Mój kot ma łysy placek na prawej tylnej łapie. Co to może być?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mój roczny kot ma od kilku miesięcy łyse miejsce na prawej tylnej łapie. Na początku, czytając różne fora, myślałem, że to po prostu ugryzienie owada, ale skoro sierść nie odrasta, zacząłem się nad tym zastanawiać. Ta zmiana chyba mu nie przeszkadza, nie wygląda też na to, żeby go bolało, a sama skóra wydaje się być w dobrym stanie.

Wiecie może, co to może być? Dołączam zdjęcia do mojego posta.

Z góry dziękuję za pomoc,

Mój kot ma łysy placek na prawej tylnej łapie. Co to może być?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Ilovecatforever
    Ilovecatforever Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Proszę???

To po prostu problem wynikający z otarcia. W razie potrzeby udaj się do swojego weterynarza na badanie.

Dr Herlin.A, weterynarz medycyny ratunkowej

Przetłumaczony francuski
    Anonime345
    Anonime345 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    U mnie to samo, ale mojemu zwierzakowi wypadają włosy na szyi. Mama mówi, żeby się nie martwić i nie iść do weterynarza, ale ja mam pewność, że to coś poważnego. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to faktycznie coś groźnego?
    Przetłumaczony francuski
    D
    Djoedjoe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, mój kot też tak ma. Tak naprawdę, gdy dokuczają mu zatoki okołoodbytowe (które mogą się zapychać i trudno się opróżniają), to dosłownie na nich siada, a czasem nawet saneczkuje w tej pozycji, żeby je opróżnić. Można je wycisnąć samemu, ale strasznie śmierdzi i trzeba uważać, bo może wdać się infekcja.

Na dłuższą metę zostawia to łyse ślady z tyłu tylnych łapek.

Mój od małego zawsze siada tak trochę odchylony do tyłu. To nic groźnego, dopóki nie widać wyraźnego stanu zapalnego. Chodzenie do weterynarza tylko na opróżnianie gruczołów jest raczej bez sensu – to kosztowne (często około 50–100 zł za wizytę), a trzeba by tam bywać dość często.

Mam nadzieję, że to w czymś pomoże.

Jean

Przetłumaczony francuski
    P
    Patou2020 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Nasz maluch ma dokładnie takie same objawy – symetryczne wyłysienia na tylnych łapkach. Czy możecie mi napisać, co ostatecznie zdiagnozowano u Waszego kota? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.
    Przetłumaczony francuski
    O
    Oggy44 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry.

W czerwcu zeszłego roku adoptowałam małego syjama, miał wtedy 2 miesiące. Zaraz skończy rok i zauważyłam u niego to samo na tylnych łapkach i tak delikatnie na górze uszu. Czy możecie mi powiedzieć, co wykazały wasze badania i czego się dowiedzieliście?

Z góry dziękuję za pomoc

Béatrice

Przetłumaczony francuski
    Youpiyoup
    Youpiyoup Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Proszę o pomoc???

Przetłumaczony francuski
    Youpiyoup
    Youpiyoup Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, co odpowiedzieli wam wasi weterynarze? Mój ma to samo?

Przetłumaczony francuski
    S
    Sisih Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, dzięki, umówię się na wizytę! Chodzi o taką dziurkę na każdej z tylnych łap i to w tym samym miejscu na obu (zbieg okoliczności?). Pomyślałem więc, że to pewnie przez obcieranie.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mariaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój kotek też miał taką „dziurę” na szyi, ale podczas wizyty weterynarz powiedział mi, że musiał się o coś otrzeć i po prostu wyrwał sobie w tym miejscu sierść. U nas już powoli zaczyna to odrastać. Podpytaj o to swojego weterynarza, żeby mieć pewność – wystarczy nawet zwykły telefon, na pewno ci powie, co z tym zrobić.
    Przetłumaczony francuski
    S
    Sisih Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Czy możecie podać mi wynik diagnozy? Mój kot ma taką samą dziurkę.

Dziękuję!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post