Mój kot ma cały czas oklapnięty ogon

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mój kot ma cały czas oklapnięty ogon, czy wiecie może, skąd to się bierze?? 😁

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Ogon mocno podkulony pod siebie to raczej oznaka strachu. Zresztą dużo zależy od tego, jak dany kot naturalnie nosi ogon – czasem po prostu spacerują sobie na luzie, spokojnie i trzymają go dosyć nisko, tak swobodnie. Machanie ogonem na boki u wszystkich moich kotów zawsze zapowiadało atak. Są wtedy poirytowane, walą ogonem o podłogę i nagle bach – idą w ruch pazury i zęby. A jeśli są nastawione agresywnie lub obronnie, to zazwyczaj „robią kraba” (nawet jeśli tylko troszkę). Dopiero z czasem człowiek uczy się rozumieć mowę ciała kota i dostrzegać różnice w zależności od temperamentu. Kiedy zamieszkał z nami Dundee, dla mojego partnera to była nowość. Nie do końca rozumiał, gdy mówiłam mu: „oho, teraz jest wkurzony” albo „jest zadowolony”. Teraz wyłapuje nawet najmniejsze minki swojego kota 😁
    Przetłumaczony francuski
    liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nasza kotka też zawsze ma opuszczony ogon! To przez ciężar jej półdługiej sierści... ona też często ma ogon w trybie GPS, tak jak wasz... 😁

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A tak już całkiem na poważnie, to trochę mi głupio, jeśli to przeze mnie zdecydowałeś się odejść, nie miałem takiego zamiaru... Przepraszam 🙄

Nisko opuszczony ogon może mieć wiele różnych znaczeń, więc bez zdjęcia albo rysunku trudno dokładnie stwierdzić, co on oznacza u Twojego kota.

Mnie od razu przychodzi na myśl kot idący z ogonem podkulonym między łapami – to ewidentny sygnał uległości, ale zazwyczaj robią tak kocury między sobą, raczej nie w relacji z człowiekiem...

Jest też niski ogon, taki jak na drugim obrazku w trzecim rzędzie, ale temu towarzyszy konkretny ruch kota i sposób poruszania się – nie da się zinterpretować znaczenia bez zobaczenia tego w ruchu.

Na tej grafice zaznaczono to jako „potencjalnie agresywny”, ale tak naprawdę dzieje się tak tylko wtedy, gdy kot idzie z ogonem w tej pozycji i jednocześnie trzyma się nisko ziemi, trochę się skradając – wtedy faktycznie zgadzam się z tą „potencjalną agresją”. Jeśli jednak nie widzi się ruchu i postawy CAŁEGO kota, a nie tylko samego ogona, nie da się tego pewnie zinterpretować.

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Zgłoś

Kurczę, czemu uciekłaś? Przecież nic się nie stało, było śmiesznie!

Poza tym znowu nieźle się uśmiałam, bo to całe znaczenie ruchów ogona jest naprawdę zabawne...

Oto dodatkowe informacje:

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    O matko, nie zauważyłam, że to napisałam 💀
    Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Zgłoś

@Cuicuicui😂

Pisze się przez dwa „s”! 😂