Mój kotek woli karmę dla kotów sterylizowanych...

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Jestem całkiem nowa na Wamiz. Pozwólcie, że się przedstawię: mam na imię Mélody i jestem mamą trzech kotów :D

Mam bzika na punkcie kotów, tak jak pewnie większość z was!

Oto moja ekipa:

- Olaf, dwuletni kocur.

- Severus, roczny kocur.

- Athéa, dwumiesięczna kotka, moja najmłodsza pociecha i to o niej jest ten post.

Dla ciekawskich – zdjęcia moich maluchów znajdziecie w moim profilu ;)

Już wyjaśniam, w czym rzecz. Karmię moje koty na zmianę suchą karmą i mokrą w ciągu dnia. Mam więc karmę dla kotów sterylizowanych, jako że moi dwaj chłopcy są już po zabiegu, oraz karmę dla kociąt dla najmłodszej. Problem w tym, że mała odmawia jedzenia swojej karmy dla maluchów. Próbowałam już dwóch marek, Puriny i Pro Planu, i zaznaczam, że odpowiednio przeprowadziłam przejście z karmy, którą dostawała wcześniej.

Dodam też, że każdy z moich kotów ma swoją własną miseczkę (podwójną na mokre i suche).

Moje pytanie brzmi: czy znacie jakieś rozwiązanie tej sytuacji i przede wszystkim, czy jedzenie karmy dla kotów sterylizowanych jest dla niej niebezpieczne?

Z góry dziękuję! :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • E
    Elisabernard1602 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim! Mam taką sytuację: mam 2-letniego kota, który na co dzień je karmę dla sterylizowanych kocurów, bo jest wykastrowany. Właśnie adoptowałam 3-miesięcznego kociaka, który wcześniej jadł karmę dla maluchów. Kupiłam mu dokładnie tę samą, którą dawali mu poprzedni właściciele, ale problem w tym, że mój starszy kot wyjada mu tę karmę dla kociąt. Czy coś mu grozi? Czy może mu się od tego coś stać?
    Przetłumaczony francuski
    N
    Nean Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, mój 17-letni kot uwielbia karmę dla kociąt. Czy to jest szkodliwe dla jego zdrowia? Co robić? Bardzo proszę o uspokojenie mnie. Pani Billard, mój adres e-mail: lyz.billard@orange.fr Dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    T
    Tutusasa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry. Mój kot je karmę dla kotów sterylizowanych, mimo że sam nie jest wykastrowany. Myślicie, że to może być dla niego groźne? Pozdrawiam serdecznie.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

To bardzo ważne, żeby podawać kociętom karmę przeznaczoną specjalnie dla nich. Maluchy potrzebują mnóstwo energii do zabawy i prawidłowego wzrostu, a ponieważ mają małe żołądki, ich jedzenie musi być bogate w białko. Niezbędne są też inne składniki odżywcze, takie jak witaminy i wapń. Karma dla kociąt zazwyczaj zaspokaja wszystkie te potrzeby. Z kolei karmy dla kotów sterylizowanych nie są przystosowane do okresu wzrostu – mają obniżoną kaloryczność, żeby zapobiegać tyciu. Trzeba więc dobrze dopasować dietę do potrzeb kota (ta sama zasada dotyczy karmy mokrej). Możesz próbować różnych marek i smaków, żeby sprawdzić, co najbardziej jej smakuje. Warto też spróbować karmić ją w innym miejscu niż pozostałe koty, żeby nie kusiło jej jedzenie z ich misek.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,

Léna, studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki Greylox!

Flyever, też uważam, że w przypadku różnych ras to po prostu czysty marketing... No, ale to tylko moje zdanie, a co do reszty, to nie za bardzo się orientuję...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Często tu widzę opinie, że te wszystkie karmy dla kastratów, kociąt, persów czy syjamów to tylko marketing, więc to pewnie nic strasznego, poza samą kwestią tego, czy w składzie są zboża, czy nie.
    Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nutrivet zbiera tutaj sporo dobrych opinii. Sama ich nie testowałam, bo nie podają w składzie zawartości minerałów. Jeśli chodzi o dorosłe koty i karmę dla kociąt, to poza lekkim ryzykiem przybrania na wadze mogą pojawić się też problemy z trawieniem, bo dorosłe mruczki są przyzwyczajone do mniejszej ilości białka. Mimo wszystko to i tak mniejszy problem niż w drugą stronę – gdyby to kociak podjadał karmę dla kotów sterylizowanych.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Okej, jasne, myślę, że ta metoda jest bardzo ciekawa, dzięki za artykuł, zaraz do niego zajrzę.

Interesuje mnie marka Nutrivet (tak, to chyba ta nazwa), którą mój znajomy miał okazję przetestować – czy już jej próbowałeś?

A co jeśli na odwrót – gdyby moje wysterylizowane koty jadły karmę dla kociąt, to jakie według Ciebie jest ryzyko?

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Greylox, znam Zooplus, dzięki. ;) Chciałabym złożyć zamówienie, ale wybór jest tak ogromny, że chyba potrzebuję opinii o różnych produktach, które można tam znaleźć, a zwłaszcza o karmach bezzbożowych. Dzięki za odpowiedź.
    Inni tutaj doradzą Ci pewnie lepiej niż ja w kwestii karm bezzbożowych, bo ja mam mieszane uczucia co do dość wysokiego poziomu fosforu i wapnia w tego typu karmach. Możesz też rzucić okiem na ten całkiem pomocny artykuł, żeby wyrobić sobie własne zdanie: http://sensibilisationdeschats.blogspot.fr/p/croquettes-pour-chat-lesquelles-choisir.html Osobiście planuję przestawić moje koty na Carnilove dla kastratów (nie są sprzedawane na Zooplusie, ale można je znaleźć w innych sklepach). Zawartość węglowodanów jest tam wyższa niż średnia w bezzbożówkach, ale za to poziomy wapnia i fosforu są znacznie niższe. Choć w linku, który Ci podesłałem wyżej, podają, że wyższe normy minerałów są akceptowalne, ja wolę zachować ostrożność. Wybierając mniejsze zło (zbyt wysokie minerały kontra zbyt wysokie węglowodany), starałem się znaleźć najlepszy kompromis. Zobaczymy jeszcze, czy nasze ogonki je zaakceptują i czy będą im smakować. Aktualnie jesteśmy na Concept for Life, a wcześniej podawałem Hill's dla kastratów. Stopniowo schodzę z poziomu węglowodanów, żeby zwiększyć szanse na to, że przejście na Carnilove przebiegnie bezproblemowo.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Greylox, znam Zooplus, dzięki. ;)

Chciałbym złożyć zamówienie, ale wybór jest tak ogromny, że chyba potrzebuję waszych opinii o różnych produktach, które można tam znaleźć, a w szczególności o karmach bezzbożowych.

Dzięki za odpowiedź.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post