Mój kot liże materiał, kiedy drapie się go po plecach

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Chciałbym zrozumieć, dlaczego nasza kotka liże materiał albo koc, na którym leży, kiedy drapie się ją po plecach, a dokładniej wzdłuż kręgosłupa. Kiedy robimy to w niektórych miejscach na grzbiecie, delikatnie liże tkaninę, ale w innych punktach albo przestaje, albo zaczyna lizać mocniej. To jedyne miejsce na jej ciele, przy którym tak reaguje.

Rozmawialiśmy o tym z naszym weterynarzem, zbadał ją i na plecach nie ma absolutnie nic – żadnej egzemy, po prostu czysto. Weterynarz nie potrafił nam wyjaśnić, dlaczego ona tak robi.

Czy ktoś z Was zna może odpowiedź? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam, Philippe, nick: Paracom.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Sonia41 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Od nieco ponad 2 miesięcy mam adoptowaną 4,5-letnią kotkę. Mała liże kanapę, koce, zabawki z futerkiem... wydaje mi się to dziwne!!! Czy to ma jakieś znaczenie?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dziękuję Bleu Cati za odpowiedź, bardzo mnie ona uspokoiła w kwestii mojej małej Isis, która tak wiele dla mnie robi, szczególnie w moim przypadku.

Dodatkowo, dziękuję również w imieniu wszystkich „czerwonych beretów” – miło słyszeć Pana/Pani słowa na nasz temat. W zamian, niech nasz patron, Archanioł Michał, ma w opiece Pana/Panią i całą rodzinę, włącznie z kotami.

Isis również przesyła pozdrowienia dla Pana/Pani oraz trzech kotów, śląc mnóstwo uścisków i pozytywnego mruczenia.

Pozdrawiam serdecznie, Philippe, pseudo: Paracom🦅.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór Paracom,

W takim razie nie ma już wątpliwości – to zachowanie podyktowane hormonami.

Pozdrowienia od moich 3 kotów dla Isis i wszystkich „czerwonych beretów”. Bardzo kochamy naszych żołnierzy we Francji. SIR, YES SIR!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór Blue Cati,

Dziękuję za odpowiedź i radę dotyczącą sterylizacji. Faktycznie, ponieważ nasza kotka nie jest wysterylizowana, podajemy jej „tabletki”, ale wiele osób mających kotki mi to odradzało i, podobnie jak Pan/Pani, polecało sterylizację chirurgiczną. Dodatkowo, jako że nasza kotka nigdy nie miała jeszcze młodych, przed zabiegiem chcielibyśmy, żeby zaznała macierzyństwa i miała jeden miot, a dopiero potem ją wysterylizujemy. Czekamy teraz, aż znajdziemy kocura z tej samej linii rasy, którego ona zaakceptuje, co wcale nie jest takie proste, ale nie tracimy nadziei. Potem wykonamy zabieg.

Życzę miłego wieczoru i przesyłam wielkie głaski od naszej kotki Isis.

Pozdrawiam serdecznie, Philippe, nick: Paracom.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Jeśli nie występują żadne objawy choroby, myślę, że jest to zachowanie świadczące o dobrym samopoczuciu. Lizanie i ugniatanie materiału (tak zwane „robienie ciastek”) przypominają kotu czas, kiedy ssał mleko matki, co dla kocięcia jest momentem wielkiego spokoju i błogości. Z drugiej strony, jeśli jest to niesterylizowana kotka, stymulacja okolic grzbietu może wywoływać u niej zachowania rujowe. Dzieje się tak nawet pomiędzy „oficjalnymi” okresami rui. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, z całego serca polecam sterylizację – ze względu na jej zdrowie, długość życia i ogólny spokój. Hormony bardzo mocno wpływają na organizm kotki i często prowadzą z czasem do nowotworów listwy mlecznej, które bywają śmiertelne.
    Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post