Cèdre i Loukie to rodzeństwo, mają po 13 miesięcy. Urodziły się z wolno żyjącej kotki i miały jeszcze dwóch braci, którym udało mi się znaleźć nowe domy dzięki jednej z fundacji. Zdecydowałam się zostawić Cèdre i Loukie u siebie, żeby nie nudziły się, gdy jestem w pracy. Bardzo szybko jednak zauważyłam, że się nie dogadują. Cèdre zachowuje się bardzo agresywnie wobec Loukie w domu, mimo że w ogrodzie żyją w pełnej zgodzie. Nie ma mowy, żebym zostawiła je same w jednym pokoju, kiedy wychodzę. Próbowałam już Feliwaya, ale u nas to zupełnie nie zadziałało. Nie rozumiem, dlaczego Cèdre jest tak cięty na siostrę w mieszkaniu, skoro na dworze bawią się razem bez żadnych problemów. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł na rozwiązanie tej sytuacji? Idzie zima i nie mogę przecież zostawiać jednego z nich na zewnątrz. Z góry dziękuję za pomoc!
Moje dwa koty (rodzeństwo) nie dogadują się
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć, mam ten sam problem. Myślę, że mój kot jest zazdrosny, tak sobie myślałem...
Dzień dobry,
Dziękuję za odpowiedź na mój mail i przepraszam, że sama nie napisałam wcześniej – miałam problemy z internetem.
Cèdre i Loukie to rodzeństwo. Urodziły się z jeszcze dwoma samcami, mniej więcej w połowie sierpnia 2020 roku, pod moim domkiem letniskowym. Ich matka, którą nadal dokarmiam i której dałam w tym roku tabletkę antykoncepcyjną, nie zajmowała się nimi, więc wzięłam tę małą rodzinkę pod swoje skrzydła – karmiłam je aż do połowy grudnia, kiedy to po wielu telefonach do różnych organizacji udało mi się oddać dwa samce do stowarzyszenia. Oba zostały adoptowane następnego dnia. Zadbałam o leczenie Cèdre'a i Loukie, a zwłaszcza Loukie, która miała świerzb w uszach, problemy z oczami i jelitami. Dałam je też wysterylizować i zaszczepić.
Pracowałam i wychodziłam z domu na cały dzień. Na początku wszystko było dobrze. Wieczorami brałam je do siebie i z dnia na dzień zauważałam, że Cèdre staje się coraz bardziej agresywny wobec swojej siostry. Próbowałam coś z tym zrobić, ale nic nie pomagało. Zadzwoniłam do weterynarza, który doradził mi Feliway. Kupiłam więc ten produkt, który wszyscy zachwalali jako cudowny, ale nic to nie zmieniło w jego zachowaniu. Loukie rzadko wchodzi do środka, gdy jej brat jest w domu, i jestem zmuszona stawiać barierę, żeby je rozdzielić – każde w osobnym pokoju (mam tylko dwa pokoje w domku). Za to na zewnątrz świetnie się dogadują. Bawią się razem jak dwa młode koty.
Kiedy jestem w domu, Cèdre wchodzi mi na kolana, Loukie – nigdy. Pozwala się głaskać, ale trzyma duży dystans, tak jak kiedyś z braćmi na zewnątrz, gdy przez wiele godzin siedziała samotnie pod dębem. Była tak malutka, że myślałam, że nie przeżyje.
Mają dwie miseczki ustawione obok siebie, ale podczas jedzenia nie ma żadnych problemów. Loukie często śpi w koszyczku na mojej komodzie, podczas gdy Cèdre śpi zazwyczaj na moim łóżku. Loukie często wchodzi na mój podajnik i wieczorami daję jej tam miskę (tylko tę wieczorną) na niskiej szafce kuchennej. Nie mam kuwety – robią swoje potrzeby na zewnątrz i w domu są bardzo czyste.
Naprawdę potrzebuję pomocy, żeby pogodzić te dwie istoty, które widziałam jak dorastały i które kocham. Chciałabym je widzieć szczęśliwe i żyjące w harmonii w moim domu.
Z góry dziękuję za pomoc, która na pewno będzie dla mnie nieoceniona, żebym mogła w pełni cieszyć się moimi dwoma ukochanymi kotkami,
Patricia
Dzień dobry,
Czy Twoje koty są wykastrowane/wysterylizowane? Kastracja może pomóc ograniczyć agresywne zachowania.
Czy mają wyraźnie rozdzielone terytoria, gdy wpuszczasz je razem do jednego pokoju? Żeby nie było problemów ze wspólnym mieszkaniem i uniknąć niepotrzebnych spięć, zaleca się, aby każdy kot miał własną kuwetę, osobne miski i dwa różne miejsca do spania. To pozwala ograniczyć konflikty o zasoby.
To może wyjaśniać, dlaczego Twoje koty nie dogadują się najlepiej w domu: w zamkniętej przestrzeni Cèdre może czuć potrzebę bronienia swojego terytorium i zasobów. Jeśli tak jest, tłumaczyłoby to jego spokojniejsze zachowanie na zewnątrz, na otwartej przestrzeni, gdzie kot nie musi „bronić” swoich zasobów.
Czy agresywne zachowania pojawiają się również wtedy, gdy oba koty są w domu, ale nie są zamknięte razem w jednym pokoju?
Może Twoje koty czułyby się swobodniej, mając wolny dostęp do różnych pomieszczeń w domu, gdzie każdy mógłby mieć własne „terytorium”. Możesz na przykład postawić kuwetę i miskę jednego kota w jednym pokoju, a drugiego w innym. W ten sposób każdy kot będzie miał swój własny kąt, a oba zwierzaki będą mogły przebywać ze sobą w „neutralnym” pokoju bez konfliktów.
Mam nadzieję, że to chociaż trochę pomoże,
Agathe.
3 komentarzy na temat 3