Nietoksyczne mycie podłogi

P
Princessexpanpan Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Chciałabym umyć podłogę takimi produktami jak soda oczyszczona i biały ocet.

Mam też płatki mydła marsylskiego.

Czy to jest bezpieczne dla kotów?

Jeśli nie jest to szkodliwe, to w jakich proporcjach tego używać?

Miłego dnia

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mydło marsylskie, czarne mydło i mop parowy (to ostatnie to strzał w dziesiątkę, bo nie zostawia osadu, przez który podłoga potem się klei). Tylko uważaj – przy kotach nie wolno używać żadnych olejków eterycznych. Z tego co wiem, koty nie mają odpowiednich enzymów, które pozwalałyby je neutralizować, więc są dla nich bardzo niebezpieczne.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mialissa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

CZEŚĆ

Tak, miałem to samo, szukałem czegoś nietoksycznego i ostatecznie zdecydowałem się na to, co mi polecono: płynne czarne mydło. Tylko uwaga, trzeba uważnie czytać etykiety! Nie bierzcie takiego ze zwykłego marketu, bo one zawierają chemię i olejki eteryczne, które są niebezpieczne dla kota.

Chodzi o takie w 100% naturalne. Nie wiem, czy mogę tu podać nazwę, ale jest np. Marius Fabre, mają stronę internetową. To mydło jest w pełni naturalne, na bazie oliwy z oliwek (z tego co czytałem, jest nietoksyczne nawet w razie połknięcia).

Dziwi mnie, że Preveto poleca płatki mydła marsylskiego, bo ono jest jednak zbyt żrące i niebezpieczne w razie połknięcia.

Nawet jeśli potem spłuczesz podłogę, to zawsze coś tam na niej zostanie, a moje koty uwielbiają spać bezpośrednio na ziemi (mimo kocyków i legowisk), bo jest im gorąco.

No i mop parowy – jest super, ale dla linoleum jest jednak zbyt agresywny.

Przetłumaczony francuski
    P
    Princessexpanpan Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki. Na przykład musiałem użyć środka do usuwania kleju w jednym z pokoi. Potem przemyłem to białym octem i płatkami mydlanymi, odkurzyłem, a później jeszcze raz wodą z płatkami i powtórzyłem całą czynność. Jednak na dzisiejszą noc zostawię ten pokój zamknięty.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ja praktycznie wszystko czyszczę parą. Są dostępne świetne mopy parowe – to zupełnie nieszkodliwe, a zabija wszystkie bakterie i drobnoustroje. No i nie zostawia przykrych zapachów, bo umówmy się, ocet dla kotów to nie jest najlepszy aromat. Można go używać do podłóg, tkanin, dywanów, drapaków, legowisk i wielu innych rzeczy. Nie znalazłam nic lepszego – używam ich, odkąd tylko się pojawiły na rynku, i naprawdę nic tego nie przebije.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wszystkie produkty, których planujesz użyć, są całkowicie bezpieczne dla kotów. Możesz więc bez przeszkód myć nimi podłogę. Zazwyczaj sposób użycia zależy od stężenia danego środka, dlatego radzę przeczytać instrukcję na każdym z nich, żeby stosować je w odpowiedni sposób.

Jeśli poza zwykłym myciem chcesz też zdezynfekować podłogę – co przy zwierzakach w domu jest zalecane przynajmniej raz w miesiącu – możesz użyć rozcieńczonego wybielacza, który zabije zdecydowaną większość drobnoustrojów. Pamiętaj tylko, żeby koniecznie rozcieńczać go w zimnej wodzie. Zazwyczaj zaleca się rozpuścić 2 szklanki wybielacza w 10 litrach wody, nanieść mieszankę na powierzchnię, a po 5 minutach spłukać podłogę.

Juliette

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Soda jest ok, mydło też, ale najlepiej sprawdza się płynne szare mydło. Jest skuteczne i uniwersalne – przyda się do wszystkiego, w tym do domycia bardzo brudnego psa. Ocet też jest w porządku, tylko ma inny zapach.
    Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post