MÓJ KOT STRACIŁ ZĄB

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

dobry wieczór,

podczas dzisiejszej zabawy z Jumpym zauważyłam, że brakuje mu zęba (przedni kieł). Nie krwawi, a kot je normalnie.

byliśmy u weterynarza 31.10 na szczepieniu i sprawdzaliśmy wtedy stan ząbków – nie było żadnych problemów.

rano jeszcze miał ten ząb i o ile mi wiadomo, nigdzie się nie uderzył.

Jumpy ma 13 miesięcy...

czy ten ząb mu jeszcze odrośnie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Ale pogadaj o tym ze swoim weterynarzem! Serio.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór, wczoraj podczas zabawy z moim kotem zauważyłam, że brakuje mu też jednego zęba na dole.

Nie znamy jego wieku, bo go uratowaliśmy z dworu...

Zastanawiam się, czy to coś poważnego, czy nie...

Już wcześniej miał problemy z bólem zębów... a teraz jeszcze to...

Czy powinniśmy zabrać go do weterynarza?

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Miłego wieczoru

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ok, jasne :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dopóki dobrze je, wszystko będzie w porządku.

Taka anegdota: znam kota mojej szwagierki, który miał tak długie kły, że aż wystawały mu z pyszczka. Wyglądało to „dziwnie” i, szczerze mówiąc, mało estetycznie!! Teraz już mu wypadły, ale kocur ma ponad 15 lat! I normalnie wcina suchą karmę.

Będę obserwować sytuację i dam znać, co u nas słychać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No cóż, to zależy – faktycznie może to wpłynąć na jego jedzenie, ale może też być tak, że w ogóle nie będzie mu to przeszkadzać i będzie sobie z tym normalnie żył. Znam kota, który też nie ma kła z jednej strony i radzi sobie świetnie :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ojej, to niezbyt dobry znak.

Właśnie zjadł swoją karmę i wygląda na to, że w ogóle mu to nie przeszkadza.

Będę obserwować, czy dziąsło nie puchnie. Na szczęście Jumpy jest bardzo grzeczny i daje przy sobie wszystko zrobić – uwielbia bawić się w podgryzanie kciuka mojego męża, więc bez problemu pozwala sobie zajrzeć w ząbki.

Mąż go przed chwilą obejrzał, nie ma żadnego zaczerwienienia, a Jumpy był bardzo spokojny. Raczej go nie boli.

Jeśli to był ząb stały, to już nie odrośnie. Czy myślicie, że wpłynie to jakoś na jego jedzenie w dłuższej perspektywie? (To był górny ząb po lewej stronie).

W każdym razie będę go pilnować i jeśli pojawi się cokolwiek niepokojącego albo oznaki infekcji, od razu skonsultuję się z moim weterynarzem.

Dzięki za tak szybką odpowiedź i miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, to dość dziwne, bo koty gubią mleczaki w wieku 6 miesięcy, więc logicznie rzecz biorąc, nie powinien ich już tracić w naturalny sposób... zęby u dorosłych kotów nie odrastają (tak samo jak u nas). Warto jednak, żebyś sprawdził u weterynarza, czy nie został mu jakiś spóźniony mleczak, chociaż szczerze w to wątpię... tak czy siak, nie można dopuścić do infekcji, więc wizyta u weta albo chociaż telefon do gabinetu byłby najbezpieczniejszym wyjściem.
    Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post