Mój kot wskakuje na swojego brata
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć!
Umówiłam już termin kastracji na październik, będą mieli wtedy 6 miesięcy, co bardziej mi odpowiada. Wydawało mi się, że 5 miesięcy to jednak trochę za wcześnie. Na razie nie biją się bardziej niż zwykle (mam na myśli to, że bawią się w zapasy, ale nigdy nie zrobili sobie nawzajem krzywdy i nigdy nie przerodziło się to w poważną bójkę).
Doszliśmy do takiego etapu, że pod naszą nieobecność musimy zamykać łazienkę i sypialnię, bo załatwiają się na wszystko, co choć trochę przypomina dywan. Tak, tak, nawet do własnego legowiska czy posłania psa.
Więc na razie po prostu sprzątamy, a za dwa tygodnie idą na kastrację.
Dzięki za wasze wiadomości :)
Jeśli mają odpowiednią wagę, możesz ich wykastrować już teraz.
Cześć!
Tak, planuję ich wykastrować. Na razie się nie biją, bo próbują „po kolei” 🤣
W tym miesiącu kończą 5 miesięcy, może są nawet starsi, niż mówiła moja weterynarz xD
Bardzo bym chciała ich nie kastrować i zostawić ich „w całości”, ale nie chcę, żeby skoczyli sobie do gardeł o „nic”, skoro w okolicy nie ma żadnej kotki. Poza tym jeden jest o wiele większy od drugiego, więc lepiej nikogo nie narażać.
Myślę, że za kilka dni zadzwonię do pani weterynarz, żeby umówić ich na wspólny zabieg. Skoro tak się „odkrywają” nawzajem „po kolei”, to na razie mogę im jeszcze dać spokój.
Aaaaaach, to dorastanie... bracia się na siebie nakręcają, piękny widok.
Kazirodztwo jest uważane za coś złego w naszych ludzkich normach społecznych, ale to nie jest żadna prawda uniwersalna.
Pozwól im się jeszcze trochę pobawić, wyluzuj 😁
Jeśli ich nie wykastrujesz, będą coraz bardziej znaczyć teren i mogą zacząć się bić...
Będą też uciekać w poszukiwaniu samic.
Cześć!
Koty kastruje się zazwyczaj w wieku około 6 miesięcy... Opisane przez Ciebie zachowania mają bezpośredni związek z hormonami (znaczenie terenu, próby kopulacji). Wykastruj je jak najszybciej – warto wiedzieć, że jeśli będziesz z tym zbyt długo zwlekać, niektóre z tych nawyków mogą się utrwalić i zostać im na stałe.
10 komentarzy na temat 10