Mój kotek napił się wody, w której było kilka kropel wybielacza
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
Wszystko zależy przede wszystkim od stężenia wybielacza w płynie, który wypił Twój kot. Jeśli w wodzie były tylko jedna lub dwie krople, postaraj się, żeby kot dużo pił, aby jak najszybciej go wydalił. Obserwuj uważnie jego ogólny stan – przy najmniejszym pogorszeniu samopoczucia lub przy jakichkolwiek wymiotach nie zwlekaj i dzwoń natychmiast do weterynarza. Jeśli Twój kot połknął większą ilość wybielacza, również radzę jak najszybciej skontaktować się z lekarzem weterynarii.
Wybielacz może bardzo silnie podrażnić błony śluzowe całego układu pokarmowego, dlatego radzę zmienić sposób mycia kubków, aby uniknąć poważniejszych problemów w przyszłości.
Powodzenia i trzymam kciuki,
Léa – studentka weterynarii
Dziękuję za odpowiedź. Jestem już spokojniejsza. Wszystko z nim w porządku. Właśnie dostał swoją wieczorną porcję mokrej karmy i po drzemce zjadł ją normalnie. Nie wymiotował. Z Twojej odpowiedzi dowiedziałam się, że koty lubią zapach wybielacza, o czym wcześniej nie wiedziałam. Jeszcze raz dziękuję. Miłego wieczoru! 👋
Dzień dobry,
Koty uwielbiają zapach wybielacza. Z drugiej strony, jego spożycie może być bardzo niebezpieczne. Na Twoim miejscu, jeśli kot pije, je, bawi się, nie wymiotuje i zachowuje się normalnie, uznałabym, że ilość, którą przyjął, była zbyt mała, żeby mu zaszkodzić. Ale bardzo uważaj, żeby to się więcej nie powtórzyło.
5 komentarzy na temat 5