Mój kotek woli karmę dla kotów sterylizowanych...

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Jestem całkiem nowa na Wamiz. Pozwólcie, że się przedstawię: mam na imię Mélody i jestem mamą trzech kotów :D

Mam bzika na punkcie kotów, tak jak pewnie większość z was!

Oto moja ekipa:

- Olaf, dwuletni kocur.

- Severus, roczny kocur.

- Athéa, dwumiesięczna kotka, moja najmłodsza pociecha i to o niej jest ten post.

Dla ciekawskich – zdjęcia moich maluchów znajdziecie w moim profilu ;)

Już wyjaśniam, w czym rzecz. Karmię moje koty na zmianę suchą karmą i mokrą w ciągu dnia. Mam więc karmę dla kotów sterylizowanych, jako że moi dwaj chłopcy są już po zabiegu, oraz karmę dla kociąt dla najmłodszej. Problem w tym, że mała odmawia jedzenia swojej karmy dla maluchów. Próbowałam już dwóch marek, Puriny i Pro Planu, i zaznaczam, że odpowiednio przeprowadziłam przejście z karmy, którą dostawała wcześniej.

Dodam też, że każdy z moich kotów ma swoją własną miseczkę (podwójną na mokre i suche).

Moje pytanie brzmi: czy znacie jakieś rozwiązanie tej sytuacji i przede wszystkim, czy jedzenie karmy dla kotów sterylizowanych jest dla niej niebezpieczne?

Z góry dziękuję! :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim! Jestem całkiem nowa na Wamiz. Przedstawię się: mam na imię Mélody i jestem mamą trzech kotów :D Mam bzika na punkcie kotów, tak jak pewnie wielu z was! Moje stadko to: - Olaf, dwuletni kocur. - Severus, roczny kocur. - Athéa, dwumiesięczna kotka, moja najmłodsza i to właśnie o niej jest ten post. Ciekawskich zapraszam do mojego profilu, gdzie znajdziecie ich zdjęcia ;) Już tłumaczę, o co chodzi. Karmię moje koty na zmianę karmą suchą i mokrą w ciągu dnia. Mam karmę dla kotów kastrowanych, ponieważ moi dwaj chłopcy są już po zabiegach, oraz karmę dla kociąt dla najmłodszej. Problem w tym, że mała odmawia jedzenia swojej karmy dla maluchów. Próbowałam już dwóch marek, Puriny i Proplanu, i zaznaczam, że prawidłowo przeprowadziłam przejście z karmy, którą jadła wcześniej. Dodam też, że każdy z moich kotów ma swoją własną miskę (podwójną na karmę mokrą i suchą). Moje pytanie brzmi: czy znacie jakieś rozwiązanie tej sytuacji i przede wszystkim, czy jedzenie karmy dla kastratów jest dla niej niebezpieczne? Z góry dziękuję! :) Cześć, Karma dla kotów kastrowanych ma niską zawartość białka zwierzęcego, więc zupełnie nie nadaje się dla rosnącego kociaka w fazie wzrostu. Musisz wiedzieć, że marki marketowe, których używasz, są i tak słabej jakości. Minimum, co należałoby zrobić, to przestawić koty na karmę "premium"... pewnie zaraz mi się oberwie od stałych bywalców forum, więc powtórzę: "minimum" (bo są tylko trochę lepsze od tych z marketu), a najlepiej byłoby przejść na karmy bezzbożowe (ale przy nich konieczne jest podawanie mokrej karmy). Takie karmy kupuje się przez internet. Więc w pierwszej kolejności warto byłoby rozważyć zmianę karmy dla małej. Wiem, że pewien sklep internetowy, którego nazwa zaczyna się na „zoo”, a kończy na „plus” :) często ma w ofercie pakiety próbne z 2 lub 3 markami karm (w małych ilościach), żeby móc przetestować, co posmakuje (zanim kupisz 3 kg na marne :) ). Nawet jeśli to karmy dla dorosłych, to wybierając opcję bezzbożową, ilość białka zwierzęcego będzie wystarczająca – musisz tylko zwrócić uwagę, żeby chrupki nie były za duże do pogryzienia dla malucha. Tak czy siak: żadnej karmy dla kastratów dla kociąt!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki Symbiote! :)
    Przetłumaczony francuski
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post