Mój kot panicznie boi się mojego partnera... I robi pod siebie kupę

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim,

Razem z moim partnerem adoptowaliśmy małą kicię około dwa miesiące temu. Jedyny problem jest taki, że ona się go panicznie boi. Zaczęła się chować i to z każdym dniem coraz bardziej. Dzisiaj on nie może już do niej nawet podejść. Chowa się, gdy tylko słyszy, że on idzie. Pełza po podłodze i zostawia jedzenie, kiedy wie, że on jest w pobliżu. Chowa się pod łóżkiem i ani drgnie. On naprawdę bardzo się stara, ale wszystko na nic... Teraz, kiedy bierze ją na ręce, ona robi pod siebie kupę. Widzę w jej oczach, że jest przerażona na sam jego widok, mimo że on nigdy nie zrobił jej żadnej krzywdy... Kiedy trzyma ją na rękach, kicia jest całkowicie sparaliżowana, nawet się nie rusza, dosłownie udaje martwą. Nie mam już pojęcia, co robić, żeby to naprawić, a serce mi pęka, jak na to patrzę!

Czy mieliście kiedyś podobne sytuacje?

Dzięki za pomoc

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Che72190 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Mam dokładnie tę samą sytuację. Czy udało się Państwu rozwiązać ten problem? Jeśli tak, to czy mogliby mi Państwo powiedzieć, jak to zrobiliście? Bardzo proszę o pomoc, to jest jakiś koszmar, on robi kupę wszędzie.

Przetłumaczony francuski
    S
    Sabbe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli to możliwe, piszcie do mnie na maila, bo nie widzę żadnych odpowiedzi. Sorki! sabinathan@gmail.com

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś
    Sorki, to mój pierwszy raz na forum. Dostałem maila, że mam odpowiedź, ale nie widzę jej nigdzie tutaj na forum :(
    Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś
    Cześć, chciałabym wiedzieć, jak udało Ci się wybrnąć z tej sytuacji. Widzę to samo u mojej kotki i już nie wiem, co robić. Jeśli możesz, napisz do mnie na maila, byłabym bardzo wdzięczna: sabinathan@gmail.com. Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Wzięliśmy ją, gdy miała 2,5 miesiąca. Odebraliśmy ją od ludzi, którzy ją wcześniej adoptowali, ale już jej nie chcieli... Nie wyglądało na to, żeby bała się swojego poprzedniego właściciela. Na początku było okej, ale z czasem zaczęło się pogarszać! Myślałam, że może otoczenie jej nie odpowiada – zbyt małe mieszkanie, za dużo hałasu itp. Ale kiedy mój partner wychodzi, ledwo zamkną się drzwi, a ona już pędem przybiega do mnie. Jakby czuła ogromną ulgę, że on sobie poszedł.

Cześć, chciałabym wiedzieć, jak udało Ci się wyjść z tej sytuacji. Widzę to samo u mojej kotki i nie wiem już, co robić. Jeśli możesz, napisz do mnie na maila, będę bardzo wdzięczna: sabinathan@gmail.com dzięki

Przetłumaczony francuski
    M
    Melaniiye Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam ten sam problem z moim kotem. Sika mi wszędzie, a kiedy mój partner się do niego zbliża, kot zaczyna na niego syczeć, jakby się strasznie bał, i w końcu robi pod siebie kupę. Jak coś przeskrobie i go upominam, to też zdarza mu się zrobić pod siebie. Nigdy nie podniosłam na niego ręki i naprawdę nie wiem już, co robić, żeby mój kot w końcu zaakceptował mojego partnera.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Są też rzeczy, których my nie dostrzegamy, a one tak. Koty widzą i wyczuwają dobre oraz złe dusze czy inne rodzaje energii, których nie potrafimy zdefiniować, a które mają wpływ na życie ludzi. Niektóre koty są na to bardzo wrażliwe. W Afryce uzdrowiciele zawsze mają kota, bo to strażnicy duchów, którzy dają znaki, jak chronić terytorium. To takie inne, mało racjonalne wyjaśnienie, ale nie można go wykluczać, bo przecież nie jesteśmy pępkiem świata i nie o wszystkim wiemy czy nad wszystkim panujemy. Mój kot się pobił i wrócił cały uwalony w kupie, podrapany i do tego kuleje. No po prostu kumulacja nieszczęść! Myślicie, że ta rzadka kupa to nie przypadkiem po odrobaczaniu?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No jasne, no to musi go po prostu ignorować. Może z czasem wszystko się ułoży, byle niczego nie przyspieszać. Spróbuj nie mówić głośno i zmień sposób chodzenia z nim (skoro piszesz, że wygląda na takiego pewnego siebie i postawnego itd.) ^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No właśnie próbował. Ale to tak, jakby ona w ogóle nie czuła tego zapachu. Całkowicie go ignoruje, tak bardzo jest przerażona... Próbujemy, próbujemy! Wypróbuję Feliway, może to ją chociaż trochę uspokoi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mhm, przede wszystkim Twój chłopak mógłby spróbować dawać jej jeść? Może jakąś szyneczkę??! A jak nie, to niech ją ignoruje i jak sama nabierze ochoty, to do niego podejdzie... Ale to może potrwać.

Mój brat bierze go trochę na siłę, więc on niby śpi albo się chwilę bawi, ale bardziej kombinuje jak tu zwiać xD!!

Ale jak mój brat jest sam w domu, to on i tak przychodzi spać do jego łóżka – po prostu lgnie do jedynej „obecności” w domu.

Ewentualnie możesz wypróbować Feliway, ale moim zdaniem albo niech go przekupuje jedzeniem, albo po prostu ignoruje i czeka ^^

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 20

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post