Nietoksyczne mycie podłogi
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć, wydaje mi się, że firma sprzątająca z Bordeaux, która u mnie sprząta, używa do moich podłóg mydła marsylskiego.
CZEŚĆ
Tak, miałem to samo, szukałem czegoś nietoksycznego i ostatecznie zdecydowałem się na to, co mi polecono: płynne czarne mydło. Tylko uwaga, trzeba uważnie czytać etykiety! Nie bierzcie takiego ze zwykłego marketu, bo one zawierają chemię i olejki eteryczne, które są niebezpieczne dla kota.
Chodzi o takie w 100% naturalne. Nie wiem, czy mogę tu podać nazwę, ale jest np. Marius Fabre, mają stronę internetową. To mydło jest w pełni naturalne, na bazie oliwy z oliwek (z tego co czytałem, jest nietoksyczne nawet w razie połknięcia).
Dziwi mnie, że Preveto poleca płatki mydła marsylskiego, bo ono jest jednak zbyt żrące i niebezpieczne w razie połknięcia.
Nawet jeśli potem spłuczesz podłogę, to zawsze coś tam na niej zostanie, a moje koty uwielbiają spać bezpośrednio na ziemi (mimo kocyków i legowisk), bo jest im gorąco.
No i mop parowy – jest super, ale dla linoleum jest jednak zbyt agresywny.
Dzień dobry,
Wszystkie produkty, których planujesz użyć, są całkowicie bezpieczne dla kotów. Możesz więc bez przeszkód myć nimi podłogę. Zazwyczaj sposób użycia zależy od stężenia danego środka, dlatego radzę przeczytać instrukcję na każdym z nich, żeby stosować je w odpowiedni sposób.
Jeśli poza zwykłym myciem chcesz też zdezynfekować podłogę – co przy zwierzakach w domu jest zalecane przynajmniej raz w miesiącu – możesz użyć rozcieńczonego wybielacza, który zabije zdecydowaną większość drobnoustrojów. Pamiętaj tylko, żeby koniecznie rozcieńczać go w zimnej wodzie. Zazwyczaj zaleca się rozpuścić 2 szklanki wybielacza w 10 litrach wody, nanieść mieszankę na powierzchnię, a po 5 minutach spłukać podłogę.
Juliette
7 komentarzy na temat 7