Mój kot liże materiał, kiedy drapie się go po plecach

Paracom
Paracom Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Chciałbym zrozumieć, dlaczego nasza kotka liże materiał albo koc, na którym leży, kiedy drapie się ją po plecach, a dokładniej wzdłuż kręgosłupa. Kiedy robimy to w niektórych miejscach na grzbiecie, delikatnie liże tkaninę, ale w innych punktach albo przestaje, albo zaczyna lizać mocniej. To jedyne miejsce na jej ciele, przy którym tak reaguje.

Rozmawialiśmy o tym z naszym weterynarzem, zbadał ją i na plecach nie ma absolutnie nic – żadnej egzemy, po prostu czysto. Weterynarz nie potrafił nam wyjaśnić, dlaczego ona tak robi.

Czy ktoś z Was zna może odpowiedź? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam, Philippe, nick: Paracom.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Sonia41 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Od nieco ponad 2 miesięcy mam adoptowaną 4,5-letnią kotkę. Mała liże kanapę, koce, zabawki z futerkiem... wydaje mi się to dziwne!!! Czy to ma jakieś znaczenie?

Przetłumaczony francuski
    Paracom
    Zgłoś

Dziękuję Bleu Cati za odpowiedź, bardzo mnie ona uspokoiła w kwestii mojej małej Isis, która tak wiele dla mnie robi, szczególnie w moim przypadku.

Dodatkowo, dziękuję również w imieniu wszystkich „czerwonych beretów” – miło słyszeć Pana/Pani słowa na nasz temat. W zamian, niech nasz patron, Archanioł Michał, ma w opiece Pana/Panią i całą rodzinę, włącznie z kotami.

Isis również przesyła pozdrowienia dla Pana/Pani oraz trzech kotów, śląc mnóstwo uścisków i pozytywnego mruczenia.

Pozdrawiam serdecznie, Philippe, pseudo: Paracom🦅.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór Paracom,

W takim razie nie ma już wątpliwości – to zachowanie podyktowane hormonami.

Pozdrowienia od moich 3 kotów dla Isis i wszystkich „czerwonych beretów”. Bardzo kochamy naszych żołnierzy we Francji. SIR, YES SIR!

Przetłumaczony francuski
    Paracom
    Zgłoś

Dobry wieczór Blue Cati,

Dziękuję za odpowiedź i radę dotyczącą sterylizacji. Faktycznie, ponieważ nasza kotka nie jest wysterylizowana, podajemy jej „tabletki”, ale wiele osób mających kotki mi to odradzało i, podobnie jak Pan/Pani, polecało sterylizację chirurgiczną. Dodatkowo, jako że nasza kotka nigdy nie miała jeszcze młodych, przed zabiegiem chcielibyśmy, żeby zaznała macierzyństwa i miała jeden miot, a dopiero potem ją wysterylizujemy. Czekamy teraz, aż znajdziemy kocura z tej samej linii rasy, którego ona zaakceptuje, co wcale nie jest takie proste, ale nie tracimy nadziei. Potem wykonamy zabieg.

Życzę miłego wieczoru i przesyłam wielkie głaski od naszej kotki Isis.

Pozdrawiam serdecznie, Philippe, nick: Paracom.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Jeśli nie występują żadne objawy choroby, myślę, że jest to zachowanie świadczące o dobrym samopoczuciu. Lizanie i ugniatanie materiału (tak zwane „robienie ciastek”) przypominają kotu czas, kiedy ssał mleko matki, co dla kocięcia jest momentem wielkiego spokoju i błogości. Z drugiej strony, jeśli jest to niesterylizowana kotka, stymulacja okolic grzbietu może wywoływać u niej zachowania rujowe. Dzieje się tak nawet pomiędzy „oficjalnymi” okresami rui. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, z całego serca polecam sterylizację – ze względu na jej zdrowie, długość życia i ogólny spokój. Hormony bardzo mocno wpływają na organizm kotki i często prowadzą z czasem do nowotworów listwy mlecznej, które bywają śmiertelne.
    Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post