Mój kot drapie ścianki kuwety przez 10 minut

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Słuchajcie, mój 9-miesięczny kot strasznie długo drapie ścianki kuwety po załatwieniu swoich potrzeb.

Problem w tym, że on w ogóle nie zakopuje odchodów – drapie z każdej strony, potem wącha to, co właśnie zrobił, i dalej drapie same ścianki. Często dzieje się to w nocy, co robi mnóstwo hałasu...

– Myślałem, że to przez rodzaj żwirku, więc wypróbowałem ich już mnóstwo, ale on ciągle robi to samo.

– Potem pomyślałem, że może jest takim czyściochem, więc sprzątałem od razu, jak tylko skorzystał z kuwety.

– Próby nauczenia go drapania bezpośrednio w żwirku też nic nie dały.

– Następnie pomyślałem, że może chce po prostu oczyścić łapki z resztek żwirku, więc sam mu je przecierałem.

Ale teraz już naprawdę skończyły mi się pomysły... Czy to jest normalne? Jak temu zaradzić? Z góry dzięki za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, u mnie też były koty, które tak robiły... i to prawda, że jak kot idzie na siku czy kupę w nocy, to cała chata o tym wie!

Miałam kiedyś kota, który walił tymi drzwiczkami przez dobre 5 minut, zanim w ogóle wszedł do kuwety... wejść czy nie wejść? Zdrowotnie wszystko było w porządku. Cóż, to stało się po prostu jego rytuałem, taką fiksacją... musiał tymi drzwiczkami porządnie pomachać przez dłuższą chwilę... a jak nie zrobił tego przy wchodzeniu, to robił przy wychodzeniu. Kiedy zdjęłam mu te drzwiczki, tak go to zestresowało, że w ogóle przestał tam zaglądać. Więc musiałam je założyć z powrotem i robił tak do końca życia... i tylko przy swojej kuwecie! Niektóre dzieciaki bawią się na nocniku... no to ten kot robił to samo ze swoją kuwetą! Albo po prostu interesowało go fizyczne zjawisko obrotu...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Jeden z moich kotów też tak robi... Próbowałam już wszystkiego, tak jak Ty, ale bez żadnego skutku. Więc teraz po prostu podchodzę do tego z dystansem i tłumaczę sobie, że to jej sposób na ogłoszenie, że zrobiła kupę i mam przyjść posprzątać :D (Nasza Panienka nie lubi kuwet, w których już coś leży). Próbowałam zdjąć obudowy z kuwet, ale ponieważ koty roznoszą żwirek wszędzie (trzy koty to mnóstwo żwirku), kącik z kuwetami szybko robił się po prostu brudny. Miałam już dość sprzątania po 10 razy dziennie, więc odpuściłam i założyłam je z powrotem. One po prostu nie lubią drzwiczek, więc je po prostu wyjęłam.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, mam w domu taką samą aparatkę, która robi to samo. Niestety, mimo że włożyłam w to całe serce, żeby ją tego oduczyć, to nic nie daje. Ma teraz 2,5 roku i nadal to robi.

Osobiście myślę, że to wynika ze zbyt wczesnego odstawienia od matki (wzięliśmy ją, gdy miała 2 miesiące, a to zdecydowanie za wcześnie).

Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post