Mój kotek bawi się moimi stopami pod kołdrą

P
Pilouli Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej,

tydzień temu adoptowałam trzymiesięcznego kociaka, który bardzo szybko zaaklimatyzował się w nowym domu i zdążył już zwiedzić każdy kąt. Je, pije, korzysta z kuwety, mruczy, śpi mi na kolanach i przychodzi (prawie) za każdym razem, gdy go wołam – słowem, radosny maluch (◍•ᴗ•◍).

Pojawił się jednak mały problem. Kilka dni temu, ze względu na gości, musiałam zabrać go do sypialni na noc. Myślałam, że będzie tak samo spokojny jak zazwyczaj, ALE NIC Z TEGO! W porze spania zaczyna bawić się moimi włosami i podgryzać mi nogi pod kołdrą, czego nigdy nie robi, gdy nie są niczym przykryte. Nie znalazłam nigdzie informacji na ten temat, więc szukam pomocy u was na forum.

Moje pytanie brzmi: jak mu wytłumaczyć, że to moje nogi pod kołdrą, a nie zabawka (╥﹏╥)?

Z góry dziękuję za wasze rady!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Marijoka Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Nie pozwalam mojemu kotkowi wchodzić do pokojów. Jeśli już tam wejdzie, to tylko dlatego, że ja akurat jestem w środku i coś robię, a potem go po prostu wypraszam.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tervilles

Ja też wystawiam stopy spod kołdry, ale zawsze znajdzie się jakiś wredny komar, który to wykorzysta i użre mnie w wierzch stopy...😁

Przetłumaczony francuski
    Tervilles
    Tervilles Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli Ci to nie przeszkadza, możesz też wystawiać same stopy. Tak właśnie robię, żeby zachować je w całości przy moim małym potworku... a poza tym to całkiem przyjemne uczucie, mieć stopy na chłodzie. 😁

Moja starsza kotka też tak robiła, ale przestała około 6-7 miesiąca życia, więc głowa do góry!

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

😁 pozostaje już tylko zabronić mu wstępu do sypialni (ja tak robię latem)!

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Ulalie

No cóż, jeśli to potrwa jeszcze 11 lat, to chyba nieprędko się wyśpię

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Blue Cat

Okej, dzięki, spróbuję tak zrobić dzisiaj wieczorem, zanim pójdę spać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja kicia ma już ponad 11 lat, a wciąż to robi. Uwielbia bawić się moimi stopami – zimą wieczorem pod kołdrą to jeszcze pół biedy, ale teraz, kiedy mam tylko cienkie prześcieradło... ałaaa!!! Bawi się też moimi włosami, ugniata je łapkami, podgryza, łapie mnie za rękę, przytula się do niej i ociera wibrysami. W zasadzie to jestem jej zabawką. 👌 A jak już się porządnie zmęczy, to kładzie się na poduszce, między moją głową a wezgłowiem łóżka i mruczy. Muszę przyznać, że przez to czasem ciężko mi zasnąć 🤷
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Dla kota coś, co rusza się w ukryciu albo po prostu robi wybrzuszenie, jest mega ekscytujące. Twoje nogi, gdy są na widoku, w ogóle go nie interesują, ale jeśli ruszają się pod pościelą, stają się zdobyczą, na którą trzeba zapolować. To odzywa się instynkt łowcy, który kot zachowuje przez całe życie i pokazuje podczas każdej zabawy. To nie jest żaden problem behawioralny – nie zmienisz tego, że przyciąga go wszystko, co rusza się pod prześcieradłem.

Najlepiej jest go porządnie wymęczyć wieczorem, bawiąc się z nim dłuższą chwilę wędką albo piórkami, aż będzie kompletnie padnięty. Możesz mu też podać mokrą karmę przed pójściem spać. Zmęczenie zabawą + trawienie = kilka godzin świętego spokoju.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post