MÓJ KOT STRACIŁ ZĄB
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dobry wieczór, wczoraj podczas zabawy z moim kotem zauważyłam, że brakuje mu też jednego zęba na dole.
Nie znamy jego wieku, bo go uratowaliśmy z dworu...
Zastanawiam się, czy to coś poważnego, czy nie...
Już wcześniej miał problemy z bólem zębów... a teraz jeszcze to...
Czy powinniśmy zabrać go do weterynarza?
Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Miłego wieczoru
Dopóki dobrze je, wszystko będzie w porządku.
Taka anegdota: znam kota mojej szwagierki, który miał tak długie kły, że aż wystawały mu z pyszczka. Wyglądało to „dziwnie” i, szczerze mówiąc, mało estetycznie!! Teraz już mu wypadły, ale kocur ma ponad 15 lat! I normalnie wcina suchą karmę.
Będę obserwować sytuację i dam znać, co u nas słychać.
No cóż, to zależy – faktycznie może to wpłynąć na jego jedzenie, ale może też być tak, że w ogóle nie będzie mu to przeszkadzać i będzie sobie z tym normalnie żył. Znam kota, który też nie ma kła z jednej strony i radzi sobie świetnie :)
Ojej, to niezbyt dobry znak.
Właśnie zjadł swoją karmę i wygląda na to, że w ogóle mu to nie przeszkadza.
Będę obserwować, czy dziąsło nie puchnie. Na szczęście Jumpy jest bardzo grzeczny i daje przy sobie wszystko zrobić – uwielbia bawić się w podgryzanie kciuka mojego męża, więc bez problemu pozwala sobie zajrzeć w ząbki.
Mąż go przed chwilą obejrzał, nie ma żadnego zaczerwienienia, a Jumpy był bardzo spokojny. Raczej go nie boli.
Jeśli to był ząb stały, to już nie odrośnie. Czy myślicie, że wpłynie to jakoś na jego jedzenie w dłuższej perspektywie? (To był górny ząb po lewej stronie).
W każdym razie będę go pilnować i jeśli pojawi się cokolwiek niepokojącego albo oznaki infekcji, od razu skonsultuję się z moim weterynarzem.
Dzięki za tak szybką odpowiedź i miłego wieczoru!
7 komentarzy na temat 7