Mój kot gryzie kociaka w szyję

Nanou7777
Nanou7777 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Chciałbym prosić Was o radę w sprawie zachowania mojego kota. Wczoraj adoptowałem dwumiesięcznego kociaka i na początku nie było zbyt kolorowo – oba wyginały grzbiety w łuk, a starszy kot warczał.

Od rana jest już trochę lepiej, bo obwąchują się i nie stroszą już tak futra, ale kocur ciągle próbuje dobrać się do małego i jak tylko ma okazję, gryzie go w szyję, wydając przy tym takie dziwne odgłosy. Trochę się boję i ich wtedy rozdzielam, bo zupełnie nie rozumiem, dlaczego on tak robi.

Zapomniałem dodać, że starszy kocur ma 2 lata.

Byłoby super, gdybyście mogli mi jakoś rozjaśnić to jego zachowanie, żebym wiedział, o co mu chodzi.

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

1 odpowiedź
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Czy Twój dorosły kocur jest wykastrowany? Czy kociak to samiec, czy samiczka? Dlaczego maluch został odseparowany od matki już w wieku 2 miesięcy? To zdecydowanie za wcześnie na pełną socjalizację i odstawienie behawioralne.

Twój dorosły kot jest na swoim terytorium, więc to normalne, że jest bardzo ciekawy malucha i okazuje mu swoją dominację, łapiąc go za kark. O ile nie robi mu przy tym faktycznej krzywdy, pozwól im na to. Jeśli jednak mały głośno piszczy, odizoluj ich od siebie na kilka dni – umieść malucha w osobnym pokoju z całym niezbędnym wyposażeniem, a dorosłemu kotu zostaw kocyk lub szmatkę z zapachem małego.

Przetłumaczony francuski
  • 1 komentarz na temat 1

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post