Mruczenie z otwartym pyszczkiem

Kyiara
Kyiara Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, piszę do Was z pytaniem bardziej z ciekawości niż z niepokoju. Mój 8-letni kot mruczy z otwartym pyszczkiem. To mruczenie jest zazwyczaj związane z naszymi wspólnymi chwilami, radością, przytulaniem itp. Wiem, że to z radości – ogon mu wtedy lata, a on sam pcha się do miziania.

Ale to mruczenie z otwartą buzią zaczęło się, kiedy parę lat temu wyjechałam na wakacje. Gdy wróciłam, panicz mruczał już z otwartym pyszczkiem i od tamtej pory mu nie przeszło 🙄.

Wygląda to tak, jakby nie potrafił opanować swojej radości czy emocji...

Jestem ciekawa, czy ktoś z Was ma podobnego mruczka. Dodam, że wspominałam o tym u weterynarza, ale nic nie stwierdził. No i oczywiście u lekarza kot w ogóle nie mruczy. W każdym razie nie ma problemów z oddychaniem (mimo swojej nadwagi) ani kłopotów z serduchem.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może to „odruch Flehmena”? W takim przypadku kot trzyma otwarty pyszczek, żeby lepiej chłonąć zapach, który go zaciekawił lub mu się spodobał. Właściwie ta reakcja pozwala mu na chemiczną analizę danego zapachu. Częściej zdarza się to u kotów głuchych lub/i niewidomych niż u pozostałych.

Swoją drogą, nigdy wcześniej nie widziałem takiego zjawiska u kota, który jednocześnie mruczy. To tylko taki trop.

Przetłumaczony francuski
    Kyiara
    Kyiara Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki blue cat za odpowiedź. Nie, jeśli chodzi o zęby, to wszystko jest w porządku. To kot z nadwagą, odkąd skończył 8 miesięcy. Jest też przy tym bardzo duży. Chciałabym tylko wrócić do kwestii tego drżenia. Mam na myśli konkretnie szybkie drganie wzdłuż ogona. Nie chodzi mi o typowe kocie machanie z irytacji ani o psie merdanie z radości.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

W pierwszej chwili pomyślałbym o problemach z zębami, ale skoro weterynarz sprawdził mu pyszczek, to przyczyna musi być inna. Dla kota otwieranie pyszczka nie jest naturalne, a oddychanie przez pyszczek to objaw duszności.

PS: Kiedy kot macha ogonem, to oznaka irytacji, a nie radości, zupełnie inaczej niż u psa.

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post