Obroża antymiauczeniowa w sprayu

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Zanim zaczniecie mnie krytykować, proszę, przeczytajcie to, co napisałem poniżej i bądźcie otwarci na dyskusję. Chciałbym po prostu poznać wasze opinie i doświadczenia.

Mam dwa koty. Jeden z nich miauczy w nocy, gdy tylko się poruszę. Śpią w garażu, ale Dagon wyłapuje każdy mój dźwięk – nawet gdy tylko przewracam się pod kołdrą. Ewidentnie ma bardzo czuły słuch. To niezwykle towarzyski kot, taki „przylepa” – zarówno w dzień, jak i w nocy. Miauczy więc z mojego powodu, a nie dlatego, że jest głodny, spragniony, chce się bawić czy ma brudną kuwetę itp.

Od 7 lat przechodzę przez to piekło. Nie śpię już nawet w swojej sypialni, bo jest zbyt blisko garażu (śpię na kanapie w salonie). Ciągle żyję w napięciu, czekając, aż zacznie miauczeć, co i tak nie pozwala mi zasnąć.

Mam już naprawdę dość tego, że nie mogę spać tam, gdzie chcę i kiedy chcę we własnym domu. Przez to miauczenie, które strasznie mnie stresuje, cierpi nawet moje życie intymne!

Zaznaczę też, że koty są pod świetną opieką. Dostają odpowiednio dobraną karmę (tak, Dagon waży 7,5 kg), wzbogaconą o gotowaną cukinię. Mają do dyspozycji teren na zewnątrz do zabawy, a ja poświęcam im czas na pieszczoty, kiedy tylko mogę. Nie śpią i nie będą spały ze mną w łóżku, bo uważam, że człowiek ma prawo do spokoju i prywatności w pewnych chwilach.

Moje pytanie brzmi:

Czy testowaliście kiedyś obroże przeciw miauczeniu? A może stosowaliście u takich kotów obroże antyszczekowe dla małych psów? Jeśli tak, to jakie i czy możecie podać jakieś szczegóły? Mam na myśli wyłącznie obroże w sprayu – nie chcę zakładać mu obroży elektrycznej ani elektrostatycznej. Chodzi mi o to, żeby zakładać mu ją na noc i w końcu wrócić do sypialni, w której nie spałem od blisko dwóch lat. Chcę wypróbować wszystkie możliwe rozwiązania, zanim w ogóle pomyślę o oddaniu go!

Dziękuję za waszą wyrozumiałość i czekam na wasze opinie :) Jeśli chcecie tylko krytykować (w stylu, że jestem złym właścicielem albo żebym założył stopery do uszu – darujcie sobie takie bzdury), to lepiej nie traćcie czasu.

Robrom

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

80 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    UPS! Jesteś niewolnikiem swojego kota, on cię koooocha, to cudowne, tyle że po tych wszystkich latach po prostu nie dajesz już rady w tej sytuacji. Wielkie brawa, że w ogóle zatrzymałeś tego swojego mruczka. Pewnie zdajesz sobie sprawę, że najpewniej sam jesteś odpowiedzialny za to, jak bardzo się do ciebie przywiązał. A dla tych, którzy zaraz zaczną pisać: „To po co masz koty?”, odpowiadam od razu: zostały mi wciśnięte na siłę, a kiedy ta osoba odeszła, zostawiła je u mnie. Błagam was, ludzie, miejcie w sobie choć trochę wyrozumiałości. Cały czas tylko odstraszacie osoby, które przychodzą po poradę. Tej osobie te koty zostały narzucone, a ona ma cierpliwość, żeby się nimi zajmować i szukać sposobu na to, jak z nimi lepiej żyć. Krytykowanie i bycie momentami wręcz obraźliwym w niczym nie pomoże – w ten sposób ta osoba nie nauczy się żyć w harmonii ze zwierzakami, których od początku nie chciała. O wiele lepiej byłoby postawić na konstruktywne rady, zamiast bezinteresownie wylewać jad. Niestety nie jestem kocią ekspertką, ale rada z zostawieniem swojego ubrania i przyjrzenie się diecie (ale chyba masz już jakąś specjalną karmę dla kota, co?) wydają mi się na ten moment najprostsze do sprawdzenia.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Solenneb, piszę do Ciebie na priv

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

For you, wcale nie jestem nakręcona, po prostu widzę, że ludzie stają się coraz bardziej nieodpowiedzialni i coraz bardziej egoistyczni...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nic nie szkodzi, to się nazywa wolność słowa (wtedy pisałam jako Sandrine laurent, więc jestem tu od dawna).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Hej Solenneb, widzę, że nieźle się ostatnio nakręciłaś (patrz Lausan 14), ale to prawda – trzeba podkreślić, że otyłość u zwierzaka może mieć naprawdę groźne skutki. Jeśli twój kot nie jest w typie Maine Coona, to wrzuć go trochę na dietę.
    Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dla mnie za gruby kot czy pies wcale nie oznacza, że jest kochany!! Zresztą, wiedząc, co otyłość robi ze zwierzętami, lepiej do niej nie dopuszczać...

Poza tym otyłość to najczęściej oznaka złego odżywiania....

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    UPS! Jesteś niewolnikiem swojego kota, on cię koooocha, to cudowne, tyle że po tych wszystkich latach po prostu nie dajesz już rady. Przede wszystkim brawo, że wciąż masz u siebie tego swojego kocura. Na pewno doskonale wiesz, że prawdopodobnie to ty odpowiadasz za to jego silne przywiązanie. Zgadzam się z Lilou Striga – jeśli poza sierścią nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spędzał z tobą noce, to nie wahaj się, bo w tej chwili oboje jesteście niezadowoleni. 7,5 kg – no szaleństwo, widać jak strasznie „niekochany” musi być ten twój kiciusiek. No dalej! Odrobinę wysiłku, nie ma nic uwłaczającego w spaniu z futrzakiem, w końcu różnimy się tylko formą.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Spróbuj zostawić mu jakieś swoje ubranie – Twój zapach może uspokoić kota.

Postaraj się też zostawić mu zabawki, żeby miał się czym zająć.

Jeśli chodzi o jedzenie, odstaw cukinię.

Zmień mu dietę.

Kup mu porządną karmę dobrej jakości.

Jeśli miauczenie nie ustanie, pozwól kotu spać ze sobą.

Pewnie bardzo potrzebuje Twojej bliskości, może po prostu brakuje mu czułości.

Myślę, że jak będzie spał z Tobą, to przestanie miauczeć.

Mam nadzieję, że moje rady Ci pomogą.

Przetłumaczony francuski
    Tsukino
    Tsukino Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W pełni zgadzam się z Anima. Mój kot ma tak samo – jeśli nie może wejść do sypialni, miauczy całą noc, ale mi spanie z nią w ogóle nie przeszkadza. Myślę, że nie uda ci się zmienić przyzwyczajeń swojego kota; jeśli miauczy, to tak jak piszesz, po prostu chce być blisko ciebie. Tak jak już było wspomniane, takie obroże nie istnieją dla kotów. Niestety obawiam się, że skoro trwa to już od lat, po prostu będziesz musiał się do tego przyzwyczaić. Kupno stoperów do uszu wydaje mi się najlepszym pomysłem, albo może kup im legowisko, żeby spały w nogach twojego łóżka? To nie zabierze ci przestrzeni, a kot pewnie przestanie miauczeć. Jeśli chodzi o karmę, to w miarę możliwości rozejrzyj się za chrupkami bezzbożowymi (pamiętaj tylko o przynajmniej miesięcznym okresie przejściowym). Mój kot je znacznie mniej, odkąd przeszedł na Purizon, bo stara karma go nie nasycała. Odstaw też cukinię – kot to bezwzględny mięsożerca i ona zupełnie nic mu nie daje.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Daj znać, co u Was! Spróbuj może najpierw z tym ubrankiem, może wtedy będzie mniej miauczał! W ostateczności jest jeszcze spray Feliway na uspokojenie (taki środek antystresowy). Też to przerabiałam z jednym z moich kotów... Płakała, żeby ją wpuścić do środka...
    Przetłumaczony francuski
  • 60 komentarzy na temat 80

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post