Mój kot nie akceptuje małego kotka!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Właśnie adoptowałam ze stowarzyszenia 2-miesięcznego kotka. To śliczna trójkolorowa kotka o imieniu Olympe i zapewniam was, że to największy pieszczoch na świecie 😌.

Jest u nas dopiero od wczoraj, więc pewnie panikuję trochę za wcześnie, ale już tłumaczę: mam drugą kotkę, Nylę – to pręgowana, towarzyska i też bardzo miziasta kotka. To jeszcze kocia nastolatka, ma niecały rok, a mamy ją od małego (od około 3. miesiąca życia). Teraz, kiedy mieszkamy w domu i Nyla jest wysterylizowana, wychodzi sobie na dwór, kiedy chce (oczywiście wtedy, gdy jestem w domu).

Myślałam, że pojawienie się Olympe nie będzie dla niej problemem, biorąc pod uwagę jej towarzyską naturę (kumpluje się z kotami sąsiadów i często nawet rusza z nimi na nocne wyprawy), ale od wczoraj ciągle na nią syczy.

Olympe nic z tego nie rozumie, bo w domu tymczasowym była przyzwyczajona do obecności innych kotów i psów, więc podbiega do Nyli, żeby się bawić, ale ta ucieka i na nią warczy...

Co zrobić, żeby Nyla zaakceptowała Olympe? A przede wszystkim, żeby ją polubiła?

Myślę, że Olympe potrzebuje takiego „matkowania”, a Nyla mogłaby się idealnie sprawdzić w roli opiekunki i nauczycielki...

ps: włączyłam w domu Feliway, ale nic to nie zmieniło.

Dzięki wielkie za wasze odpowiedzi i doświadczenia!

Mój kot nie akceptuje małego kotka!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nie istnieje żadna cudowna metoda na to, by kot zaakceptował obecność innego przedstawiciela swojego gatunku w domu, a tym bardziej na to, by polubił nowego przybysza. Jedyne, co mogą Państwo zrobić, to upewnić się, że każda kotka ma miejsca, w których może się schować i mieć święty spokój, oraz że liczba kuwet i misek na wodę i jedzenie jest wystarczająca (w Państwa przypadku: 3 kuwety, 2 miski na karmę i 2 na wodę). Potem trzeba po prostu uzbroić się w cierpliwość i pozwolić kotkom przyzwyczaić się do siebie: Nyla powinna z czasem zacząć tolerować obecność nowej lokatorki, a może nawet w końcu ją polubić, ale nie da się tego przewidzieć z góry.

Z drugiej strony, jeśli zauważą Państwo u Nyli sygnały stresu (załatwianie potrzeb poza kuwetą, kompulsywne wylizywanie się), może to być znak, że nie odnajduje się ona w towarzystwie innego kota. W takim przypadku wspólne życie może okazać się bardziej skomplikowane.

Pozdrawiam,

Marine

Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zasadniczo, kiedy wprowadzasz do domu nowego kota, trzeba zaplanować przyszłe wspólne życie, pamiętając najpierw o kwarantannie dla nowego przybysza (po to, żeby uniknąć ewentualnej choroby, którą mógłby zarazić pierwszego kota). Izolujemy malucha w małym pokoju ze wszystkim, czego potrzebuje... Potem, w odpowiednim momencie, zamieniamy koty pokojami, co pozwoli im łagodnie przyzwyczaić się do zapachu nowego kolegi! Można też wymieniać zapachy za pomocą kocyków, poduszek czy drapaka... Można też użyć bramki ochronnej dla dzieci, która oddzieli oba pomieszczenia... a potem zostawić otwarte drzwi... Lepiej użyć Felifriend zamiast Feliwaya... bo Felifriend jest przeznaczony właśnie do kontaktów kot-kot i kot-człowiek.

Powodzenia, na pewno się uda!

Daj nam znać, co u Was słychać, dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Damathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    A ta mała nie jest przypadkiem z Reunion??
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

tak👌

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post