Mój kotek napił się wody, w której było kilka kropel wybielacza

F
Framboise 62 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam kotka, który ma około 8 lub 9 miesięcy (nie znam dokładnego wieku, bo został znaleziony). Mam taki niefajny nawyk, że gdy wkładam kubek do zlewu, dodaję do niego kroplę lub dwie wybielacza, żeby pozbyć się osadu po herbacie. Nie zauważyłam, że maluch wskoczył do zlewu i zaczął pić z tego kubka – wypił naprawdę mało, bo od razu go zobaczyłam. Podałam mu świeżą wodę, którą wypił zaraz potem. Czy może mu się coś stać? Czy muszę iść do weterynarza?

Mam nadzieję, że moje pytanie jest jasne. Z góry dziękuję za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Przerzućcie się na czarne mydło – jest skuteczne do wszystkiego w domu i całkowicie bezpieczne dla zwierzaków!
    Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś
    Dzień dobry i dziękuję za odpowiedź. Połknął tylko kilka kropel rozcieńczonych w 250 ml wody. Od razu podałem mu świeżą wodę, którą wypił. Od tego czasu wygląda na to, że wszystko jest w porządku – zjadł bez problemu swoją wieczorną porcję mokrej karmy i jak zwykle trochę porozrabiał. Teraz śpi. Już nigdy nie będę używać wybielacza do mycia kubków. To będzie dla mnie nauczka. Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wszystko zależy przede wszystkim od stężenia wybielacza w płynie, który wypił Twój kot. Jeśli w wodzie były tylko jedna lub dwie krople, postaraj się, żeby kot dużo pił, aby jak najszybciej go wydalił. Obserwuj uważnie jego ogólny stan – przy najmniejszym pogorszeniu samopoczucia lub przy jakichkolwiek wymiotach nie zwlekaj i dzwoń natychmiast do weterynarza. Jeśli Twój kot połknął większą ilość wybielacza, również radzę jak najszybciej skontaktować się z lekarzem weterynarii.

Wybielacz może bardzo silnie podrażnić błony śluzowe całego układu pokarmowego, dlatego radzę zmienić sposób mycia kubków, aby uniknąć poważniejszych problemów w przyszłości.

Powodzenia i trzymam kciuki,

Léa – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź. Jestem już spokojniejsza. Wszystko z nim w porządku. Właśnie dostał swoją wieczorną porcję mokrej karmy i po drzemce zjadł ją normalnie. Nie wymiotował. Z Twojej odpowiedzi dowiedziałam się, że koty lubią zapach wybielacza, o czym wcześniej nie wiedziałam. Jeszcze raz dziękuję. Miłego wieczoru! 👋

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Koty uwielbiają zapach wybielacza. Z drugiej strony, jego spożycie może być bardzo niebezpieczne. Na Twoim miejscu, jeśli kot pije, je, bawi się, nie wymiotuje i zachowuje się normalnie, uznałabym, że ilość, którą przyjął, była zbyt mała, żeby mu zaszkodzić. Ale bardzo uważaj, żeby to się więcej nie powtórzyło.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post