, którą postawiłem zupełnie gdzie indziej. No i mimo to, on ją dalej przesuwa. Wstaję dzisiaj rano, a miska znów wylądowała obok jedzenia. Przesunął ją o całe 2 metry 🙄.

Przez to wszędzie rozlewa wodę 😡

Co mogę zrobić, żeby przestał tak kombinować?

Z góry dzięki za pomoc 😁

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, może spróbujecie też fontanny dla kota? Zazwyczaj koty to lubią (moja kicia w każdym razie szybko się do niej przekonała), a do tego jest cięższa niż zwykła miska.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Moje zwierzaki robiły to samo bez przerwy. Poradziłem sobie z tym, przyklejając do podłogi dużą miskę na taśmę dwustronną. Do środka wkładam mniejszą miseczkę ze stali nierdzewnej, którą po prostu wyjmuję, żeby wymienić wodę. I po problemie!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Ten problem jest dość powszechny u kotów i może się utrzymywać przez pewien czas. Tymczasem jedną z pierwszych rzeczy, jakie warto zrobić, to sprawienie kotu cięższej miski na wodę, której nie będzie w stanie tak łatwo przesunąć: naczynie o większej średnicy może być bardzo skuteczne, bo kiciuś będzie miał większą trudność z jego poruszeniem.

Poza tym, żeby Twój kociak nie wpadał na pomysł zabawy wodą, warto postawić w pobliżu zabawki, które lubi jeszcze bardziej, aby odwrócić jego uwagę: drapak, piórka, piłeczki czy interaktywny dozownik na karmę... Dzięki temu skupi się na czymś innym i stopniowo oduczy się tego nawyku.

Pozdrawiam serdecznie,

Léa - Marie

Przetłumaczony francuski
    D
    Domiaramis Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Widzę, że Twój kotek jest jeszcze młody, więc dla niego to po prostu świetna zabawa. Mój robił dokładnie to samo. Kupiłam taką podwójną miskę ze stali nierdzewnej na stojaku, przeznaczoną tylko na wodę. Dzięki swojej wadze była na tyle ciężka, że nie mógł jej już przesuwać, choć i tak zdarzało mu się moczyć w niej łapki. Z czasem, jak dorósł, po prostu przestał to robić. Głowa do góry, to tylko kwestia kilku miesięcy!
    Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post